Sari la conținut

Poză

Dulceata de trandafiri


40 răspunsuri la acest topic

#21 Minodora

Minodora

    Master of disaster

  • Membri
  • 2122 posturi
  • Location:in fata ochilor tai

Postat 08 June 2008 - 06:54 PM

Iata si portia mea de dulceata, facuta dupa reteta Silviei Jurcovan:

500-700 g petale de trandafiri pentru dulceata (parfumati),
1 kg zahar,
50 ml zeama de lamaie sau o linguritza rasa de sare de lamaie,
1/2 l apa.

Cand se culeg petalele de la fiecare trandafir, acestea se prind toate odata in mana si li se taie partea alba deodata, inainte de a se risipi. Daca nu s-a facut aceasta la cules, petalele se aseaza in manunchi, unele peste altele, cu partea alba in aceeasi directie si apoi li se taie mai multora, deodata, acesta parte.









Petalele colorate se freaca intr-un castron cu 30 g zahar, zeama de lamaie sau sarea de lamaie pana lasa zeama si se aduna in mana ca o turta. Zeama si sarea au rolul de a intari petalele fragile, ca acestea sa nu se moaie la fiert si de a inviora culoarea.





Zaharul se pune la fiert cu 1/2 l apa, se amesteca pana cand se topeste si cand siropul da in clocot, se adauga petalele impreuna cu toata zeama lasata.





Dulceata se fierbe, pana cand se leaga. Va avea culoare rosiatica si petalele vor pluti in tot siropul, pana la fundul cratitei; atunci cratita se ia de pe foc.




"In the End, we will remember not the words of our enemies, but the silence of our friends. "
Martin Luther King, Jr.

#22 julix_2007

julix_2007

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 7643 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Suceava

Postat 08 June 2008 - 09:35 PM

Ma bag si eu, ca una care a facut dulceata de trandafiri pina i s-a acrit. Am facut dupa diverse retete, pina am ajuns la o reteta proprie. Asta pentru ca am in curte 5 tufe imense, cit casa, cu trandafiri pentru dulceata, un soi care face flori mari si un pic mai inchise la culoare.
Reteta mea este de 100 de inflorescente la 1 kg de zahar si 1 litru de apa. Se face siropul din zahar si apa, dupa procedeul evocat mai sus, si apoi se pun florile care au fost in prealabil foarte bine framintate cu zeama de la o lamiie sau cu 5 -7 grame de sare de lamiie dizolvata in putina apa. De obicei, nu am timp sa fac dulceata atunci cind culeg florile, asa ca pun cite 100 de flori(fara partea alba, bineinteles) la congelator, in pungi de plastic, si le scot cind am timp de dulceata. Dupa ce se dezgheata florile au un aspect de petale oparite, dar isi recata aspectul, dupa ce sunt frecate cu zeama de lamiie. Le frec foarte bine, le rup cu degetele pentru ca sunt petale mari. Iese mai densa, tocmai pentru ca noua nu ne place apoasa, si o folosim chiar si la clatite (un deliciu). Imi pare rau ca nu am un aparat bun pentru a face pozele doveditoare, caci trandafirii sunt exact pe rod. De facut dulceata, o fac mai incolo spre toamna, si poate imi iau aparat pina atunci.
Mai facem si sirop de trandafiri: 120 trandafiri mari, curatati, dar cu partea alba se fierb cu 2 litri apa, citeva clocote. Se lasa la racit, se strecoara, apoi sucul rezultat se pune la legat cu zahar, kil pe kil. Cind este suficient de legat se stoarce zeama de la o lamiie , se toarna peste sirop, se mai lasa 5-6 clocote, apoi se da deoparte, se raceste si se toarna in sticle, care se inchid ermetic. E foarte bun pentru siropuri cu apa minerala, lichior de casa, sau pentru copii, cind au afte sau probleme cu gitul

#23 DOITILI

DOITILI

    Academic Chef

  • Culinareasa lunii
  • 1107 posturi
  • Gender:Female
  • Location:curtea de arges

Postat 26 May 2009 - 01:10 PM

as face si eu dulceata dar nu stiu daca trandafirii care ii am sunt buni pt asa ceva(trandafirii sunt parfumati)
imi poate spune cineva daca ii pot folosi la dulceata?
sau daca in buchetul acesta este vreunul bun pt dulceata
multumesc

Miniaturi atașate

  • DSCF3611.jpg
  • DSCF3610.jpg

mami de fetite si baietei (2+3)


Secretul fericirii este, nu sa faci ce-ti place, ci sa inveti sa-ti placa ceea ce trebuie sa faci.

"Nu eşti mai mare atunci când eşti lăudat nici mai mic atunci când eşti criticat; ceea ce eşti înaintea lui Dumnezeu contează şi nimic mai mult."

blog

#24 julix_2007

julix_2007

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 7643 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Suceava

Postat 26 May 2009 - 08:10 PM

Toti ascestia sunt trandafiri ornamentali. Am iesit si am facut poze, acum seara cu trandafirii de dulceata pe care ii am. Descarc foto si ma intorc.

#25 julix_2007

julix_2007

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 7643 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Suceava

Postat 27 May 2009 - 09:20 PM

Cica m-am intors, dar dupa o zi, ca nu prea am stiut cum se descarca foto cu aparatul asta nou. Deci asa arata noaptea:

IMG_0008.jpg

IMG_0009.jpg

IMG_0010.jpg

IMG_0011.jpg

IMG_0012.jpg

#26 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 28 May 2009 - 06:20 PM

O julix, vin sa-ti fur trandafirii!...Am zeci de feluri de trandafiri in curte, dar din acestia de dulceata nu, desi am cautat sa cumpar... mad.gif

Edit: dulceata ta arata bestial! rolleyes.gif

Editat de KikenHana, 28 May 2009 - 06:21 PM.


#27 julix_2007

julix_2007

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 7643 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Suceava

Postat 28 May 2009 - 06:33 PM

CITAT(KikenHana @ May 28 2009, 07:20 PM) <{POST_SNAPBACK}>
O julix, vin sa-ti fur trandafirii!...Am zeci de feluri de trandafiri in curte, dar din acestia de dulceata nu, desi am cautat sa cumpar... mad.gif

Edit: dulceata ta arata bestial! rolleyes.gif



Nu-i bai, ca am slava domnului. Astazi nu i-am cules ca a fost sarbatoare mare.
Multumesc, dar nu eu am postat dulceata, ci Minodora. Pe cand faceam dulceata nu aveam aparat foto, dar anul asta fac sigur si vin cu dovada. Vreau sa incerc si cu fructoza. Am pus insa reteta pe care o fac eu, undeva mai sus si acolo e si reteta mea de sirop de trandafir.

#28 julix_2007

julix_2007

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 7643 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Suceava

Postat 28 May 2009 - 06:46 PM

Am mai facut poze acum.

IMG_0023.jpg

IMG_0024.jpg

IMG_0025.jpg

Hana, asta e la poarta, deci nu cred ca e greu de cules icon_biggrin.gif
IMG_0026.jpg

IMG_0027.jpg

#29 Adina_K

Adina_K

    The Black Princess

  • Membri
  • 1826 posturi
  • Gender:Female
  • Location:A cote de la vache qui rit :)

Postat 28 May 2009 - 06:50 PM

cat de frumosi pot fi!



#30 julix_2007

julix_2007

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 7643 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Suceava

Postat 28 May 2009 - 06:52 PM

Si ce dulceata parfumata!

#31 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 28 May 2009 - 06:54 PM

Scuze Minodora, e superba dulceata ta, are o culoare minunata!

Julix, pacat ca esti asa departe ca sigur veneam sa-ti fur niste trandafiri biggrin.gif

Editat de KikenHana, 28 May 2009 - 06:57 PM.


#32 julix_2007

julix_2007

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 7643 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Suceava

Postat 28 May 2009 - 08:08 PM

CITAT(KikenHana @ May 28 2009, 07:54 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Julix, pacat ca esti asa departe ca sigur veneam sa-ti fur niste trandafiri biggrin.gif


Daca ai fi mai aproape as avea si eu piata de desfacere icon_rotf.gif icon_rotf.gif

#33 DOITILI

DOITILI

    Academic Chef

  • Culinareasa lunii
  • 1107 posturi
  • Gender:Female
  • Location:curtea de arges

Postat 28 May 2009 - 10:49 PM

multumesc de raspuns si de poze
dar nerabdatoare cum sunt am facut o proba si cu ei sa vad ce iese (adica jumatate de cantitate)
1 petalele pregatite
2 cum a iesit
3 cat a iesit
copiiilor le-a placut mult, veneau mereu si lingeau si mie mi s-a parut f buna chiar daca nu erau trandafiri de dulceata
singura problema a fost ca am legat-o prea mult (cam asta patesc decateori fac cantitati mici)

Miniaturi atașate

  • DSCF3623.jpg
  • DSCF3626.jpg
  • DSCF3630.jpg

mami de fetite si baietei (2+3)


Secretul fericirii este, nu sa faci ce-ti place, ci sa inveti sa-ti placa ceea ce trebuie sa faci.

"Nu eşti mai mare atunci când eşti lăudat nici mai mic atunci când eşti criticat; ceea ce eşti înaintea lui Dumnezeu contează şi nimic mai mult."

blog

#34 julix_2007

julix_2007

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 7643 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Suceava

Postat 29 May 2009 - 08:29 PM

Totusi nu pastraza o tenta de amareala?

#35 DOITILI

DOITILI

    Academic Chef

  • Culinareasa lunii
  • 1107 posturi
  • Gender:Female
  • Location:curtea de arges

Postat 29 May 2009 - 10:20 PM

CITAT(julix_2007 @ May 29 2009, 09:29 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Totusi nu pastraza o tenta de amareala?



parca un piccand strivesti petala intre dinti

problema pusa de altii e sa nu fie toxica


mami de fetite si baietei (2+3)


Secretul fericirii este, nu sa faci ce-ti place, ci sa inveti sa-ti placa ceea ce trebuie sa faci.

"Nu eşti mai mare atunci când eşti lăudat nici mai mic atunci când eşti criticat; ceea ce eşti înaintea lui Dumnezeu contează şi nimic mai mult."

blog

#36 julix_2007

julix_2007

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 7643 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Suceava

Postat 30 May 2009 - 06:53 PM

Nu stiu ce sa zic, desi am citit pe undeva pe aici ca toti trandafirii sunt comestibili. Mai intreaba si pe altii.

#37 Aninita

Aninita

    Master of disaster

  • Membri
  • 3164 posturi

Postat 30 May 2009 - 08:58 PM

Un sfat: nu fierbeti niciodata dulceturile si mai ales cea de trandafiri in cratita de inox...inoxul grabeste fierberea si schimba culoarea...da culoare de ars...(asta e un sfat de la bunica... wink.gif )

#38 julix_2007

julix_2007

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 7643 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Suceava

Postat 31 May 2009 - 08:01 AM

Eu fierb toate dulceturile in ceaun de tuci. Si mancarea tot in asemenea ceaune o pregatesc. Imi pare mir mai gustoasa.

#39 Aninita

Aninita

    Master of disaster

  • Membri
  • 3164 posturi

Postat 31 May 2009 - 04:12 PM

CITAT(julix_2007 @ May 31 2009, 08:01 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Eu fierb toate dulceturile in ceaun de tuci. Si mancarea tot in asemenea ceaune o pregatesc. Imi pare mir mai gustoasa.


Bravo!!! Si eu tot in ceaune...nu-s frumoase dar sanatoase...
barbatamiu cand a vazut ca din RO am cumparat ceaune si ceaunele..."ii venea sa planga"...si zice astea unde le punem, in bucatarie? ei da in bucatarie...
(El la masa a mancat din cratiti de alea Lagostina, Zepter si altele de inox cu "fundul" gros si capac cu termometru...mare scofala... biggrin.gif )

#40 Edi

Edi

    Master of disaster

  • Membri
  • 1814 posturi
  • Gender:Female
  • Location:or.Chisinau,Republica Moldova

Postat 02 June 2009 - 07:29 AM

Dulceata de trandafiri se numara printre favoritele mele, mama o face in fiece an cu o diferenta mica nu o fierbe:
stringe petalele de trandafir si le framinta bine cu zaharul , apoi la borcan(spalate si oparite) cu ele, si le lasa in beci(acolo sunt in jur de 12- 15 grade caldura), sunt aromateeee, sunt bune placintele si cozonacii cu asa fel de dulceata.



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi