

Precizez ca am pastrat doar ideea de asamblare a coronitei - asta pentru ca aluatul meu de cozonac, cel pe care il fac de obicei, este cu mult mai fin decat cel din revista.
Ingrediente:
Aluat:
500 de grame de faina de buna calitate - plus 2-3 linguri in caz ca nu este suficient de legat aluatul
180 de ml lapte
100 de grame de zahar
3 galbenusuri
1 ou intreg
100 de grame de unt topit
1 praf de sare
5 grame de drojdie deshidrata sau 20 de grame de drojdie proaspata
arome: coaja de lamaie si/sau portocala, vanilie, rom etc. - dupa gustul fiecaruia
Umplutura 1:
150 de grame de mac macinat
150 de grame de zahar
2 plicuri de zahar vanilat
3-4 linguri de lapte
Umplutura 2:
rahat colorat
Glazura:
3 linguri de zahar praf
2 linguri de zeama de lamaie
1 galbenus pentru finisat
Preparare:
Despre prepararea aluatului nu prea am multe de spus, am aruncat ingredientele in masina in acesta ordine:
-laptele incalzit la 40 de grade C
-galbenusurile si oul intreg batute putin cu sarea si zaharul
-untul topit - nu mai cald de 40 de grade C
-zahar vanilat si coaja rasa a unei lamai
-faina - am inceput cu 500 de grame dar a fost nevoie sa mai adaug 3 linguri
-drojdia - am folosit deshidratata
Am pornit masina, setand-o la un program de framantare de 15 minute. Se poate framanta, desigur, in orice robot de bucatarie sau la mana (daca framantati la mana dizolvati, mai intai, drojdia in laptele caldut, indiferent daca folositi deshidratata sau proaspata). Se urmareste obtinerea unui aluat care sa nu fie tare, dar nici lipicios, de aceea am stat cu ochii pe aluat si am mai adaugat faina in timpul framnatarii - cantitatea de faina necesara depinde mult de marimea oualor dar si de calitatea fainii in sine.
Iata aluatul framantat - pozat la ceas de seara, pe care l-am asezat intr-un vas si apoi l-am lasat, acoperit cu folie, sa creasca intr-un loc caldut:

Intre timp, imi pregatesc umplutura de mac, fierband intr-o craticioara timp de cateva momente macul, zaharul si vanilia impreuna cu atata lapte cat amestecul sa aiba consistenta unei creme. Odata oparit macul, se lasa sa se raceasca.
Cam intr-o ora, aluatul s-a dezvoltat frumusel (intre timp s-a innoptat de-a binelea, asa ca restul pozelor sunt facute cu blitz, imi pare rau):

Aluatul l-am rasturnat pe planul de lucru uns cu ulei si l-am impartit in doua parti inegale:

Partea cea mai mica am aplatizat-o cu mana in forma dreptunghiulara si am presarat-o cu rahat si am rulat-o(fara rahat nu exista cozonac pentru sotul meu, asta e!):

Pe partea mai mare, aplatizata la fel ca si precedenta, am pus crema de mac racita:
