Sari la conținut

Poză

O noua reteta de tort Dobos!


50 răspunsuri la acest topic

#1 Munteanu_20159

Munteanu_20159

    Mami de Rege si Printz!

  • Membri
  • 4330 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 01 December 2005 - 09:31 PM

Azi am avut chef de ceva dulce si-am executat un tort Dobos, reteta fiindu-mi data de o colega de serviciu...

Va anunt ca nu l-am reusit foarte bine, din mai multe motive...Spun asta dupa ce i-am aratat proprietarei pozele si ea mi-a zis cum ar fi trebuit sa iasa.

In primul rand, am folosit cacao de la Dr. Oetker care nu coloreaza asa bine si crema a fost mai decolorata...
Zaharul topit nu a acoperit tot blatul si nici nu l-am lasat prea mult sa se arda...Cam asta! rolleyes.gif


N-am facut poze din timpul procesului de fabricare ca erau acumulatorii la incarcat.

Ingrediente blat:
5 oua
125 gr zahar
100 gr faina
putina sare

Se freaca bine galbenusurile cu putina sare si zaharul, pana s ealbesc. Se adauga apoi faina si in final se pun albusurile batute spuma, usor, prin rasturnare. Rezulta un fel de crema.
Intr-o cratita rotunda (eu am folosit tava cu pereti detasabili, diametru 26), unsa cu ulei si tapetata cu faina, se pun cate 5 lg compozitie si se intinde bine cu lama unui cutit, pentru ca in final sa aiba o grosime de ~ 1 cm.
Se coc in cuptorul incins bine, la foc mediu. Se lasa la racit pe hartie, fara a le rasturna.

Crema:
4 oua
150 gr zahar
200 gr unt

Intr-o cratita se pun ouale intregi impreuna cu zaharul si se bat pe foc mic pana se ingroasa. Se adauga apoi 2-3 lg cacao si se lasa la racit. Se adauga apoi untul (eu am pus crema putin cate putin peste unt).

Cel mai frumos blat se acopera cu o glazura de zahar ars. Se ard pe foc intr-un ibric 5-6 lg zahar pana se topeste bine. Asa fierbinte se pune peste blat si se intinde pe toata lungimea. Se asteapta putin sa se racoreasca si cu un cutit fierbinte se traseaza viitoarele felii, in principiu 12.

Se poate papa imediat! wink.gif

Si acum fotografii...

Eu l-am impartit in 8...
[attachmentid=26886]

[attachmentid=26888]

[attachmentid=26889]

Lateralele nu se acopera cu crema. Raman asa cum sunt in poza...
[attachmentid=26890]

Mie care nu prea imi plac torturile cu crema de unt, pot spune ca este putin cam gretos. Sotul si copilul au fost foarte incantati!

Miniaturi atașate

  • PIC_0313.JPG
  • PIC_0314.JPG
  • PIC_0315.JPG
  • PIC_0316.JPG


#2 AlinTatoC

AlinTatoC

    Master of disaster

  • Membri
  • 1718 posturi
  • Location:RO-fi

Postat 01 December 2005 - 10:42 PM

Putem lua si noi o felie? laugh.gif Super bine arata!!
Ies 4 blaturi doar din cantitatile specificate pentru blat?

Editat de AlinTatoC, 01 December 2005 - 10:45 PM.

IPB Image

#3 Munteanu_20159

Munteanu_20159

    Mami de Rege si Printz!

  • Membri
  • 4330 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 01 December 2005 - 11:00 PM

Cica ar iesi 5!! Dar mi-a fost teama sa nu fie prea subtiri si din cauza asta am facut doar 4.

#4 AlinTatoC

AlinTatoC

    Master of disaster

  • Membri
  • 1718 posturi
  • Location:RO-fi

Postat 01 December 2005 - 11:13 PM

QUOTE(bulinuta @ Dec 2 2005, 01:00 AM)

Cica ar iesi 5!! Dar mi-a fost teama sa nu fie prea subtiri si din cauza asta am facut doar 4.


Da, dar oricum credem ca sunt bine asa cum ti-au iesit tie.
Trebuie sa ne orientam in functie de cat ramane in bol.
Multumim.
IPB Image

#5 Higeia

Higeia

    Master of disaster

  • Membri
  • 1504 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 03 December 2005 - 02:45 PM

Frumos tort!!!
Daca il acoperi pe margini cu nuca trasa prin zahar ars era si mai fain.
Dar unde este noutatea retzetei???
Stiu ca a mai fost scrisa si acum un an am incercat-o.
Cu bine Higeia
"Lumineaza-ti zilele vietii , si nu vor mai fi ceeace sunt" Chateaubriand
Cu bine Higeia

[size="5"] http//acasalaIleana/[size="5"]

#6 Munteanu_20159

Munteanu_20159

    Mami de Rege si Printz!

  • Membri
  • 4330 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 03 December 2005 - 09:30 PM

Am zis "noua" in sensul de "o alta reteta". Atata tot...
Pentru mine era ceva nou... wink.gif

Abia dupa ce am postat, am cautat si-am gasit subiectul vechi cu Dobos...

#7 Lapona

Lapona

    Cu ursii albi

  • Membri
  • 6054 posturi
  • Gender:Female
  • Location:inbetween
  • Interests:Ceea ce se intampla si...de ce se intampla :)

Postat 04 December 2005 - 12:31 AM

wink.gif Bulinuta ti-a iesit foarte bine!
Faptul ca s-a mancat spune tot icon_smile.gif .
Mie una nu mi-a placut asa de tare crema, parca prea grea...sau poate ma plictisisem io de cat o gustasem. De frica s anu iasa gretos nici nu am pus toata crema si mi-a iesit uscat tortul. Unde mai pui ca l-am si insiropat ...tu ai insiropat foile?
Nu l-am facut decat o data, vreau sa il repet dar as vrea tare sa imi iasa ca prajitura Carpati de o gaseam la cofetarie, mama ce buna mai era.
Stii cum se face trunghiulara?
.................................
În ţări de gheaţă urgisită,
Pe-acelaşi timp trăia cu el,
Laponă mică, liniştită,
Cu piei, pre nume Enigel.
..................................
Că dacă-n iarnă sunt făcută,
Şi ursul alb mi-e vărul drept,
Din umbra deasă, desfăcută,
Mă-nchin la soarele-nţelept.
.......................................


1. Day A.H. - only theories? Explore more at http://channel.natio...th-pole-shift-1 about the After Humans Era.

#8 Munteanu_20159

Munteanu_20159

    Mami de Rege si Printz!

  • Membri
  • 4330 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 04 December 2005 - 11:43 AM

Lapona,
Nu-mi placea deloc prajitura Carpati... icon_razz.gif
Blaturile nu le-am insiropat deloc. A iesit gustos, dar crema aia cu unt era un pic gretoasa...Asta daca mancai mult odata!!

Despre triunghi...Nu prea stiu cum. Daca faci blaturile dreptunghiulare si le lipesti pana iese un paralelipiped caruia sa-i tai 2 varfuri ca sa iasa triunghi...Ma intelegi? Ca sunt cam ametita de febra la ora asta...

#9 Maria_Ap

Maria_Ap

    genuine passion for food

  • Membri
  • 950 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Los Angeles

Postat 05 December 2005 - 07:51 AM

Si asta e un tort decorat pt ziua fratelui meu,Gabriel.

Miniaturi atașate

  • DSC03363.JPG

A good meal ought to begin with hunger.

#10 Maria_Ap

Maria_Ap

    genuine passion for food

  • Membri
  • 950 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Los Angeles

Postat 05 December 2005 - 07:47 PM

Si aici o sectiune din dobos

Miniaturi atașate

  • DSC03400.JPG

A good meal ought to begin with hunger.

#11 mon

mon

    Master of disaster

  • Membri
  • 1958 posturi
  • Location:Canada(GTA)

Postat 06 December 2005 - 02:27 AM

Bravo Bulinuta ca te-ai incumetat sa faci tortul Dobos si ca a iesit bun. Felicitari. floare.gif
Eu am incercat odata sa fac prajitura carpati (care are cam acelasi tip de foi - cred ) si m-am chinuit ingrozitor iar rezultatul - desi l-am fotografiat ar trebui sa-l pun la nereusite. Gustul a fost super, dar aspectul mi-a dat multa bataie de cap.

Cel mai greu a fost pentru mine sa intind foile intr-o forma asemanatoare. Doamne.... una imi iesea oval alta rotund, una mai mare alta mai mica. Desi initial le-am impartit in TZspe bile egale ca marime (pe cantar)
Rulam facaletul pe lungime, se strangea pe latime... si tot asa. Mi-a scos peri albi.

Maria, tu esti profesionista adevarata. Superb ce-ai facut - felicitari. floare.gif M-ai lasat ca la dentist.
Fie-ti mila de mine si zi-mi si mie cum faci cu foile alea, cum de nu se iau dupa tine cand le intinzi?

Mii de multumiri si pentru reteta de amandina. Am fost pe situl tau si mi-am tras "bibliografie adevarata" icon_biggrin.gif
Sar'mana

#12 Anat

Anat

    Big Chef

  • Membri
  • 737 posturi
  • Location:Canada

Postat 06 December 2005 - 03:17 AM

Bulinuta, arata bine Dobosul tau, bravo icon_biggrin.gif

Maria, intr-adevar tu esti profesionista. Explicat de tine pare usor de facut in triunghi ca sa nu mai vorbim ca arata nemaipomenit. Poate-mi fac curaj sa-l incerc icon_razz.gif

Vreau si eu reteta de amandine, unde ai dat-o Maria?
Ca din ce zice Mon inteleg ca este pe undeva pe forum dar, desi am cautat-o, n-am gasit-o icon_frown.gif
Sau poate-mi zici tu Mon unde ai gasit-o. Multam.
Il n'existe que deux choses infinies, l'univers et la bêtise humaine... mais pour l'univers, je n'ai pas de certitude absolue. Albert Einstein

#13 Mari-Ana

Mari-Ana

    Academic Chef

  • Membri
  • 1044 posturi
  • Location:Canada

Postat 06 December 2005 - 03:20 AM

Carmen ce reteta de foi Dobos ai tu, trebuie sa fie mai consistenta compozitia daca poti forma bilute, nu?
Eu cind am facut era o compozitie mai fluida pe care o pun cu lingura pe dosul tavi si o intind cu cutitul(pina'ti ies peri albi, mama, e o munca!! dar a meritat)asa, si ca sa fiu sigura ca-mi ies foile la fel, am facut tot pe rind un ou, o lingura de faina etc. fiecare foaie pe rind de la A la Z

Maria multumesc ca ne-ai aratat faza cu glazura, tu ce reteta ai pt. foi?, ma pregatesc sa fac din nou Dobos si ma tot gindeam oare unde sa gasesc ceva tehnologie(ca pe Sanda Marin am terminat-o de lecturat). Ultima oara cind am facut Dobos n-am vrut sa risc si am uns ultima foaie cu crema peste care am pus bucatele mici de glazura.

Bulinuta daca nu-ti place crema cu unt vezi ca are Esme postat 3 feluri de creme la reteta ei de Dobos, eu am facut-o pe cea cu frisca, ciocolata, si nu-i gretoasa de loc. Si cred ca-i face fericiti si pe cei care prefera cremele cu unt icon_razz.gif.
Mari

#14 Maria_Ap

Maria_Ap

    genuine passion for food

  • Membri
  • 950 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Los Angeles

Postat 06 December 2005 - 03:33 AM

Eu fac foile cum a zis bulinuta numai ca adaug in galbenusuri si ulei sau unt topit dar rece(atit cit sa stea topit) si arata asa.
Il intind in tava(nu pe dosul ei) si tava sa fie unsa bine si pudrata cu faina.Dupa ce sint coapte le desprind imediat pt ca au tendinta sa se lipeasca de tava.Folositi tipul acesta de spatula si la intins si la desprins.Eu nu pot intinde cu altceva.Ii zice offset spatula.

Miniaturi atașate

  • DSC02836.JPG
  • DSC02839.JPG

A good meal ought to begin with hunger.

#15 mon

mon

    Master of disaster

  • Membri
  • 1958 posturi
  • Location:Canada(GTA)

Postat 06 December 2005 - 03:42 AM

Gata, am spatula inseamna ca trebe' sa-mi iasa icon_biggrin.gif Multu' Maria

Mari-ana eu aveam o reteta de blat cu bicarbonat de amoniu. Dar acu' o s-o fac pe asta a lui Bulinuta (sau esme, sau maria - intr-un cuvant marca "culinar" icon_biggrin.gif )

Maria tu cum imparti aluatul? Iei un numar egal de linguri din el? ... si am vazut ca si tie ti s-a lipit de tava.
Cat il tii la cuptor si la ce temperatura?


#16 Mari-Ana

Mari-Ana

    Academic Chef

  • Membri
  • 1044 posturi
  • Location:Canada

Postat 06 December 2005 - 03:43 AM

Multumesc Maria. Le-oi fi pus eu prea in strat subtire foile, erau aproape transparente de subtiri de numai cu ata (cu miscari de ferastrau) am reusit sa le iau de pe tava. Tocmai mi-am luat si eu o "offset spatula", inca n-am inaugurat-o. Hmm nu-mi amintesc sa fi pus ulei sau unt, asta ar mai fi ajutat, care ar fi proportia de ex la 5 oua cit ulei trebe?
Mari

#17 Mari-Ana

Mari-Ana

    Academic Chef

  • Membri
  • 1044 posturi
  • Location:Canada

Postat 06 December 2005 - 03:47 AM

QUOTE(mon @ Dec 6 2005, 04:42 AM)


Mari-ana eu aveam o reteta de blat cu bicarbonat de amoniu. Dar acu' o s-o fac pe asta a lui Bulinuta (sau esme, sau maria - intr-un cuvant marca "culinar" icon_biggrin.gif )


Aa, o fi reteta de foi care se foloseste si la "alba ca zapada".
Mari

#18 Maria_Ap

Maria_Ap

    genuine passion for food

  • Membri
  • 950 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Los Angeles

Postat 06 December 2005 - 04:06 AM

La 5 oua pui in galbenusuri 1 lingura de ulei .
Eu cintaresc fiecare foaie in parte.Intr-o tava de 12 inch/17 inch pun din compozitia asta 12 oz.
Am spus ca are tendinta sa se lipeasca de aia tre lucrat f repede,cum le-ai scos din cuptor,cum incerci sa le desprinzi.Daca s-au lipit,mai pune-le 10 sau 15 secunde la cuptor,ca sa inmoaie.Daca cumva ti s-au pirlit,pune repede un paper towel inmuiat bine in apa deasupra pe foaie ca sa-i redea umiditatea,ca daca sint prea crocante,iar nu le poti desprinde.
Succes,e un tough job doing the dobosh!
A good meal ought to begin with hunger.

#19 Maria_Ap

Maria_Ap

    genuine passion for food

  • Membri
  • 950 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Los Angeles

Postat 06 December 2005 - 04:14 AM

A,mi-am amintit acum cum faceam la inceput dobosul,cred ca o sa va ajute si pe mine m-a invatat cineva.Faceti compzitia din 10 oua,daca nu aveti decit o singura tava,taiati 6 foi de staniol de marimea tavii(de fapt putin mai mari,ca altfel o sa curga)le ungeti bine fiecare ,le pudrati bine cu faina,si impartiti compozitia de aluat pe cele 6 foi de staniol intinse pe masa,le coaceti pe rind,numai trageti usurel foaia de staniol cu compozitia in tava de copt si cred ca se desprinde si mai usor.
A good meal ought to begin with hunger.

#20 Monika@USA

Monika@USA

    Eye of the Storm

  • Membri
  • 837 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Pacific NorthWest USA

Postat 06 December 2005 - 05:16 AM

Wow, Maria... ohmy.gif
Nu vii la Portland ? wink.gif


Nihil Sine Deo
user posted image



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi