Tarta cu mere si crema de vanilie

Cerneti faina, faceti o gaura in mijloc si adaugati o priza de sare, zaharul, zaharul vanilat, untul rece (taiat bucatele mici) si galbenusurile. Lucr

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
ridicata
Tarta cu mere si crema de vanilie

Ingrediente

  • Aluatul:
  • 175 g faina
  • 75 g unt
  • 75 g zahar tos
  • un pachet zahar vanilat
  • 3 galbenusuri
  • Crema de vanilie:
  • 350 ml lapte
  • 6 galbenusuri
  • 50 g malai
  • o teaca de vanilie despicata pe lungime (sau doua plicuri zahar vanilat)
  • 100 g zahar
  • Ornament:
  • 4 mere mari
  • 3 linguri zeama de lamiie
  • 25 g unt topit
  • 5 linguri gem de caise (fara bucati
  • daca nu aveti fara
  • il dati prin sita)
  • Va mai trebuie: boabe de fasole uscata
  • hirtie de copt
  • unt si faina pentru uns forma

Mod de preparare

Cerneti faina, faceti o gaura in mijloc si adaugati o priza de sare, zaharul, zaharul vanilat, untul rece (taiat bucatele mici) si galbenusurile.

Lucrati ingredientele cu virful degetelor, impachetati aluatul in folie de plastic si dati-l la frigider cam 20 minute.

Scoateti aluatul de la frigider si intindeti o foaie rotunda. Asezati-o in forma de tarta unsa cu unt si presarata cu faina. Foaia trebuie sa fie indeajuns de mare pentru a acoperi si peretii formei. Cantitatea de aluat este perfecta pentru o forma cu diametrul de 29 cm. Cu o furculita intepati aluatul din loc in loc.

Acoperiti aluatul cu o hirtie de copt si presarati peste aceasta boabe de fasole uscata, de linte sau chiar orez (pentru a impiedica o crestere neuniforma a prajiturii in timpul coptului). Eu, neavind fasole si nedorind sa stric lintea sau orezul, am pus altceva.

Dati tava astfel "preparata" la frigider, cam jumatate de ora.

Scoateti tava din frigider si coaceti la 180 gr.C; primele 20 de minute fara a deschide usa cuptorului, apoi indepartati boabele si mai coaceti 10 minute.

In timp ce aluatul se raceste preparati crema de vanilie.

Crema de vanilie

Intr-un vas se amesteca 4 linguri de lapte cu galbenusurile, zaharul si malaiul frecind pina cind se dizolva zaharul.

Laptele ramas se pune la foc impreuna cu pastaia de vanilie sau cu zaharul vanilat. Cind a ajuns pe punctul de fierbere sa ia de pe aragaz si se amesteca in el compozitia de galbenusuri si malai.

Se pune iar pe foc mic si se amesteca incontinuu, fierbind cam 5 minute, pina cind se ingroasa crema.

Se presara cu zahar pudra (pentru a impiedica formarea cojitei) si se lasa sa se raceasca.

Se curata 4 mere mari, se taie sferturi, se inmoaie in suc de lamiie. Se taie felii subtiri.

Peste aluatul rece se intinde crema de vanilie.

Peste crema se aseaza feliutele de mere, se ung cu unt topit si se da tarta la cuptor pina cind se rumenesc merele.

Se scoate si se unge cu marmelada de caise (incalzita in prealabil).
Pofta buna!

Reteta Tarta cu mere si crema de vanilie a fost propusa de Austiaca2 pe forum culinar.ro

Alte retete cu mere gasiti aici:

Placinta cu mere

Prajitura cu mere ,

Pariziene cu fondant de mere

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Ciorba ruseasca
3
Borsuri

Ciorba ruseasca

Dupa mesele imbelsugate, o ciorba de cartofi cu sfecla rosie si inacrita cu bors de putina, merge de minune!!

Ciorba ruseasca
Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
4
Torturi

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji

Acest tort este despre bucuria din lucrurile simple, despre frumusețea liniilor naturale, despre natură, despre...

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
Tort  Dobos
5
Torturi

Tort Dobos

Tortul Dobos este o reteta de tort foarte cunoscuta si indragita de multi dintre noi. Tortul se poate face cu cate foi...

Tort Dobos
Parteneri
Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata
Bucataras.RO

Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata

Ohhhh, de cand asteptam sa mananc o astfel de ciorbita!!! De mult timp imi zboara gandul spre o ciorbita de fasole cu...

Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!