Sari la conținut

Poză

Bucataria africana


20 răspunsuri la acest topic

#1 Roxana.

Roxana.

    Peculiar State of Mind

  • Membri
  • 6115 posturi
  • Gender:Female
  • Location:here and there

Postat 21 March 2010 - 03:57 AM

Index retete

Fried Pomfret in coconut Sauce

Coconut Joloff - Orez in lapte de cocos (Camerun)

Vegetable in Peanut Sauce - Legume in sos de alune

Shripms in Almond sauce - Creveti in sos de migdale

Assitte of Plantains - Banane de gatit prajite

Plantain and Green Banana Salad - Salata de banane

Chick-pea and Parsley Soup - Supa de naut si patrunjel (Maroc)

Chakcouka - Legume la cuptor (Maroc)

Roasted Aubergines - Vinete coapte (Maroc)



#2 Roxana.

Roxana.

    Peculiar State of Mind

  • Membri
  • 6115 posturi
  • Gender:Female
  • Location:here and there

Postat 21 March 2010 - 04:28 AM

Fried Pomfret in Coconut Sauce - Peste (nu stiu cum se numeste in romana) in lapte de cocos





personajul principal





se curata, se taie bucati, se stropeste cu suc lamaie si se lasa la marinat cateva ore, optional se poate adauga felii subtiri de usturoi (2-3 catei)






Sosul

Avem nevoie de

1 cana / 240 ml apa
1 feliuta ghimgir proaspat
1 lingura crema cocos
1 lingura ulei
1/2 ceapa rosie taiata
1 catel usturoi feliat
1 ardei iute
sare
piper
patrujel





Intr-o craticioara punem apa la fiert cu ghimbirul. fierbem pana lichidul scade la aproape 2/3 cana / 160 ml





scoatem ghimbirul, dam la o parte. adaugam crema de cocos, amestecand sa se dizolve. oprim focul





alaturi, incalzim uleiul; calim ceapa si usturoiul





adaugam ghimgirul taiat marunt, ardeiul tocat, sare si piper dupa gust si "laptele" de cocos. fierbem 5 minute





intr-o tigaie prajim pestele





punem pestele prajit in farfurii si deasupra turnam sosul de cocos, presaram cu patrunjel







#3 Roxana.

Roxana.

    Peculiar State of Mind

  • Membri
  • 6115 posturi
  • Gender:Female
  • Location:here and there

Postat 21 March 2010 - 04:46 AM

Coconut Joloff - Orez in lapte de cocos (Camerun)





Ingrediente

2 linguri ulei
1 ceapa
2 linguri pasta tomate
800 ml lapte cocos
2 morcovi
1 ardei gras galben
1 lingurita cimbru uscat
1 ardei iute
350 gr orez bob lung
sare





Preparare


Incalzim uleiul intr-o cratita si calim ceapa timp de 2 minute





adaugam pasta de tomate amestecand continuu 3-5 minute





adaugam laptele de cocos, amestecam bine si dam in clocot





taiem morcovii si ardeii





adaugam morcovii, ardeii, cimbru, sare si orezul peste amestecul de ceapa.





dam in clocot. acoperim bine si fierbem la foc bine pana lichidul este absorbit. dupa preferinta poate fi lasat mai zemos ca un risotto sau tinut pe foc un pic mai mult pentru un rezultat mai uscat






#4 Roxana.

Roxana.

    Peculiar State of Mind

  • Membri
  • 6115 posturi
  • Gender:Female
  • Location:here and there

Postat 21 March 2010 - 05:14 AM

Vegetable in Peanut Sauce - Legume in sos de alune





Ingrediente


1 lingura ulei
1 ceapa tocata
2 catei usturoi
400 ml suc rosii
3 linguri unt de arahide
500 ml apa
1 lingurita cimbru uscat
1 ardei iute
1/2 lingurita ienibahar
115 gr varza alba
175 gr pastai fasole
1/2 ardei gras
sare





Preparare


Incalzim uleiul; calim ceapa si usturoiul





adaugam untul de arahide si sucul de rosii. dam in clocot, lasam sa fiarba alte 2-3 minute





adaugam cimbrul, ardeiul iute, ienibaharul, apa si putina sare. fierbem 8-10 minute





adaugam varza, fierbem 5 minute





puneml la fiert si restul legumelor. fierbem la foc mic





potrivim cu sare




#5 Roxana.

Roxana.

    Peculiar State of Mind

  • Membri
  • 6115 posturi
  • Gender:Female
  • Location:here and there

Postat 21 March 2010 - 05:38 AM

Shripms in Almond sauce - Creveti in sos de migdale





225 gr creveti
1 lingurita praf curry
1 catel usturoi
o bucatica ghimbir
1 lingura unt
300 ml apa
3 linguri migdale macinate
1 ardei iute
2 linguri smantana lichida
sare
piper





intr-un bol lasam la marinat aproximativ 30 minute crevetii cu praful de curry si usturoiul maruntit





topim untul; calim ghimbirul si ardeiul iute





adaugam apa, migdalele, sare si piper. fierbem 3-5 minute





adaugam crevetii





cand crevetii au capatat culoarea roz adaugam smantana lichida







#6 Roxana.

Roxana.

    Peculiar State of Mind

  • Membri
  • 6115 posturi
  • Gender:Female
  • Location:here and there

Postat 24 March 2010 - 05:18 AM

Assitte of Plantains - Banane de gatit prajite





Ingrediente

2 plantaine verzi
1 plantaina galbena (coapta)
1/2 ceapa
sare, piper, ulei pentru prajit

Plantainele sunt banane vegetale/ banane de gatit. Nu se mananca crude, niciodata.
Plantainele, cu cat sunt mai negre, cu atat mai bune; sunt dulci si moi. Au gust asemanator cu cartofii.




Preparare


o plantaina verde se taie feliute subtiri





cealalta se da pe razatoare






iar plantaina galbena se taie bucatele







plantaina feliute si cea bucatele se prajesc presarandu-se cu sare si piper dupa gust











cea razuita se amesteca cu ceapa taiata julienne si se caleste





se tin pe prosoape de hartie pana se termina de prajit/calit






Editat de Rroxana., 24 March 2010 - 05:21 AM.


#7 Roxana.

Roxana.

    Peculiar State of Mind

  • Membri
  • 6115 posturi
  • Gender:Female
  • Location:here and there

Postat 24 March 2010 - 05:34 AM

Plantain and Green Banana Salad - Salata de banane





Ingrediente


3 plantaine galbene
3 banane verzi
1/2 ceapa rosie
1 graunte usturoi
3 linguri ulei floarea soarelui
sare, piper, otet malt dupa gust






Preparare


Taiem bananele si plantainele de-a lungul nervurilor apoi pe jumatate





Intr-o cratita punem plantainele si bananele, le acoperim cu apa un pic sarata si fierbem timp de 20 minute





Intre timp amestecam ceapa si usturoiul cu sare, piper, ulei, otet si le lasam la imprietenit





Cand plantainele si bananele fierte s-au racit le curatam si taiem feliute





Le amestecam cu ceapa




#8 Roxana.

Roxana.

    Peculiar State of Mind

  • Membri
  • 6115 posturi
  • Gender:Female
  • Location:here and there

Postat 24 March 2010 - 05:51 AM

Chick-pea and Parsley Soup - Supa de naut si patrunjel (Maroc)




Ingrediente

225 gr naut lasat in apa peste noapte
1 ceapa
~ 40 gr / 1 legatura patrunjel
2 linguri ulei de masline si de floarea soarelui amestecat
1.2 l supa de pui/legume
suc de lamaie ( eu am folosit lime)
sare, piper dupa gust





Preparare


Scurgem nautul si-l clatim cu apa rece. Optional il decojim prin frecarea boabelor intre maini.
Il punem la fiert aproximativ 1 1/2 ore, pana boabele sunt aproape fierte. Scurgem de apa.




Incalzim uleiurile si calim ceapa si patrunjelul.





Adaugam boabele de naut, calim inca 1 minut si turnam supa








Potrivim cu sare si piper si tinem pe foc pana nautul este fiert (15-20 minute).


Cand supa este fiarta poate fi pasata la blender sau nu. Se adauga suc de lamaie inaintea servirii.






Editat de Rroxana., 24 March 2010 - 05:53 AM.


#9 Roxana.

Roxana.

    Peculiar State of Mind

  • Membri
  • 6115 posturi
  • Gender:Female
  • Location:here and there

Postat 24 March 2010 - 06:09 AM

Chakcouka - Legume la cuptor (Maroc)





Ingrediente

3 linguri ulei masline
1 ceapa dulce
1 graunte usturoi
3-4 ardei grasi
4-5 rosii
250 ml suc de rosii
4 oua
putina smatana lichida
sare, piper, paprika dupa gust
patrunjel pentru decor





Preparare


Incalzim uleiul si calim ceapa aproximativ 3-5 minute, pana se inmoaie.





adaugam ardeiul, amestecam usor si tinem alte 7-8 minute pe foc





adaugam apoi rosiile taiate, sucul de rosii. condimentam dupa gust








Lasam la foc mic acoperit cam 10 minute. Intre timp setam cuptorul la 180C / 350F. Punem amestecul de legume in vas(e)





deasupra spargem ouale





peste fiecare ou punem putina smantana lichida, presaram paprika, piper sau nu si dam la cuptor pana oul este facut (15 - 20 minute)





ornam cu patrunjel




#10 Roxana.

Roxana.

    Peculiar State of Mind

  • Membri
  • 6115 posturi
  • Gender:Female
  • Location:here and there

Postat 24 March 2010 - 06:40 AM

Roasted Aubergines/Eggplants - Vinete coapte (Maroc)





Ingrediente

2 vinete medii feliate
sare
2 lingurite paprika
80 ml apa
80 ml ulei floarea soarelui





Preparare


Presaram vinetele cu sare si lasam 30 minute.





intr-un ibric punem la fiert apa, uleiul si paprika. Dam intr-un clocot si lasam alte 5 minte la foc mic mic








punem amestecul obtinul intr-un castron si-l lasam sa se separe. aruncam sedimentele depuse.






Spalam feliile de vinete






indepartam excesul de apa. Ungem fiecare parte a vinetelor cu amestecul de paprika si dam la cuptor incins la 190C / 375F timp de 15 - 20 minute.






se servesc stropite cu suc de lamaie




#11 Roxana.

Roxana.

    Peculiar State of Mind

  • Membri
  • 6115 posturi
  • Gender:Female
  • Location:here and there

Postat 24 March 2010 - 06:56 AM

Jaouia (Tunisia)




Ingrediente


100 gr alune de padure
300 gr migdale
100 gr nuci
40 gr fistic
50 gr seminte de pin

300gr zahar pudra
2 pliculete zahar vanilat
1 lamaie
100 ml apa




Preparare


Zdobim fructele uscate





punem pe foc apa, zaharul pudra si cel vanilat. Cand a dat in clocot adaugam sucul de lamaie. Fierbem pana scade la jumatete, amestecand continuu





turnam peste fructele zdrobite





amestecam bine






compozitia obnituta se pune intr-o tava tapetata cu folie de plastic. deasupra presaram migdale macinate si lasam pana s-a mai racit un pic





se scoate din tava si se taie












#12 FlorentinaG

FlorentinaG

    Captain Cook

  • Membri
  • 447 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti
  • Interests:gatitul si lucrul manual

Postat 24 March 2010 - 02:17 PM

Felicitari ai niste retete super, de-abia astept sa termin cu regimul Oshawa ca sa pot gatii si eu bunatatile pe care le-ai prezentat. O floare.gif pentru tine.
بسم الله الرحمن الرحيم

#13 Pisoi

Pisoi

    Big Chef

  • Membri
  • 747 posturi
  • Gender:Female
  • Interests:http://mariasjewelry.wordpress.com

Postat 24 March 2010 - 02:28 PM

Foarte faine retetele Roxana! Deja mi-am salvat doua retete, multumesc floare.gif

Jaouia pare foarte interesanta, un fel de baton miam-miam. Inca nu l-as incerca pentru ca buburuza mea e destul de mica si s-ar putea ineca cu bucatele de alune. Daaaar ramane ca proiect peste juma' de ana asa.
calm

#14 iassmyna

iassmyna

    Big Chef

  • Membri
  • 721 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Capitala Europeana... Bucuresti ;)

Postat 25 March 2010 - 02:05 PM

Superbe retete !
Se pare ca ( eu chiar nu stiam asa ca nu radeti tongue.gif ) banana se foloseste si la mancare... Wow !
Si jaouia imi placeeeeeeeeeeee...

In viata nu conteaza cat de tare lovesti ... conteaza cat de mult poti fi lovit si totusi sa te ridici ... cat de multe poti sa primesti si sa mai ai curajul sa te ridici.






#15 rym

rym

    D.Cantemir

  • Moderatori
  • 8774 posturi
  • Gender:Female
  • Location:israel.
  • Interests:ski nautic.

Postat 25 March 2010 - 02:46 PM

Roxana,interesante si variate meniurile pe care le incerci.inseamna ca sunteti foarte deschisi la a testa gusturi noi.
Eu nu stiu cum sa fac..ai mei sunt mofturosi si conservatori cand este vorba de mancare.Nici nu stiu cum nu se plictisesc laugh.gif




#16 kaperonis_27762

kaperonis_27762

    Master of disaster

  • Membri
  • 3616 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 25 March 2010 - 04:23 PM

tinind cont ca acum un an si ceva in urma spuneai ca erai la primul tau tort, deci destul de incepatoare in bucatarie, ceea ce ne prezinti acum este spectaculos, iar progresele tale sint de-a dreptul uimitoare. nu pot decit sa te felicit.

#17 Roxana.

Roxana.

    Peculiar State of Mind

  • Membri
  • 6115 posturi
  • Gender:Female
  • Location:here and there

Postat 25 March 2010 - 04:56 PM

QUOTE(FlorentinaG @ Mar 24 2010, 08:17 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Felicitari ai niste retete super, de-abia astept sa termin cu regimul Oshawa ca sa pot gatii si eu bunatatile pe care le-ai prezentat. O floare.gif pentru tine.


Multumesc de floricica

Retetele nu-s cine stie ce, sunt ingrediente de baza, doar combinatiile difera

#18 Roxana.

Roxana.

    Peculiar State of Mind

  • Membri
  • 6115 posturi
  • Gender:Female
  • Location:here and there

Postat 25 March 2010 - 05:02 PM

QUOTE(Pisoi @ Mar 24 2010, 08:28 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Foarte faine retetele Roxana! Deja mi-am salvat doua retete, multumesc floare.gif

Jaouia pare foarte interesanta, un fel de baton miam-miam. Inca nu l-as incerca pentru ca buburuza mea e destul de mica si s-ar putea ineca cu bucatele de alune. Daaaar ramane ca proiect peste juma' de ana asa.


Jaouia fac mai mult pentru sotz, mananca 2-3 bucatele inainte de a merge la gym, mi s epare mult mai sanatos decat batoanele din comertz.
mananc si eu cand simt ca-s la capatul puterilor, imi da energie sa infrunt ziua biggrin.gif

#19 Roxana.

Roxana.

    Peculiar State of Mind

  • Membri
  • 6115 posturi
  • Gender:Female
  • Location:here and there

Postat 25 March 2010 - 05:09 PM

QUOTE(iassmyna @ Mar 25 2010, 08:05 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Superbe retete !
Se pare ca ( eu chiar nu stiam asa ca nu radeti tongue.gif ) banana se foloseste si la mancare... Wow !
Si jaouia imi placeeeeeeeeeeee...



bananele de gatit sunt un pic diferite de bananele fruct

sunt un pic mai mari - si la lungime si la grosime, iar gustul este total diferit

stai linistita, nici eu nu le-am incercat de mica, cred ca acum un an am mancat pentru prima data, nici la tine nu-i timpu' pierdut



#20 Roxana.

Roxana.

    Peculiar State of Mind

  • Membri
  • 6115 posturi
  • Gender:Female
  • Location:here and there

Postat 25 March 2010 - 05:16 PM

QUOTE(rym @ Mar 25 2010, 08:46 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Roxana,interesante si variate meniurile pe care le incerci.inseamna ca sunteti foarte deschisi la a testa gusturi noi.
Eu nu stiu cum sa fac..ai mei sunt mofturosi si conservatori cand este vorba de mancare.Nici nu stiu cum nu se plictisesc laugh.gif


pe mine ma tenteaza multe, apoi duc munca de lamurire cu sotu' : hai gusta ca nu te otravesc, dupa ce gusta realizeaza ca-i bun si mergem mai departe

trebuie sa recunosc ca daca-l fac sa manance si ciuperci imi dau singura diploma laugh.gif



Răspunde la acest topic



  


2 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi