Sari la conținut

Poză

Cum am fãcut eu cremşnit


82 răspunsuri la acest topic

#1 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 02 March 2005 - 04:03 PM

Acum am sã vã povestesc cum am fãcut cremşnitul sau cremeşul cum îi spun fetele din Ardeal.
L-am fãcut amintindu-mi vag despre ceea ce vorbisem şi cum îl fãcusem aici:
http://www.culinar.r...er=asc&start=20
Aşa cum spuneam am fãcut aluatul de foetaj cum am explicat aicihttp://www.culinar.r...?showtopic=7065
Am tãiat un dreptunghi de mãrimea tãvii de la aragaz
IPB Image
şi l-am copt la 200°C pânã când a ajuns aşa
IPB Image
Apoi am improvizat ochiometric crema aşa:
Cu robotul am fãcut o bezea din 3 albuşuri şi 3 linguri de zahãr
IPB Image
Am cântãrit gelatina (eram convinsã cã nu era suficientã dar
am mers mai departe, dacã îl voi mai face ar trebui sã încerc
sã dublez cantitatea de gelatinã)
IPB Image
Explic şi cum se foloseşte gelatina care se gãseşte aici,
se pune în apã rece
IPB Image
şi dupã câteva minute se îmbibã bine de apã şi aratã aşa
IPB Image
Crema am fãcut-o cu 3 gãlbenuşuri, 1 litru de lapte, 3 linguri de zahãr,
2 linguri de fãinã şi 1 lingurã de amidon, am mestecat-o mereu la foc mic
IPB Image
şi când era gata deci caldã am adãugat câte o bucatã de gelatinã care se topea de la cãldura cremei
IPB Image
Apoi am lãsat crema sã se rãceascã
IPB Image
şi am amestecat-o cu bezeaua
IPB Image
Apoi am turtit foetajul
IPB Image
şi i-am pus crema deasupra
IPB Image
Am pus celãlat strat de foetaj
IPB Image
şi am lãsat-o apoi la rece cu o micã greutate deasupra.
Rezultatul final
IPB Image
Eu zic cã e destul de bunã, Mari nu mai are acel gust de fãinã de data trecutã numai cã dupã mine
nu era suficientã cantitatea aceea de gelatinã, trebuie mãritã.
Iar foetajul era prea mult, trebuie fãcutã o foaie mai subţire sau
aşa cum îmi sugera Bolognesa sã o tai în douã.


#2 Ioana_21473

Ioana_21473

    Big Chef

  • Membri
  • 659 posturi
  • Location:California

Postat 02 March 2005 - 05:01 PM

wow!!! m-ai dat pe spate!!!! Foarte bine arata pozele finale... sigur si gustul a fost pe masura!!!

Hai ca pun si eu o reteta super usoara de cremsnit... in varianta care o stiu eu! icon_wink.gif
Don't get mad... get EVEN....

ioana

#3 Cassia

Cassia

    Academic Chef

  • Membri
  • 1403 posturi
  • Location:Aproape de ocean

Postat 02 March 2005 - 05:05 PM

Adriana, arata excelent cremesul tau.
Am vazut acele foi de gelatina chiar saptamina trecuta... la TV, pentru ca in magazine la noi nu am vazut.
Era o tipa care se cheama Nigella Lawson si care are o emisiune numita Nigella Bites; pentru fetele din Europa cred ca este un nume cunoscut, ea fiind englezoaica.
Ea a facut un desert cu rhubarb; interesant.

#4 aldaesme

aldaesme

    Big Chef

  • Membri
  • 775 posturi
  • Location:Belgie

Postat 02 March 2005 - 05:18 PM

Da, Nigela cel putin pentru cei care prind BBC sau au la posturile lor retransmisii de la BBC, Nigela e super cunoscuta... Unele din retetele ei se pot intalnii pe site-ul ei (nigella.com) tongue.gif

Adriana mama, eu veci pururi nu am pus in crema cu faina gelatina (cat traieste omu''nvata), dar este cand fac crema de cremes cu gelatina, atunci insa o fac cu oua si frisca.

floare.gif

Esme
______________________________________
Daca ai o lamaie fa o limonada :)
Howard Gossage

#5 Yandira

Yandira

    Master of disaster

  • Membri
  • 3336 posturi
  • Location:Mexic
  • Interests:calatorii, mancaruri exotice, politica, dansul

Postat 02 March 2005 - 06:01 PM

Pune si tu reteta Esme de la crema ta. Asta cu oua gelatina si frisca.

#6 aldaesme

aldaesme

    Big Chef

  • Membri
  • 775 posturi
  • Location:Belgie

Postat 02 March 2005 - 06:50 PM

Sper sa nu ma ia de urechi Adriana ca ma bag in cremesul ei icon_razz.gif

4 oua mari,
12 foi sau 35 g granule de gelatina,
200 ml lapte
250g zahar tos
o lingura rom
500 g frisca
baton de vanilie

Frisca se bate si se tine la rece pana la intrebuintare.
Gelatina se inmoaie in tot laptele rece, si se lasa cat se indica la instructiuni (+ 5 minute de la mine).Albusurile se bat spuma, se adauga 200 g zahar si romul, apoi se bat pina cind se intaresc tare de tot icon_razz.gif

Cand gelatina si-a facut timpul de imprietenire cu laptele se adauga galbenusurile si 50 g zahar si vanilia scoasa din teaca, stiti voi pasta aia maro sau neagra sau ce culoare o fi avand , vasul in care se afla cele mai sus enumerate e recomandat sa fie mai maricel si sa poata fi pus pe aburi. Se asaza deci vasul nostru pe un alt vas cu apa clocotita si se bate compozitia cu telul , pina cind se topeste gelatina si se leaga sodoul cu galbenusurile (5-6 minute), insistind mereu pe fundul lighenasului. Dupa aceea se ia de pe aburi si se trece pe un vas cu apa rece, amestecindu-se incontinuu, pina cind se raceste la temperatura degetului. Albusul se bate inca putin ca sa-si revina, daca s-a lasat, apoi se ia o lingura cu virf din el si se pune in gelatina, amestecind usor cu lingura, numai prin rasturnare (nu circular), de 6-7 ori, adaugind, apoi tot restulde albus si amestecind tot prin rasturnare (dar nu prea mult) pina cind se omogenizeaza. Albusul cu gelatina se toarna peste frisca pe urma se amesteca cu telul pina la fundul vasului ca sa nu ramina frisca sau albus neamestecate. Pe masura ce albusul se amesteca cu frisca rece, se intareste si crema ramine umflata. Foile de cremes trebuie sa fie deja gata...demuuult ca sa fie si reci icon_razz.gif. Eu in general construiesc cremesul in tava, tapetata cu folie icon_razz.gif ca daca cumva din greseala e crema la inceput mai curgacioasa, aduna folia repede lmanga ea si cu viteza vantului ...turbat pun praji la rece (dar de regula cu atata gelatina se incheaga foarte repede). La crema asta este o varianta mai finuta, care imi place mai mult, dar care e putin mai moale, musai necesita smecheria cu folia icon_razz.gif

3 oua,150 ml lapte, 150-200 g zahar tos, 500 g frisca, 6-7 foi de gelatina sau 18-20 g granule de gelatina, 15 ml rom, un plic cu zahar vanilat.

Intr-un vas mai maricel si rezistent la aburi se inmoaie gelatina in tot laptele rece .Albusurile se bat spuma, se adauga tot zaharul tos si romul, apoi spuma se bate in continuare, pina cind se intareste din nou.Frisca se tine la rece, apoi se bate cu spuma cu mixerul sau cu telul si apoi se pune iar la rece pana la utilizare.In vasul cu gelatina se pun galbenusurile vanilia si albusurile batute spuma. Vasul se asaza pe un alt vas cu apa clocotita si compozitia se bate repede cu telul pina cind se infierbinta si capata consistenta unei smintini groase si spumoase (6-7 minute). Se ia apoi de pe aburi si se raceste pe un vas cu apa rece, pina cind ajunge la temperatura degetului, batind mereu cu telul ca sa nu se inchege compozitia. Se pune atunci o lingura cu virf din frisca batuta si se amesteca prin rasturnare, cu telul, de 6-7 ori, pina la fundul vasului, ca sa se omogenizeze apoi se adauga si restul de frisca adunata bine de pe vas si, pe urma, se amesteca usor cu telul, prin rasturnare, pina la fundul cazanelului.

Mentionez ca cele doua retete sunt preluate din cartea Silviei Jurcovan, ca la mama mea acasa si la bunica, tot crema de vanilie cu faina se folosea, dar eu...cum m-am plictisit de ea, o folosesc pe una din astea...si acuma asa face si mama icon_razz.gif


O seara frumoasa

Esme
______________________________________
Daca ai o lamaie fa o limonada :)
Howard Gossage

#7 tuti_suhan

tuti_suhan

    Captain Cook

  • Membri
  • 329 posturi
  • Location:Curtea de Arges (Arges)

Postat 02 March 2005 - 06:56 PM

Adriana ,inca odata felicitari.Ai ramas aceeasi fata priceputa si altruista,care,pe mine personal(si nu numai),ma incanta.
"Nu vedem lucrurile asa cum sunt ci asa cum suntem"(ANAIS NIN)

#8 Mama Celeste

Mama Celeste

    Master of disaster

  • Membri
  • 2714 posturi

Postat 02 March 2005 - 07:04 PM

Adriana ...asa cu zice si Silvia ..eu zic sa tai foaia pe jumate dupa coacere.
Daca o intinzi n-o sa iasa chiar asa de pufoasa ca cea de mai sus.

iexact ce zice Maya mai gios :))

#9 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 02 March 2005 - 10:55 PM

daca cu taiatul în jumate tot la asta va referiti..


Adriana


Deci,eu cînd am vazut foaia asa crescuta,ma gîndeam ca ..daca nu o vrei asa groasa ,sa o desparti în doua..si ai doua foi..

Ghici cine saliveaza lînga mine?? biggrin.gif
Ca sa nu te mai chinui..e pizzaru' icon_lol.gif ..dar îi curg balele dejeaba icon_rotf.gif ca io nu-i fac icon_razz.gif

#10 Panait Adina

Panait Adina

    Captain Cook

  • Membri
  • 206 posturi
  • Location:In afara Romaniei

Postat 03 March 2005 - 12:01 AM

Cremele cu faina fiarta trebuie sa fie fierte f bine pt a nu se simtii gustul de fainal. E bine sa se puna faina si amidon. Se gusta pina nu se mai simte gustul fainii. Prima oara cind am citit explicatia am fost foarte sceptica pt ca in general toate cremele cu faina pe care le-am incercat aveau oaresce gust de faina. Am acasa reteta de crema pt patiserie cea clasica frantuzeasca, stiu ca in franceza suna mai frumos dar cu franceza nu prea stau bine. O sa o postez daca intereseaza pe cineva.

#11 Mama Celeste

Mama Celeste

    Master of disaster

  • Membri
  • 2714 posturi

Postat 03 March 2005 - 02:25 AM

Adina

Pe mine ma intereseaza te rog.
O vreau si eu.

TX

#12 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 03 March 2005 - 10:06 AM

Am vãzut-o ºi eu de câteva ori pe Nigela, Lulu, e destul de simpaticã dar acum nu-mi vine în minte ceea ce a fãcut pentru cã a trecut ceva timp.

Adina sunt de aceeaºi pãrere cu tine, eu vorbeam despre cremeºul/cremºnitul pe care l-am fãcut acum câtva timp (daca te uiþi la linkul pe care l-am pus) ºi despre cel fãcut acum în care am înlocuit o lingurã de fãinã cu una de amidon ºi gustul de fãinã a dispãrut.

Esme, în mesajul ãsta nu bat pe nimenea pentru cã eu încerc sã refac ceva ce am în amintire, deci orice sugestie ºi experienþã proprie e foarte binevenitã.

Maya, trimite-l la mine pe musiu. icon_lol.gif

#13 tinc_20635

tinc_20635

    Bucataras

  • Membri
  • 72 posturi
  • Location:Cluj-Napoca (Cluj)

Postat 03 March 2005 - 10:08 AM

Felicitari este deosebit.Ai dreptate cand spui ca noi ardelencele spunem " cremes". Dar vreau sa-ti spun ca eu am spurapus doua foi de "cremes" pe care le-am cumparat din comert, si le-am taiat patratele, apoi am luat fiecare patratel ,din prima foaie, si am format din nou foaia, apoi am pus crema peste prima foaia si am luat fiecare patratel din a doua foaie taiata si l-am pus peste crema (unde dedesupt era celalalt patratel), ca sa nu se imprastie crema cand tai cremesul.M-a invatat o cofetara.

#14 Bolognese di Cluj

Bolognese di Cluj

    Master of disaster

  • Best romantic story teller
  • 2842 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe dinafara

Postat 03 March 2005 - 10:17 AM

eu fac cremesul ca si esme,doar ca pun frisca separat.mor dupa gustul de foietaj cu frisca(mai ales dupa rulourile cu frisca icon_bounce.gif )
daca fac cu crema fiarta,fara gelatina,cu amidon,atunci pun albusurile batute spuma(fara zahar!) la sfarsit.dar la frisca nu renunt smile.gif

#15 aldaesme

aldaesme

    Big Chef

  • Membri
  • 775 posturi
  • Location:Belgie

Postat 03 March 2005 - 10:38 AM

QUOTE
daca fac cu crema fiarta,fara gelatina,cu amidon,atunci pun albusurile batute spuma(fara zahar!) la sfarsit.dar la frisca nu renunt


Zici ca suntem din aceeasi zona, indiferent cum fac crema de cremes, cu sau fara frisca, cu sau fara faina, frisca pun...La mine cremesul se aranjeaza in felul urmator. Una bucata foaie cremes, una bucata crema de vanilie, una bucata frisca (aprox de aceeasi inaltime cu crema) si una bucata foaie....

trucuri folosite pe la noi...

Ca si alte ardelence foaia de deasupra in general o pun dupa ce am taiat-o patrate(reconstructie icon_smile.gif

Paranteza
( cred ca e buna ideea pentru cele cu copii...nu foarte pofticiosi, eu imi amintesc ca bunica ma lasa sa pun patratele pe cremes, imi amintesc de asemenea ca a avut si cremes cu patrate lipsa....hihihi si cum trebuia sa le pun in ordine, si eu mancam patratul de care imi era pofta, s-a intamplat sa avem cremes cu gaura la mijloc tongue.gif )
Sf.paranteza


astfel, dupa ce cremesul a stat, s-a imprietenit si impacat cu gandul ca va fi taiat, e mult mai usor de efectuat operatiunea, pe urma patratelor de deasupra.

Cand nu tai foaia de deasupra (in general pentru ca am uitat), dupa ce a stat cremesul in pozitie normala vreun ceas, il intorc cu fundul in sus, il las sa stea asa o vreme, il intorc in pozitia initiala, si din nou, se taie mai usor icon_smile.gif

O zi frumoasa

Esme
______________________________________
Daca ai o lamaie fa o limonada :)
Howard Gossage

#16 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 03 March 2005 - 11:18 AM

Uite de accea urmãtorul meu cremºnit va fi ºi mai bun ºi frumos, mulþumitã vouã, vã mulþumesc!

#17 Sabe Li

Sabe Li

    Captain Cook

  • Membri
  • 463 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Iasi

Postat 03 March 2005 - 11:33 AM

Adriana, cremsnitul tau arata foarte pe gustul meu: se vad foitele multe-multe in care s-au desprins foile... N-as face nimic sa-i reduc din inaltime.
Daca vrei, totusi, iti spun cum am mancat eu cremes la Cluj: avea 3 randuri de blat, deci si 2 de crema. Asa ca ai putea imparti aluatul in 3, iar un strat sa fie de crema, cel;alalt de frisca (nu-mi aduc aminte daca acela de la Cluij era si cu frisca, dar, fiind de cofetarie, nu se putea compara cu unul de casa).

#18 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 03 March 2005 - 12:05 PM

Eu vroiam sã fac ceea ce cumpãram când eram la ºcoalã ºi aºa era, un strat de cremã între douã de foi. Cum a ieºit acum e minunat pentru ceea ce vroiam sã fac, singura diferenþã e cã îmi amintesc o cremã mai tare.

#19 Munteanu_20159

Munteanu_20159

    Mami de Rege si Printz!

  • Membri
  • 4330 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 03 March 2005 - 01:16 PM

Mie imi place mult cremsnitul de la o cofetarie din zona: sunt 2 foi intre care se afla crema de vanilie si deasupra se adauga frisca! Peste frisca am vazut ca puneau foi sfaramate si zahar pudra!
Yammy, yammy...

#20 Yandira

Yandira

    Master of disaster

  • Membri
  • 3336 posturi
  • Location:Mexic
  • Interests:calatorii, mancaruri exotice, politica, dansul

Postat 03 March 2005 - 04:23 PM

Ce bine ca v-ati adunat si auzim retete si pareri diferite. Nu imi trecea prin cap ca s-ar putea inlocui faina cu amidonul caci tare ma deranja gustul de faina in crema. Adriana asa cred ca e perfecta, se vede ca in vitrina de la cofetarie.

Esme, ma imbie grozav reteta ta, se vede tare fina dar oare nu se flescaie prajitura daca o lasi pe masa mai mult de o ora? Nu se lasa gelatina? Sau trebuie s-o servesti direct din frigider?



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi