Sari la conținut

Poză

Brezel/Pretzel


43 răspunsuri la acest topic

#1 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 17 March 2009 - 06:31 PM

DSC05011.JPG
II stim cu totii...cel putin din poze rolleyes.gif . Pe culinar exista aceasta: reteta de pretzels cu zahar, insa reteta mea e diferita...si zic eu mai autentica...

Ingredientele sunt urmatoarele:

500 g faina (ies cam 10 covrigi de 100 gr, ii puteti face si mai mici)
20 g drojdie proaspata (sau 1 lingurita uscata)
40 g unt topit
1 lingura zahar
2 lingurite sare
350 ml lapte cald (se poate inlocui cu apa, insa eu nu recomand, sunt mult mai buni cei facuti cu lapte)
bicarbonat de sodiu



Drojdia proaspata (cea uscata se amesteca cu faina) se freaca cu zaharul pana se dizolva , apoi se amesteca cu laptele caldut si untul topit si se toarna peste faina anestecata cu sare, in vasul pentru framantat.
DSC04984.JPG
Se framanta bine 10 minute, pana aluatul e elastic si nelipicios.
DSC04986.JPG
La nevoie se mai adauga cateva linguri de apa sau faina. Se pune intr-un vas uns cu putin ulei, se acopera si se uita la loc cald cam 3 ore.
DSC04987.JPG
DSC04988.JPG
Dupa acest rastimp se rastoarna pe masa de lucru si se imparte in bucati de 100 g din care se formeaza fasii lungi, cu mijlocul mai gros si marginile subtiri din care se modeleaza covrigii.
DSC04991.JPG
Covrigii astfel formati se lasa pe masa, acoperiti cu un prosop.
Intre timp se pune pe foc un vas cu apa. Nu va speriati de pasul urmator, e foarte simplu si merge foarte repede. Cand apa fierbe punem cate o lingura plina cu bicarbonat de sodiu pentru fiecare litru de apa care-l avem. Luam covrigii si le dam drumul in apa cu o spumiera, cate unul sau doi, sa nu se incalece.
DSC04992.JPG
Se scot dupa 30 secunde cu spumiera si se aseaza in tava in care am pus hartie de copt. Se presara cu sare si se cresteaza in partea inferioara (unde e mai gros) cu un cutit bine ascutit.
DSC04995.JPG
Se dau la cuptor la 190-200 grade timp de 20-25 minute, pana se fac aurii.
DSC05000.JPG

Sunt foarte, foarte buni...crocanti si aurii in exterior, moi si pufosi in interior, gustarea ideala alaturi de o berica laugh.gif
DSC04996.JPG
DSC05010.JPG
...eu ii ador, sper sa-i faceti si voi, nu veti regreta! smile.gif

Editat de KikenHana, 17 March 2009 - 06:32 PM.


#2 PaulaM

PaulaM

    just me

  • Membri
  • 1665 posturi
  • Location:Puglia

Postat 17 March 2009 - 06:44 PM

CITAT(KikenHana @ Mar 17 2009, 07:31 PM) <{POST_SNAPBACK}>
II stim cu totii...cel putin din poze rolleyes.gif .
Sunt foarte, foarte buni...crocanti si aurii in exterior, moi si pufosi in interior, gustarea ideala alaturi de o berica laugh.gif
...eu ii ador, sper sa-i faceti si voi, nu veti regreta! smile.gif


Arata foarte bine, sunt superbi. Felicitari. floare.gif
Pe mine m-ai convins, trebuie facuti neaparat. Multumesc pentru reteta.
Adevarul e ca, dupa nume eu stiam altii....dar e un amanunt neimportant...
Paula





#3 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 17 March 2009 - 06:50 PM

QUOTE(PaulaM @ Mar 17 2009, 06:44 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Arata foarte bine, sunt superbi. Felicitari. floare.gif
Pe mine m-ai convins, trebuie facuti neaparat. Multumesc pentru reteta.
Adevarul e ca, dupa nume eu stiam altii....dar e un amanunt neimportant...

Te gandeai la covrigeii aceia micuti, care se vand impreuna cu sticksuri? laugh.gif Pai asta al meu e mama si tata lor biggrin.gif ...coaja aduce mult la gust cu acei covrigei, insa cu un adevarat Brezel ai si cu ce-ti umple burta, nu doar rontai aiurea wink.gif

#4 PaulaM

PaulaM

    just me

  • Membri
  • 1665 posturi
  • Location:Puglia

Postat 17 March 2009 - 07:10 PM

CITAT(KikenHana @ Mar 17 2009, 07:50 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Te gandeai la covrigeii aceia micuti, care se vand impreuna cu sticksuri? laugh.gif Pai asta al meu e mama si tata lor biggrin.gif ...coaja aduce mult la gust cu acei covrigei, insa cu un adevarat Brezel ai si cu ce-ti umple burta, nu doar rontai aiurea wink.gif


Da, pe aia-i stiu eu...
Deja mi-ai facut pofta, acuma nu pot sa-i fac...nu mai rasuci cutitu-n rana icon_cry.gif
Paula





#5 MAYA

MAYA

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 17 March 2009 - 07:18 PM

QUOTE(KikenHana @ Mar 17 2009, 05:31 PM) <{POST_SNAPBACK}>
DSC05011.JPG
II stim cu totii...cel putin din poze rolleyes.gif . Pe culinar exista aceasta: reteta de pretzels cu zahar, insa reteta mea e diferita...si zic eu mai autentica...


Aproape originala smile.gif
Foarte frumosi ti-au iesit.Si mie îmi plac asa cu lapte,si asa-i si fac smile.gif

Originalii sînt facuti neaparat cu apa.Cei traditionali sînt fara nici un fel de grasime.În unele regiuni se pune ceva untura de porc.
În brutarii nu se baga Brezelii în apa fiarta/fierbinte cu bicarbonat,ci în apa rece cu bicarbonat.Se numeste Natronlauge (E 524,formula chimica NaOh biggrin.gif )
Acasa unii obisnuiesc însa sa bage Brezelu' în aceasta solutie fierbinte.Pentru cei care nu sînt asa dibaci ca KHana(de exemplu eu),puteti face ca mine.Îi puneti pe o paleta,si îi tineti în apa fierbinte cîteva secunde(vreo 20) pe fiecare în parte.

Înmuiati în solutia rece,Brezelii,dupa copt capata o coaja lucioasa si maronie.Arata si au gustul tipic de Brezel.
Deasupra se presara Hagelsalz(înainte de copt)..nu stiu denumirea în limba materna,din pacate.Nu este o sare grunjoasa normala,ci total diferita.Este foarte alba.Iar bobitele cred ca sînt facute cumva..din sare pudra.. unsure.gif
Maya's World .

#6 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 17 March 2009 - 10:20 PM

QUOTE(MAYA @ Mar 17 2009, 07:18 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Aproape originala smile.gif
Foarte frumosi ti-au iesit.Si mie îmi plac asa cu lapte,si asa-i si fac smile.gif

Originalii sînt facuti neaparat cu apa.Cei traditionali sînt fara nici un fel de grasime.În unele regiuni se pune ceva untura de porc.
În brutarii nu se baga Brezelii în apa fiarta/fierbinte cu bicarbonat,ci în apa rece cu bicarbonat.Se numeste Natronlauge (E 524,formula chimica NaOh biggrin.gif )
Acasa unii obisnuiesc însa sa bage Brezelu' în aceasta solutie fierbinte.Pentru cei care nu sînt asa dibaci ca KHana(de exemplu eu),puteti face ca mine.Îi puneti pe o paleta,si îi tineti în apa fierbinte cîteva secunde(vreo 20) pe fiecare în parte.

Înmuiati în solutia rece,Brezelii,dupa copt capata o coaja lucioasa si maronie.Arata si au gustul tipic de Brezel.
Deasupra se presara Hagelsalz(înainte de copt)..nu stiu denumirea în limba materna,din pacate.Nu este o sare grunjoasa normala,ci total diferita.Este foarte alba.Iar bobitele cred ca sînt facute cumva..din sare pudra.. unsure.gif


MAYA, multumesc de lamuriri floare.gif

#7 Carmen L

Carmen L

    Master of disaster

  • Membri
  • 2371 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 17 March 2009 - 10:45 PM

Kiken foarte frumosi bretzelii, multumesc pentru reteta smile.gif .
Apa in care ii pui dupa primii trebuie lasata sa fiarba din nou
inainte sa pui tura urmatoare?

Am sa fac cum zicea Maya si ii asez intai pe o paleta, inainte de
baita fierbinte, usureaza munca smile.gif
IPB Image

#8 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 17 March 2009 - 11:39 PM

QUOTE(Carmen L @ Mar 17 2009, 10:45 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Kiken foarte frumosi bretzelii, multumesc pentru reteta smile.gif .
Apa in care ii pui dupa primii trebuie lasata sa fiarba din nou
inainte sa pui tura urmatoare?

Am sa fac cum zicea Maya si ii asez intai pe o paleta, inainte de
baita fierbinte, usureaza munca smile.gif


Cand apa da in clocot dau focul la minim, pun bicarbonatul si incep sa pun covrigii unul cate unul, focul ramanand mereu la minim.

#9 laura_laurentiu

laura_laurentiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 3909 posturi
  • Location:Banat

Postat 18 March 2009 - 12:36 AM

Hana, ce frumosi isssss! Super! Eu sunt abonata la un blog frantuzesc unde am gasit o reteta de brezels care imi facea cu ochiul, dar ai tai is mai frumosi! Felicitari floare.gif

#10 diamond

diamond

    abcd...urs!

  • Membri
  • 4041 posturi
  • Gender:Female
  • Location:...pana la...

Postat 18 March 2009 - 12:53 AM

Hana, fata, da ce robot frumos ai... rolleyes.gif

dar ce Brezeli ai facut aici! mama mia! felicitari! biggrin.gif

#11 elena_antony

elena_antony

    Senzuala

  • Membri
  • 2018 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Lebanon

Postat 18 March 2009 - 12:57 AM

Covrigii astia arata super , wowww! Si ce crusta frumoasa au !
Multumesc de reteta, sper sa apuc sa-i fac si eu intr-o zi. smile.gif
floare.gif





#12 MAYA

MAYA

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 18 March 2009 - 10:48 AM

QUOTE(diamond @ Mar 17 2009, 11:53 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Hana, fata, da ce robot frumos ai... rolleyes.gif


Geamanul robotului meu!Rosu ca focu! smile.gif
Maya's World .

#13 Dana Timcu

Dana Timcu

    Big Chef

  • Membri
  • 671 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Irlanda

Postat 18 March 2009 - 11:03 AM

Si pe mine m-ai convins cu reteta ca-mi plac enorm,ca mai toate cocarelile..
Multumesc mult Hana!

#14 alina-lili

alina-lili

    Fluturella culinarella

  • Membri
  • 3115 posturi
  • Gender:Female
  • Location:...noi

Postat 18 March 2009 - 12:51 PM

foooarte bina arata covrigii astia,Hana, felicitari hello.gif ...io nu stiu daca ma bag sa-i fac, ca mi se par mai complicati de facut sleep.gif

#15 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 18 March 2009 - 01:09 PM

QUOTE(lauralaurentiu @ Mar 18 2009, 12:36 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Hana, ce frumosi isssss! Super! Eu sunt abonata la un blog frantuzesc unde am gasit o reteta de brezels care imi facea cu ochiul, dar ai tai is mai frumosi! Felicitari floare.gif


Poate-i si faci...sa te convingi si ce buni sunt laugh.gif

QUOTE(elena_antony @ Mar 18 2009, 12:57 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Covrigii astia arata super , wowww! Si ce crusta frumoasa au !
Multumesc de reteta, sper sa apuc sa-i fac si eu intr-o zi. smile.gif
floare.gif


Pune-o bine la dosar tongue.gif


QUOTE(Dana Timcu @ Mar 18 2009, 11:03 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Si pe mine m-ai convins cu reteta ca-mi plac enorm,ca mai toate cocarelile..
Multumesc mult Hana!


Cu placere... smile.gif

QUOTE(alina-lili @ Mar 18 2009, 12:51 PM) <{POST_SNAPBACK}>
foooarte bina arata covrigii astia,Hana, felicitari hello.gif ...io nu stiu daca ma bag sa-i fac, ca mi se par mai complicati de facut sleep.gif


alina-lili, iti garantez ca nu-s asa de greu de facut pe cat par rolleyes.gif .Pe dupa-masa mai fac o tura, ca ieri am facut portie dubla de ajuat si juma am lasat-o in frigider penru azi si mai bag niste poze cu procesul lor de coacere, care merge mai rapid decat as fi crezut vreodata biggrin.gif


#16 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 18 March 2009 - 01:12 PM

QUOTE(diamond @ Mar 18 2009, 12:53 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Hana, fata, da ce robot frumos ai... rolleyes.gif

dar ce Brezeli ai facut aici! mama mia! felicitari! biggrin.gif


Multam diamanto...ei, da, robotul...eh, nu am rezistat, a trebuit sa fie al meu icon_colors.gif

QUOTE(MAYA @ Mar 18 2009, 10:48 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Geamanul robotului meu!Rosu ca focu! smile.gif


iexact tongue.gif


#17 alina-lili

alina-lili

    Fluturella culinarella

  • Membri
  • 3115 posturi
  • Gender:Female
  • Location:...noi

Postat 18 March 2009 - 01:16 PM

CITAT(KikenHana @ Mar 18 2009, 01:09 PM) <{POST_SNAPBACK}>
alina-lili, iti garantez ca nu-s asa de greu de facut pe cat par rolleyes.gif .Pe dupa-masa mai fac o tura, ca ieri am facut portie dubla de ajuat si juma am lasat-o in frigider penru azi si mai bag niste poze cu procesul lor de coacere, care merge mai rapid decat as fi crezut vreodata biggrin.gif


aha...pai daca-i asa, atunci m-ar tenta si pe mine tongue.gif

#18 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 18 March 2009 - 07:52 PM

Deci, cum spuneam, revin cu niste imagini de azi pentru a exemplifica mai bine productia acestor covrigi tongue.gif

Am impartit aluatul in zece bucati de aprox. 100 gr si-am inceput sa modelez covrigii...
DSC05013.JPG
Fiecare bucata se intinde intr-o fasie lunga, avand grija ca la mijloc s-o lasam mai groasa..si se formeaza covrigul...
DSC05014.JPG
DSC05015.JPG
DSC05016.JPG
DSC05017.JPG
DSC05018.JPG
Intre timp punem pe foc oala larga cu apa si bicarbonat. Cand covrigii sunt gata, ii aduc pe o planseta aproape de oala si le dau drumul cate doi si-i las vreo 30 sec. La inceput ei se duc la fundul oalei si apoi se ridica la suprafata. Ii scot cu spumiera si-i asez direct pe tava cu hartie de copt, arunc putina sare pe ei, ii tai in partea bombata si la cuptor cu ei biggrin.gif
DSC05019.JPG
DSC05021.JPG
DSC05023.JPG
DSC05024.JPG
Cam atat... smile.gif
DSC05031.JPG


#19 georgiana_tgv

georgiana_tgv

    Captain Cook

  • Membri
  • 238 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Targoviste

Postat 18 March 2009 - 08:46 PM

KikenHana multumesc pt reteta floare.gif Covrigii sunt pur si simplu deliciosi si au fost apreciati de toata familia Eu nu am mai pus sare deasupra lor pentru ca tatal meu nu prea are voie asa ca i-am presarat cu mac.
Ai mei au iesit tare grasani tongue.gif iar acum stiu si de ce .... am vazut in exemplificare cat de mult i-ai intins tu Data viitoare (pentru ca sigur va exista o data viitoare) am sa-i fac si mai frumosi Pupici
IMG_1977m.JPG
IMG_1979m.JPG

Editat de georgiana_tgv, 18 March 2009 - 08:47 PM.



#20 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 19 March 2009 - 06:10 PM

Mama, ce de covrigi ai facut giorgi si ce frumosi sunt... bravo! biggrin.gif ...Ma bucur ca vau placut rolleyes.gif .


Fetele, va mai dau un pot care l-am descoperit ieri wink.gif ,cu cat e mai mult bicarbonat in apa de fiert cu atat mai bronzati o sa iasa covrigii tongue.gif

Editat de KikenHana, 19 March 2009 - 06:11 PM.




Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi