Tarta cu smochine proaspete

Tarta cu smochine proaspete este rezultatul curiozitatii personale. Nu mancasem pana acum smochine proaspete si, cum m-am pricopsit cu unele si nu stiam ce sa fac cu ele, am cautat o reteta care sa le puna in valoare. Asa s-a nascut tarta cu smochine pe care v-o propun azi.

Timp pregatire
45 minute
Complexitate
redusa
Tarta cu smochine proaspete

Ingrediente

  • Ingrediente (pentru 1 tarta de cca 25/30cm in diametru
  • suficienta pentru 4-6 persoane)
  • Blat
  • - 1.5 cani de faina - 1 lingura de zahar
  • - un praf de de sare
  • - 130g unt foarte rece (eventual il puneti la congelator )
  • - 4 linguri de apa foarte rece (tot de la congelator)
  • - 3/4 lingurita de otet
  • Crema frangipane
  • - 40 gr migdale (in reteta originala) eu am folosit nuci
  • - 40 zahar
  • - 40g unt
  • - 1 ou
  • Umplutura
  • - 15-16 smochine proaspete
  • cat se poate de coapte dar nu foarte pentru canu vor sta in
  • picioare”
  • - 1 lingura de zahar (pentru ornat)
  • 1 ou (pentru uns aluatul)

Mod de preparare

Preparare:
- mai intai preparati aluatul din faina, zaharul, sarea si untul foarte rece, taiat cubulete de cca 1cm
- amestecati apa foarte rece cu otetul si apoi turnati-o usor, amestecand conntinuu compozitia pana cand aluatul incepe sa se formeze, dar daca mai e nevoie, mai puteti adauga 1-2 lingurite de apa rece), framantati-l bine si formati o bila
- turtiti bila in forma de disc de cca 5cm grosime si 12-15cm in diametru, impachetati discul rezultat in folie de plastic alimentar si apoi bagati-l la frigider pentru minim 2 ore
- cat timp sta aluatul la frigider, pregatiti crema frangipane, care are la baza cantitati egale de migdale prajite, zahar si unt, plus un ou pentru legatura
- atat migdalele cat si nucile trebuie prajite mai intai in cuptor pentru cca 10 min sau in tigaie pana cand se rumenesc usor (atentie sa nu se arda), apoi puneti-le in robotul de bucatarie alaturi de zahar si de unt si pasati-le bine, pana cand se transforma intr-o pasta, moment in care adaugati oul crud si mai pasati inca putin, sa se omogenizeze crema
- scoateti aluatul din frigider, lasat-l sa ajunga la temperatura camerei (vreo 5-10min) si apoi intindeti-l cu un facalet pana ce obtineti un disc de cca 5mm grosime si 30cm in diametru (atat cat are o forma de tarta…sper sa aiba atat)
- intindeti jumatate din crema frangipane peste aluat,
- taiati smochinele in 4 si asezati-le concentric, incepand din interior, cu codita in sus, pana la marginea acoperita de crema
- ridicati marginea aluatului de jur imprejurul tartei, ciupind-o usor, cat sa ramana in pozitie
- ungeti marginea de aluat cu un ou batut si apoi presarati-o cu zahar . Nu presarati si peste smochine deoarece ele oricum sunt foarte dulci.
-transferati tarta intr-o tava si bagati-o la cuptorul preincalzit la 200C pentru cca 45-50 de minute, sau pana cand crusta se rumeneste frumos si ajunge de culoare galben aurie.


Servim tarta cu smochine fierbinte, taiata in felii ca de pizza, cu topping de frisca, inghetata de vanilie sau simpla.

Reteta de tarta cu smochine proaspete a fost propusa pe forumul Culinar.ro de Cata33.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Biscuiti marmorati
2
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Biscuiti marmorati

1. Cele doua aluaturi se lucreaza separat. Pentru fiecare in parte, untul rece se bate spuma cu zaharul pudra si esenta de...

Biscuiti marmorati
Tarta sarata cu rosii si masline
3
Aperitive cu branza

Tarta sarata cu rosii si masline

O reteta rapida, un aluat fraged si multa savoare.

Tarta sarata cu rosii si masline
Pizza vegetariana - de post
4
Paste si pizza

Pizza vegetariana - de post

Pizza vegetariana su de post este foarte gustoasa. Pentru aceasta reteta trebuie intai pregatit blatul de pizza.

Pizza vegetariana - de post
Pasta de masline cu ceapa
5
Aperitive

Pasta de masline cu ceapa

Se oparesc maslinele, apoi se curata de samburi si se trec prin masina de tocat. Se adauga paine inmuiata si stoarsa si se...

Pasta de masline cu ceapa
Parteneri
Clatite umplute cu piept de pui si ciuperci
Bucataras.RO

Clatite umplute cu piept de pui si ciuperci

Am avut o bucata de piept de pui fiert,niste ciuperci si am decis sa fac acest deliciu. CLATITE RUMENITE, CU DRAGOSTE PREGATITE

Clatite umplute cu piept de pui si ciuperci
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga