Sari la conținut

Poză

Dulceata de pepene


8 răspunsuri la acest topic

#1 Snoo

Snoo

    micro Bucatar

  • Membri
  • 11 posturi

Postat 07 August 2007 - 03:12 PM

Buna ziua, sunt noua pe acest forum, dar sper sa invat multe! Am 17 ani si vreau sa invat sa gatesc.
Am cautat si am gasit retete de dulceata de pepene pe culinar, dar am folosit-o pe cea de la "mama-soacra".
Am folosit coaja de pepene verde.

Reteta suna cam asa:
Se intrebuinteaza partea alba de la coaja, se taie cubulete, poate sa fie cu un cutit ridat(ca sa aibe forma), 1 kg de bucatele. Se adauga zahar in functie de greutatea lor, daca este 1kg de cubulete se adauga 1kg de zahar care se dizolva intr-o jumatate litru de apa si cand siropul da in clocot se pun cubuletele, zeama de la o lamaie mare, vanilie, si se fierb pana cand se leaga dulceata.

Iata rezultatul final:




Foarte buna, dar arata la fel ca un compot, poate un pic mai vascoasa.
Am lasat la fiert o ora si tot nu s-a "legat".
Ce as putea sa fac? Sa fierb si mai mult, sa pun mai putina apa...? Sau e doar ghinion?
Imi pare tare rau fiindca e foarte gustoasa. Dar o s-o folosesc ca sirop pentru inghetata sau pe post de desert "rece".

Editat de Snoo, 07 August 2007 - 03:15 PM.


#2 vioconstant

vioconstant

    Bucataras

  • Membri
  • 172 posturi
  • Gender:Female
  • Location:mai aproape de mare

Postat 07 August 2007 - 04:00 PM

floare.gif Bun venit printre culinari Snoo, si sa acumulezi cat mai multa experienta.
Daca mai incerci dulceata de coaja pepene, mai intai clocoteste 2 litri de apa in care adaugi 300 ml otet de 9 grade (pentru circa 1 1/2 kg de cubulete) si apoi adauga cubuletele, si lasa-le la fiert cam 1 ora. Astfel vor deveni sticloase si se vor mentine in forma. Apoi le strecori si le treci bine sub jet de apa rece, le scurgi bine si le cantaresti. Greutatea cojilor sa fie egala cu zaharul pe care il adaugi. Abia apoi urmezi procedeul facut de tine. La tine a crescut si cantitatea de zeama, pentru ca si coaja de pepene este f. zemoasa si ar fi trebuit sa fierbi mult si bine ca sa scada.


Oamenii sunt de doua feluri: felu'ntai....si felu' doi!

#3 crist@

crist@

    Bucataras

  • Membri
  • 88 posturi
  • Gender:Female
  • Location: mai spre munte

Postat 07 August 2007 - 04:28 PM


bine sa lasi si o bucata de parte rosie de la pepene, nu doar cea alba .. in felul asta bucatile sunt mai aspectoase.



Editat de Aspiranta mamica, 20 August 2007 - 08:27 AM.


#4 Snoo

Snoo

    micro Bucatar

  • Membri
  • 11 posturi

Postat 07 August 2007 - 04:45 PM

Chiar nu le-am fiert in otet. Am sa fac data viitoare, dar nu prind un miros urat? Mie mi-a zis mama prietenului meu ca sare peste acea etapa, dar daca ziceti ca asa e bine asa o sa fac.
Nu am vrut sa le fierb asa de mult pentru ca e placut sa rontai bucatile biggrin.gif

vioconstant multumesc pentru bun-venit, bine v-am gasit si eu floare.gif

Aspiranta mamica ai dreptate sunt mult mai frumoase si cu un pic de rosu, arata grozav, maine asa fac!

Va multumesc pentru lamuriri, de acum respect retetele intocmai biggrin.gif Cand mai fac va anunt ce minune mi-a iesit si de data asta biggrin.gif tongue.gif

#5 crist@

crist@

    Bucataras

  • Membri
  • 88 posturi
  • Gender:Female
  • Location: mai spre munte

Postat 07 August 2007 - 05:10 PM

eu bine ai venit am uita sa zic ... scuze ... dar iti zic acum tongue.gif


o sa miroasa in casa cind le fierbi in apa cu otet .. eu le-am fiert seara in apa cu otet ( adica dupa amiaza mai tirziu) apoi am stins focul , le-am rasturnat in strecuratoare si le-am lasat peste noapte la scurs. Dimineata le-am mai strivit putin sa iasa zeama mai tare dar nu trebuia ca au ramas cam uscatele si nu avut mult sirop cind am pus zaharul peste ele ... deci cel ai bine e sa le lai sa se scuga doar... or sa mai fie mirositoare de otet cind pui zaharul pe ele dar la fiert in partea a doua se evapora si ultiml pic si se duce mirosul ... sa nu le zapacesti prea mult cu lingura ca le strivesti , strici forma ... se rupe partea rosie care oricum se cam pierde la fierberea in apa cu otet ... deci va ramine mai putina ( ca sa iti faci o idee eu cind leam pus la fiert in apa cu otet partea rosie era cit cea alba si uite in poza ce a mai ramas din ea ... )

Insa le-am acut anul trecut si mai am un borcan si anul asta .. in borcan ( incalzite in prealabil la microunde sau in cuptorul normal sa se sterlizeze ) am pus dulceata fierbinte, am invirtit capacul cu filet si apoi am intors borcanul cu fundul in sus si le-am lasat asa sa se raceasca ...in felul asta nu mai e nevoie sa fierbi borcanele la bain marie




#6 Snoo

Snoo

    micro Bucatar

  • Membri
  • 11 posturi

Postat 07 August 2007 - 07:41 PM

Multumesc Aspiranta mamica floare.gif

Da, le-am tinut la cuptor, la sfatul bunicii, dar nu se facea pojghita aia din cauza ca era prea multa...zeama.
Cred ca mai incerc maine sau poimaine reteta, imi place sa fac dulceata si imi place rezultatul tongue.gif

#7 NAZDRAVANA

NAZDRAVANA

    Big Chef

  • Membri
  • 747 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 17 August 2007 - 08:37 PM

blink.gif eu una n-am auzit sa se fiarba pepenele in otzet. si eu am facut dulceata de pepene, dar in nici un caz nu am pus otet. doar am fiert apa cu zahar pana s-a facut un sirop mai gros, am pus cuburile de pepene, putin suc de lamaie si le-am mai fiert putin. era lichida un pic la inceput dar dc o lasi sa stea mai mult, se intareste. eu acum folosesc cuburile in locul rahatului biggrin.gif la prajituri.

#8 simona

simona

    Master of disaster

  • Membri
  • 4968 posturi
  • Location:DE-Hessen

Postat 22 August 2007 - 10:39 PM

In cartea lui Radu Anton Roman exista reteta cu otet....

Am facut si eu o data sia fost OK .


Reteta mea preferata e luata de pe CuisineTV , emisiunea de bucatarie greaca (doar ca acolo erau bucatile mai mari )

Coaja se curatza , se taie bucatzele si se lasa 24 de ore in frigider cu suc de limette. Am incercat si cu lamaie obisnuita dar gustul nu e acelasi.

Se pune apa la clocoltit cu o lingura de sare , se oparesc bucatile 30-45 de minute , se scurg si apoi urmeaza fierberea siropului , bucatile fierte in sirop (eu fierb bucatile mult , cam 3 ore , nu se inmoaie , sucul de limette le intareste , in schimb se caramelizeaza frumos)

Sunt o minunatzie , noi le mancam topping la inghetata.

PS. Anul asta e prima data cand fac dulceatza asta dar ......de cand m-am apucat abia apuc sa avem musafiri si sa cumparam un pepene enorm..







Träume nicht dein Leben - sondern lebe deinen Traum.

#9 kaperonis_27762

kaperonis_27762

    Master of disaster

  • Membri
  • 3616 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 22 September 2007 - 06:35 PM

eu as face dulceata asta ca pe cea de gutui. 1kg de zahar fiert cu 1 pahar de apa (250ml) si adaugate bucatile de coaja. fiert pina se leaga. as pune si lamiie taiata felii.



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi