Sari la conținut

Poză

tofu de casa


3 răspunsuri la acest topic

#1 ball dania

ball dania

    Captain Cook

  • Membri
  • 235 posturi

Postat 23 June 2007 - 10:01 PM

1 litru lapte soja de casa sau din comert
coagulant: nigari(de preferat), 2 lingurite dizolvate intr-un pic de apa

alti coagulanti:clorura da calciu, sulfat de calciu(in jur de 8 lingurite), sel d'epsom, otet(de mere de ex)(cam 12 lingurite), suc de lamaie(galbena sau verde)(cam 12 lingurite).

Cand laptele de soja incepe sa clocoteasca, se ia de pe foc, se adauga coagulantul ales. Daca laptele nu se coaguleaza bine, mai adaugati 1 lingurita de nigari dizolvat in putina apa.

Lasati laptele sa coaguleze, vreo 15-20 minute.

puneti branza formata intr-o cutie speciala de tofu, daca nu aveti asa ceva intr-o sita, in tifon, cu o greutate deasupra branzei.Dupa ce am indepartat "zerul", toful astfel obtinut trebuie trecut prin apa rece timp de 20 minute, reinnoind mereu apa. Cu cat toful e clatit mai mult timp, cu atta devine mai tare.

se pastreaza o saptamana la frigider, acoperit de apa si bine inchis, si asa i cutia lui, pus in alt vas cu apa rece, apa care se schimba in fiecare zi sau cel putin o data la doua zile.
ideal este de-a fi consumat in decurs de doua zile(se contrazic dupa cum vad).


alte observatii: coagulantul ales influenteaza gustul tofului.
se poate congela mai multe luni, dar isi schimba aspectul.
la ei lingurita e considerata ca fiind cea de cafea care are 5 ml.



este o reteta pe care tocmai am facut-o. am folosit suc de lamaie(12 lingurite de 5ml-asta-i masura lor pt o lingurita de cafea-dar deja de la a 10-a, incepuse sa se coaguleze), o sita si un tifon. nu am avut rabdare sa-l clatesc de taspe ori timp de 20 minute, l-am clatit, eu stiu, vreun sfert de ora. se cam simte un pic gustul de lamaie.
ramane sa-l pun in frigider si-l voi consuma in cel mult doua zile.




#2 ball dania

ball dania

    Captain Cook

  • Membri
  • 235 posturi

Postat 25 June 2007 - 10:33 PM

vin cu niste completari. cutia folosita de mine e de fapt ca un borcan cu gura larga si baza mai ingusta, in acesta este o forma cu peretii si baza perforati.(sper sa fi explicat bine, am cumparat in "borcanul" asta-e din plastic-branza ricotta)am pus tofu in vasul perforat si acesta in vasul normal in care era apa rece. apoi am pus in alta cutie cu apa(fara capac)(desi nu vad rostul, dar in sfarsit).

astazi am mancat un pic din tofu. consistenta este cea de branza proaspata de vaca, de se gasea in pachete de hartie in Rom, o mai fi si-acuml!cum eu nu am respectat intocmai faza cu clatitul, si am folosit lamaie ca coagulant, o fi aceasta cauza!

personal, sunt multumita si mi se pare mult mai agreabil la gust decat cel cumparat!inconvenientul ar fi ca, asa cum l-am facut eu (poate cu nigari iese altfel) nu e suficient de solid pentru a fi taiat cubulete sau mai stiu eu ce, in cazul in care doriti sa faceti tofu pane, etc.

prima intrebuintare, f simpla, l-am pus, asa faramitat si stors de apa, in salata de cruditati, sos soja, etc, asa ca si-a luat gusturile de-acolo. si-a fost f bun.

si pt maine, la servici, tot asta o sa mananc, ca-i mai simplu!

sper sa va fi fost de folos.

daca-ncearca careva sa-l faca, sa ne spuna si noua ce-a folosit si ce-a iesit!





#3 ilesofia72

ilesofia72

    micro Bucatar

  • Membri
  • 1 posturi

Postat 20 August 2007 - 01:51 PM

Buna ziua tuturor!
Mi-ar placea sa prepar si eu tofu, dar nu stiu de unde sa fac rost de lapte de soia ca in comert nu am gasit...Imi spuneti va rog reteta sa-l pot prepara acasa?

#4 Happy.

Happy.

    Supercalifragilistic!!!

  • Membri
  • 8845 posturi

Postat 20 August 2007 - 02:47 PM

Gasesti lapte de soia la Billa, Sellgros, Metro etc



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi