Sari la conținut

Poză

Cozonac cu mac


291 răspunsuri la acest topic

#281 laura_laurentiu

laura_laurentiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 3909 posturi
  • Location:Banat

Postat 06 April 2008 - 05:22 PM

Astazi am facut acest cozonac cu mac. Recunosc ca am fost sceptica legat de smantana in aluat, dar a iesit minunat, consistenta, gust, pufosenie, super! Cu o singura modificare: nu mi-au intrat 70 ml apa in aluat! Adica am dizolvat drojdia pentru maia, la inceput, in vreo 20 ml si restul de apa nu am mai adaugat-o in aluat, ca mi s-a parut oricum destul de moale - asta cred ca are legatura cu faina folosita. A crescut minunat, l-am impartit in trei. Din una dintre treimi am facut melcisori:
DSC05282.JPG

Umplutura am facut-o asa: cele 4 albusuri le-am batut spuma tare cu zema unei jumatati de lamaie, un praf de sare si 1 pachet si jumatate zahar pudra (Dr. Oetker) si am adaugat la bezea 200 grame mac macinat si 2 linguri cu varf de lapte praf. A fost o crema de mac buna, buna! tongue.gif

Din celelalte 2 treimi am facut cozonacul. L-am taiat cu cutterul cum am vazut la tine, Maya, si la alte fete, dar fiind compozitia cremoasa de bezea asta nu s-a vazut foarte bine la final:
DSC05285.JPG
DSC05286.JPG
Multumesc de o reteta minunata de care nu cred ca ma voi mai desparti, e super! floare.gif

#282 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 06 April 2008 - 07:40 PM

Ce fumos arata!! Eu tot timpul îi las în tava palta,cînd fac modelul asta de sul despicat.Data viitoare o sa fac si în tava de chec,ca-mi place cum arata asa înaltut,ca al tau! floare.gif

#283 Lalika

Lalika

    Bucataras

  • Membri
  • 169 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Stuttgart

Postat 14 May 2008 - 10:04 AM

Vreau sa ma laud si eu cu cozonacii mei! Reteta e minunata, Maya, au fost cei mai gustosi cozonaci pe care i-am facut pana acum!
Cred ca am pus cam multa umplutura la cel cu mac, sau nu l-am lasat destul in cuptor, ca s-a cam lasat dupa ce l-am scos din tava - lucru care de fapt nici n-a fost asa de rau, ca am avut pretext sa il pap singura aproape pe tot, ca de, nu avea aspect "comercial" biggrin.gif

Iata pozele:
paste4.JPG melci.JPG


Maya, multumesc mult de reteta! floare.gif

Imagini atașate

  • paste3.JPG


#284 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 14 May 2008 - 01:26 PM

Lalika,sincera sa fiu,eu mor dupa cozonacii explodati!! laugh.gif De aceea fac des melcisori,si cum spui tu,nu ma supara daca se sparge,ca manînc eu.
Mie mi se pare ca umplutura sparta,prinde o alta consistenta de la coacere/caldura,si e mai gustoasa biggrin.gif
Si eu îi umplu baban,ca asa se cere tongue.gif

Ma bucur ca ti-a placut floare.gif

#285 AdriannaM

AdriannaM

    micro Bucatar

  • Membri
  • 10 posturi
  • Gender:Female

Postat 27 September 2008 - 06:28 PM

Dupa ce am salivat vreo 2 saptamani la toate retetele de cozonac, mi-am luat inima in dinti si am facut si eu primul cozonac din viata mea. Nu a iesit tare aspectos (neavand experienta la rulat), insa la gust e fenomenal.
Incerc sa atasez si 2 poze, sa vad daca reusesc.
Ce sa spun Maya, multumim de reteta, cu siguranta o mai execut, cat de repede. E usor de facut, mai ales ca aluatul mi l-a framantat masina de paine.
Am facut cozonac cu mac, cu cacao si stafide si cacao si stafide si bucati de nuca.
P1040342__Small_.jpg
P1040344__Small_.jpg

#286 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 29 September 2008 - 08:06 PM

Ce vorbesti? Arata foaaarte frumos! floare.gif

#287 janet

janet

    Bucataras

  • Membri
  • 138 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Galati

Postat 14 April 2009 - 10:57 AM

Buna,fetelor!As vrea si eu sa fac cozonac cu mac,si pentru ca este prima oara cand fac cozonac,as vrea sa elimin cat mai multe...posibile erori ca sa zic asa.. biggrin.gif As vrea sa stiu,macar aproximativ,cam care sunt cantitatile pentru compozitia cu mac si cum se face...Am citit primele 4-5 pagini,dar nu am gasit nimic de cantitati si am vazut ca topicul este deschis de cativa ani....poate intre timp s-au trecut si cantitatile pe undeva....

#288 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 14 April 2009 - 12:58 PM

QUOTE(janet @ Apr 14 2009, 10:57 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Buna,fetelor!As vrea si eu sa fac cozonac cu mac,si pentru ca este prima oara cand fac cozonac,as vrea sa elimin cat mai multe...posibile erori ca sa zic asa.. biggrin.gif As vrea sa stiu,macar aproximativ,cam care sunt cantitatile pentru compozitia cu mac si cum se face...Am citit primele 4-5 pagini,dar nu am gasit nimic de cantitati si am vazut ca topicul este deschis de cativa ani....poate intre timp s-au trecut si cantitatile pe undeva....


Pai nu s-au scris,pentru ca fiecare are alte preferinte.Mai gros,mai moale,cu lapte,cu apa,cu mai mult sau mai putin zahar,cu diferite arome..apoi unii prefera cu mult mac,pîna explodeaza cozonacul,altul pune punct pe estetica si pune umplutura de mac cu masura..

Noi românii,fierbem de obicei macul macinat în lapte cu zahar.Nemtii îl fierb în apa cu zahar.Majoritatea îl aromeaza cu rom,altii mai adauga si un galbenus la umplutura(eu nu).La umplutura de nuca macinata adaug 1-2 albusuri batute spuma.

..în primul rînd trebuie sa stii cam cîti cozonaci vrei sa faci,si cîta umplutura-ti place..si în ambele cazuri sa ai destula biggrin.gif
Cantitatile nu-s asa importante.Eu nu am masurat niciodata,dar as putea sa-ti zic ochiometric .
La 500 g mac macinat 900-1000 ml lichid.Cu zaharul..iar o filozofie.Eu zic dupa gust,iar dupa ochiometrie 2-300 g..dar si asta depinde daca mai bagi ceva zahar vanilat.APoi urmeaza aromele..astea de care vrei tu.


De facut se face asa:
Se macina macul.
Se încalzeste lichidul cu zaharul,pîna nu se mai simt cristatalele de zahar.Se adauga macul macinat,se amesteca bine si se lasa la fiert la foc mic.Se lasa la fiert pîna scade lichidul.Se aromeaza dupa gust..cu rom,esente..se poate si cu coji de citrice..etc..etc..

Cum trebuie sa arate consistenta macului?..Sa fie maleabila/cremoasa,sa se lase întinsa pe aluat.Daca chiar se întîmpla ca iese prea tare,se mai poate adauga ceva lichid fiert si amestecat(nu se întîmpla nimic biggrin.gif )..daca e prea zemos,se mai pune pe foc la scazut..
Cum spuneam,cantitatile umpluturii nu-s asa importante biggrin.gif

#289 janet

janet

    Bucataras

  • Membri
  • 138 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Galati

Postat 14 April 2009 - 01:55 PM

Wow,multumesc mult Maya!Prompta ca intotdeauna... rolleyes.gif Eu cred ca o sa fac unul,sau 2 cu mac....Deja am fost la piata si...o sa razi,dar am luat doar 100 g de mac,ca mi s-a parut suficient.... unsure.gif Cred ca o sa mai iau inca o suta,sau....Mie imi plac cozonacii cu multa umplutura,dar nici nu vreau sa gresesc sa pun prea multa si sa nu-mi creasca,sau stiu eu ce...

#290 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 15 April 2009 - 07:51 PM

QUOTE(janet @ Apr 14 2009, 01:55 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Wow,multumesc mult Maya!Prompta ca intotdeauna... rolleyes.gif Eu cred ca o sa fac unul,sau 2 cu mac....Deja am fost la piata si...o sa razi,dar am luat doar 100 g de mac,ca mi s-a parut suficient.... unsure.gif Cred ca o sa mai iau inca o suta,sau....Mie imi plac cozonacii cu multa umplutura,dar nici nu vreau sa gresesc sa pun prea multa si sa nu-mi creasca,sau stiu eu ce...


Daca faci 2 cozonaci normali(deci nu foarte mari) cred ca-ti trebuie vreo 250 g mac.
Ca sa creasca sigur,nu întinde foaia de aluat mai subtire de juma ce centimetru.Cînd îl rolezi nu-l strînge,ci roleaza-l foarte usor.
Dupa ce ai terminat si ai pus cozonacii în tava.lasa-i sa creasca,nu-i baga imediat la cuptor(desi aluatul asta care-l fac eu mai mereu,nu e senbsibil).

Cu placere smile.gif

#291 amyarabella

amyarabella

    Bucataras

  • Membri
  • 100 posturi
  • Gender:Female
  • Location:wien

Postat 25 April 2009 - 02:49 PM

Anul acesta de Paste am ales aceasta reteta ,am vrtut sa fiu sigura 100% de rezultat pt ca am avut-o pe soacramea in vizita , asa ca am cautat ce reteta ai tu de cozonaci Maya ; asa am dat peste aceasta !!!!!!!!!!!!!!!!!

Minunata reteta ,atat pot sa spun !!!!

Un aluat super daca mai are nevoie de laude si de la mine ,nu sa lipit nici un moment de maini ,l-am amestecat in masina de facut paine si apoi l-am framantat bine cu mainile de drag.
Au iesit 2cozonaci si o floricica pe care am mancato pe loc cu ai mei baieti.Am preparat cam multa umplutura asa ca ce a mai ramas am pus pe langa floricica la cuptor o sa vedeti din poze.

Nu am pote cu toate sectiunile pt ca nu am apucat sa fac .Am avut un succes nebun !!!!!!!!

Multumesc mult Maya floare.gif

Miniaturi atașate

  • cozonac1.JPG
  • cozonac2.JPG
  • cozonac3.JPG
  • cozonac4.JPG


#292 flory79

flory79

    micro Bucatar

  • Membri
  • 42 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Madrid

Postat 26 December 2009 - 06:55 PM

Buna .am facut si eu acest cozonac dar nu am pus mac ci am facut unul cu nuca si unul cu rahat.am pus insa mai mult zahar .a iesit fff bun mai ales cel cu nuca.dar...pe cat eram de bucuroasa ca s-a framantat usor,ca se intindea usor ,nu mi-a crescut in tava decat putin tare.nu stiu de ce ...Poate a fost prea subtire intins pe masa....ma gandesc eu ...
dar vreau sa il mai fac o data insa sotul meu zice ca nuuuu...el vrea din ala crescut mare biggrin.gif
nu am facut nici o poza nici macat pt mine.



Răspunde la acest topic



  


0 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi