Sari la conținut

Poză

Il ragu


22 răspunsuri la acest topic

#1 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 05 May 2004 - 11:08 AM

incep prin a face introducerea spunind ca acest clasic condiment pentru paste pe care eu il voi scrie in continuare este asa cum il fac eu, simplu si dupa parerea mea respectind traditia italiana care e diferita la bologna fata de napoli, reteta e rezultatul anilor traiti aici.
eu ma rezum sa povestesc procedeul si fiecare se descurca cu cantitatile cum ii place si cum ii este de folos.
la inceput fac cum se spune aici un soffritto adica in putin ulei sau apa care poate fi dietetica dar mai fara gust pun la "fiert" un pic de ceapa, telina si morcov. cind totul se inmoaie nitel adaug carnea tocata (fiecare dupa parerea mea democratica poate pune ce vrea ea/el: carne de purcelus, de vacuta si/sau de gainuta si/sau, de ce nu, de cirnat) si o fac sa se prajeasca nitel, sa evapore apa care aici e prezenta in toate felurile de carne si dupa aceea pun un pahar de vin alb sec si il las si pe el sa se evapore, adaug sosul de rosii sau rosiile proaspete, depinde de sezon. adica daca e vara si imi da socrul un cos de rosii le pun proaspete. daca nu pun ori sos de rosii de la sticla, ori rosii curatate intregi sau bucatele de la cutie, ceea ce am in momentul respectiv. cantitatea o pun din ochi, normal, sa fie bine acoperita carne si atunci cind mestec, amestecul sa fie destul de lichid (nu stiu daca se intelege), adaug sare si piper. eu de obicei fac mari cantitati adica un kg de carne sau mai mult si il fac in oala minune, in momentul acesta o inchid si o las sa fiarba citva timp, o mai deschid dupa jumatate de ora si verific. apoi cind e gata uneori bag mixerul inauntru si amestec, asa vine totul mai maruntit aproape ca o crema si pentru copii e mai bine. dupa care tusti in cutiute de margarina sau de altele si la congelator. si cind am nevoie e gata.

evident, repet asta e procedeul de baza si nu reteta originala in care spun italienii totul trebuie sa stea pe foc nu stiu cite oare si sa borboteze precum oala in care fierb fasole. de exemplu la napoli se adauga si pirjolele mici si costite de porc. la alergatul nostru cotidian bolboroseala se amina pe simbata sau duminica.

o sa il fac diseara, in mod sigur cind ma voi duce la culcare oala va fi inca fierbinte, miine dimineata oricum n-am timp sa o pun la cutiute asa ca o sa o fac treaba asta miine dupa-amiaza si tot asa.
[addsig]

#2 angelique

angelique

    fata de treaba

  • Membri
  • 1317 posturi
  • Location:milano

Postat 05 May 2004 - 05:26 PM

eu pun rosiile de tip doppio concentrat,imi place sa-l vad bolborosind,motiv pt.care il fac in cantitati mari si-l congelez .si eu stau cam prost cu problema timp,dar un ragu bun merita

_________________
un intelectual este cel care a invatat totul, a uitat totul,dar stie unde sa caute.

[ acest mesaj a fost modificat de : angela de 2004-05-05 18:27 ]
Un intelectual este cel care a invatat totul, a uitat totul,dar stie unde sa caute!
IPB Image

#3 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 06 May 2004 - 02:11 PM

pina la urma ieri m-am lacomit si am cumparat carne tocata de vitel si de porc, costite de porc si cirnat, le-am prajit in sucul lor propriu pe toate si le-am bagat la cutie
diseara continuu daca reusesc daca nu o sa il termin miine


[addsig]

#4 Elenitza-Cta

Elenitza-Cta

    Captain Cook

  • Membri
  • 449 posturi
  • Location:Constanta (Constanta)

Postat 06 May 2004 - 02:21 PM

wow.....adriana..esti o super-specialista, te apreciez ptr. retetele tale...am citit multe din ele..mama mia....mai sa mi se faca rau aici la servici...
oricum voi pregati il ragu diseara, este super gustos
si io..si io..Fan n_puiu

Sau taci sau zi ceva mai bun decat tacerea!

#5 Yandira

Yandira

    Master of disaster

  • Membri
  • 3336 posturi
  • Location:Mexic
  • Interests:calatorii, mancaruri exotice, politica, dansul

Postat 06 May 2004 - 02:30 PM

adriana n-am inteles: ai pus si costitele de porc si carnatul la ragú?
Dupa virtute, veselia e lucrul cel mai indispensabil.
Zilnic ar trebui sa citim o carte buna, sa ascultam o melodie placuta, sa contemplam un tablou frumos si sa rostim cuvinte placute.
Goethe



#6 Lulutza

Lulutza

    Bucataras

  • Membri
  • 90 posturi
  • Location:Ro

Postat 06 May 2004 - 06:29 PM

la fostul serviciu la cantina aveam destul de des tipul asta de paste... doar ca bucatareasa facea sosul separat, carnea tocata separat si colac peste pupaza, le mai zicea si spaghete milaneze. m-am "atacat" eu la inceput, am incercat sa-i explic ca spaghete milaneze nu exista, si alea erau bolognese, dar daca in cartea ei de bucate asa scria, ce sa-i faci...eu fac ragu exact cum spui tu, mi se pare simplu si super bun. doar ca eu nu pun telina(asta pentru niciodata nu s-a nimerit sa am in casa, plus ca aici sunt foarte mari si ca sa cumpar special pentru asta...) sper sa nu ma certi foarte tare...

#7 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 07 May 2004 - 11:52 AM

eu pun telina stii de ce?
pentru ca cumpar de la bofrost telina, ceapa si morcov taiata cubulete congelata pe care numai o arunc in tigaie, de aceea, dar se poate pune numai ceapa
yandira, am pus tot si costite si cirnat pentru ca am vrut sa incerc dar in mod normal la ragu-ul clasic se pune numai carne tocata
am facu o oloaica aseara, stefano m-a intrebat daca nu mi se pare ca am exagerat si l-am lasat sa se joace si el si sa puna sare si piper si nu stiu daca a mai pus ceva ca oricum l-am avertizat ca e el raspunzator
am facut poze si o sa le pun aici dar luni pentru ca computerul de acasa s-a fulgerat asa ca nu pot
azi fac lasagne ca sa folosesc acest ragu si deschid un subiect nou cu titlul asta, cu explicatii si cu poze
[addsig]

#8 angelique

angelique

    fata de treaba

  • Membri
  • 1317 posturi
  • Location:milano

Postat 07 May 2004 - 05:02 PM

eu cumpar telina uriasa ,o curat,dupa careo tai bucati si o congelez asa am mereu si la supe si la alte preparate,ca aici la noi lipseste si patrunjelul radacina asa ca e nevoie de ceva alb in supa.
adriana si eu cumpar sofritto de la bofrost si imi place f.f.mult inghetata lor,o prietena care a lucrat la o fabrica de inghetata mi-a zis ca e singura inghetata care foloseste fructe naturale si nu utilizeaza multi conservanti(uneori deloc)
[addsig]
Un intelectual este cel care a invatat totul, a uitat totul,dar stie unde sa caute!
IPB Image

#9 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 10 May 2004 - 09:35 AM

serios? atunci o sa o cumpar mereu
eu folosesc bofrost pentru comoditate, mai ales vara n-ai decit sa le pui in congelator
altfel de la supermarket trebuie sa fugi imediat acasa sa le pui in congelator si cu cei 40 de grade de la vara ...........
[addsig]

#10 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 10 May 2004 - 09:42 AM

Incepem?
De data asta carnea folosita a fost:
costite de porc
cirnat de porc
carne tocata de porc si de vitel

1. Am pus carnea in tigaia de fonta fara nici un condiment ca sa evapore apa, la cirnat am pus un pic de vin pentru ca sunt mai grasi

deci cirnatii cu costitele:

[attachmentid=1340]

Imagini atașate

  • 43637.jpg


#11 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 10 May 2004 - 09:42 AM

carnea tocata:
[addsig]

Imagini atașate

  • 43638.jpg


#12 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 10 May 2004 - 09:43 AM

un pic de morcov, telina si ceapa in putin ulei:

[addsig]

Imagini atașate

  • 43639.jpg


#13 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 10 May 2004 - 09:43 AM

si apoi carnea
[addsig]

Imagini atașate

  • 43640.jpg


#14 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 10 May 2004 - 09:45 AM

dupa aceea sosul de rosii sau rosii intregi sau bulion sau ambele si amindoua sau ce vreti voi numa rosie sa fie
mestecati si fierbeti, fierbeti, fierbeti.... pina cind devine asa:

[addsig]

Imagini atașate

  • 43641.jpg


#15 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 10 May 2004 - 09:46 AM

si rezultatul final avea dimensiune asta:


[addsig]

Imagini atașate

  • 43642.jpg


#16 nicole c

nicole c

    Big Chef

  • Membri
  • 645 posturi
  • Gender:Female
  • Location:it

Postat 24 November 2005 - 12:49 AM

ce faina arata ragu-ul tau Adriana!!
eu fac lasagne pot sa spun destul de des,le-am mai combinat insa niciuna nu imi place ca alea cu ragu;eu nu am pe nimeni aici,habar nu aveam ce e ala ragu,imi amintesc ca acum vreo cinci ani,cand inca eram "fidanzata" cu actualul meu sot,am fost la cina la niste prieteni de a lui si acolo am mancat eu lasagne pt prima oara;fiindca mi-au placut am intrebat-o pe ea cum le face si asa am incercat si eu sa le fac prima data dupa care in toti acesti ani nu am schimbat nimic la acest ragu(pt ca imi place prea tare)deci ordinea in care le pun eu:ulei,ceapa,morcov,telina,carne(cel putin 1kg)cub knorr,vin,suc de rosii si aici diferenta la al tau ca eu pun apa,multicica si il fierb jdemii de ore(cel putin doua,la foc mic,mestec des-ca si asa nu am alta treaba icon_biggrin.gif )
besciamella tot eu o fac mereu,am vazut ca tu la lasagne pui si mozarella,eu nu pun, doar gratuggiatto, in jur de 500g;ce am schimbat cu anii(am vazut acum doi ani la cumnata mea)e pasta nu mai folosesc deloc de aia seaca ci doar proaspata(ca si tine wink.gif )pentru ca este mult mai comod,nu mai trebuie fiarta inainte
in fine(ca sa fiu modesta)i-am dus mai demult o tavita vecinei mele(una signora veneta molto per bene icon_smile.gif ) si a doua zi sa prezentat la mine la usa sa ii spun cum fac eu ragu pentru ca fetele ei dupa ce au mancat,au spus ca ea niciodata nu a facut un ragu asa de bun( ea punea ulei,ceapa,carne si sare)
as vrea sa te intreb,cum ti sa parut acest ragu la care ai pus costita si carnati?l-ai reface?


#17 s_27688

s_27688

    Captain Cook

  • Membri
  • 340 posturi
  • Location:Oradea

Postat 24 November 2005 - 01:17 PM

Sa nu dati cu parul ca intreb si eu : da' ceva frunze/ierburi nu puneti in sos? Ceva gen oregano,busuioc,rosmarin ori altceva?
Daca nu,spuneti-mi,va rog,la ce sosuri/mancaruri folositi ierburile astea ''mediteraneene''?

#18 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 24 November 2005 - 02:06 PM

Nicole, sinceră să fiu nici nu mai ţin minte cum era acela pe lângă altul "normal", eu apă nu pun pentru că lasă din păcate destulă apă carnea şi mi s-ar părea să îl "lungesc", nu'ş cum să spun, de fiert îl fierb şi eu foarte mult timp, nici nu mă uit la ceas aşa că n-aş putea spune dar cred că minim două ore.


Eu nu ştiu dacă reuşesc prin ceea ce fac şi ceea ce spun aici să vă fac să înţelegeţi că încerc să păstrez pe cât pot gustul fiecărui ingredient în parte fără a-l altera pe cât îmi este posibil.

Medeea, nu pun ierburi la ragu pentru că nu se pun. icon_biggrin.gif Ragu-ul e ca sarmalele, fiecare cu reţeta lui.

Busuiocul îl folosesc proaspăt vara la pesto sau la sos de roşii crude, bruschetta, toate astea le găseşti pe aici că am povestit nu o dată despre ele.
Rozmarinul îl folosesc la fripturi.
Origano îl folosesc pe pizza dar rar pentru că de cele mai multe ori uit. rolleyes.gif

#19 nicole c

nicole c

    Big Chef

  • Membri
  • 645 posturi
  • Gender:Female
  • Location:it

Postat 24 November 2005 - 03:03 PM

Adriana eu pun apa deoarece scade toata fierband mult timp;am sa il afc si eu fara apa deoarece tare imi mai prind bine sfaturile voastre de aici de pe forum;cum am spus deja eu nu am pe nimeni aici unde locuiesc nici din partea sotului(care e din sud,sora lui e la Milano) asa ca fac si eu un pic cum ma duce bibilica icon_smile.gif si cum ma mai invata sotul din amintirile lui copilaresti cum vedea la bunica lui
pentru asta va multumesc caci existati,datorita voua imi este si mie drag sa stau in bucatarie

Medeea eu in ragu pun cub care contine plante aromatice,spre exemplu astazi am facut o tentativa de ragu pentru o pasta la cuptor,reteta am luat-o dintr-o revista-ulei,ceapa,carne,busuic si dafin-am pus pentru ca asa scria in reteta sa vedem ce o sa iasa
rosmarin si eu il folosesc tot la fripturi
salvie la fel o pun la carne de pui,curcan,salse etc
origano la pizza
busuic( de la fereastra ,verde) il pun la sucul de rosii pentru paste foarte des
am dulapiorul plin cu ierburi mediteranee pe care le folosesc depinde de ceea ce gatesc,fiecare isi are locul unde ii sta bine icon_smile.gif

#20 Boariu Iuliana

Boariu Iuliana

    departe ff departe

  • Membri
  • 1227 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Medias -now Ireland

Postat 24 November 2005 - 04:01 PM

ei, eu la asta sa sti ca d-au gres.eu le fac sosul de rosii asa cum stiu ca se face si le place tare mult[cel putin mai mult decit cel gata preparat din magazine]cu paste umplute cu spanac si ricotta.dar nu mai fac si cu carne ca nu-mi iasa cum trebuie la gust.sotul meu a lucrat cu un italian si ala facea sosul acela cica fff bun si mie nu-mi iasa.cica mergea la macelarie si ii toca carne proaspata si mai stiu eu cum era carnea aia si sosul se fierbea mult.acum eu am incercat sa-l fierb mult dar scade de la o vreme sosul si carnea nu se patrunde si nu are gust bun.oare unde gresesc? unsure.gif



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi