Sari la conținut

Poză

Zacusca mea


281 răspunsuri la acest topic

#1 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 23 August 2004 - 06:00 PM

Zacusca

Eu cred ca fiecare bordei are zacusca lui, eu pina acum am facut-o de 2-3 ori pe cea care o facea maica-mea, anul asta am modificat-o putin asa ca acum a devenit a mea.
Precizez ca pentru mine zacusca e cea facuta cu vinete si ardei (eu la gogosari a trebuit sa renunt pentru ca nu ii gasesc aici), mama asa a facut-o mereu, cred ca o singura data a facut-o cu ciuperci dar nu m-a atras in mod deosebit.
Dar daca o sa continuati si voi aici cu alte retete eu personal sunt deschisa noilor incercari. laugh.gif

Ingrediente:
(legumele sunt cintarite inainte de a fi coapte sau curatate)
- 10 kg de vinete
- 12 kg de ardei
- 1,5 kg de ceapa
- 2 litri de ulei de masline
- 2 cutii (a cite 440 de grame fiecare) de bulion
- sare si piper boabe dupa gust.

Am inceput munca vineri spre dupa-amiaza cu coacerea celor 10 kilograme de vinete, dupa ce le-am curatat asta a mai ramas.

Imagini atașate

  • 60689.jpg


#2 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 23 August 2004 - 06:03 PM

Apoi simbata dimineata am copt si am curatat ardeii.

Imagini atașate

  • 60690.jpg


#3 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 23 August 2004 - 06:07 PM

Am taiat grosolan cu un cutit ardeii si vinetele, anii trecuti puneam in robotul pe care il aveam si amestecam putin cu el, cel de acum e prea mic si n-aveam chef sa il folosesc.
Mama le da pe masina de carne dar eu n-am nici un chef sa muncesc atita mai ales ca masina mea de carne de plastic e de doi bani pe linga a ei.
Asa ca am pus in ceaunul de aluminiu facut de tata 2 litri de ulei de masline in care am calit 1,5 kg de ceapa.

Imagini atașate

  • 60691.jpg


#4 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 23 August 2004 - 06:08 PM

Am adaugat apoi vinetele si ardeii si 2 cutii de bulion.

Imagini atașate

  • 60692.jpg


#5 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 23 August 2004 - 06:10 PM

Dupa ce a fiert citva timp dat fiind ca se mentineau aceste bucatele am pus inauntru robotul acela care are numai un brat si care se poate introduce si in lichide fierbinti si cu el am mixat totul astfel incit sa devina o crema si am mai lasat sa fiarba pina spre seara cind incepea sa vina uleiul la suprafata.

Imagini atașate

  • 60693.jpg


#6 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 23 August 2004 - 06:11 PM

Apoi duminica dimineata am pus totul in borcane si le-am sterilizat fierbindu-le cam o ora (din momentul in care incepe sa fiarba) in oala cu apa, in care le-am lasat apoi sa se raceasca.

Imagini atașate

  • 60694.jpg


#7 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 23 August 2004 - 06:13 PM

Si duminica seara, le-am bagat in dulap! laugh.gif

Imagini atașate

  • 60695.jpg


#8 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 23 August 2004 - 06:19 PM

Eu acum am povestit, va astept si pe voi cu alte feluri de zacusca sau cu intrebari, comentarii.... icon_lol.gif

#9 Cristina

Cristina

    Master of disaster

  • Membri
  • 3128 posturi
  • Gender:Female

Postat 23 August 2004 - 07:01 PM

Da, eu incep cu intrebarea smile.gif
Pe mine ma intereseaza tehnica ta de sterilizat, vreau sa imi spui ce faci din clipa in care borcanele sint umplute frumos cu zacusca.
Tu ai copt vinetele vineri? Ardei simbata? nu are nimic daca au stat pina duminica?
Cam cite ore a stat zacusca pe foc ( aprox.)?

#10 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 24 August 2004 - 08:31 AM

Da, eu incep cu intrebarea smile.gif
Pe mine ma intereseaza tehnica ta de sterilizat, vreau sa imi spui ce faci din clipa in care borcanele sint umplute frumos cu zacusca.
Tu ai copt vinetele vineri? Ardei simbata? nu are nimic daca au stat pina duminica?
Cam cite ore a stat zacusca pe foc ( aprox.)?



Raspundem:
Din clipa in care borcanele au fost umplute frumos cu zacusca, am infasurat fiecare borcan intr-o bucata de hirtie de bucatarie dintr-un fel de hirtie mai tare care nu se face bucatele in apa si le-am asezat frumos pe toate in oloi, dupa care am adaugat apa rece care trebuie sa depaseasca capacul borcanelor cu vreo 5 cm si am pus pe foc. La marimea acelei oale i-a trebuit cred ca vreo 3 ore sa inceapa sa fiarba si cronometrez timpul din momentul in care incepe sa fiarba apa. Las sa fiarba o ora, inchid focul si las totul asa cum e pina ce borcanele sunt reci, atunci le scot si le pun eticheta, le fac poza mumos icon_rolleyes.gif si le pun la locul lor.
Da, am copt vinetele vineri si le-am lasat pe acel storcator pus pe chiuveta toata noaptea sa se scurga, am copt ardeii simbata si zacusca pina simbata seara, am lasat ceaunul pe aragaz pina duminica dimineata cind am umplut borcanele. Nu s-a stricat nimic, din fericire anul asta n-au mai fost temperaturile de anul trecut.
Zacusca pe foc in ceaun dupa spusele mamei trebuie sa stea pina cind uleiul vine la suprafata, chestia asta se vede cind ardeii si vinetele sunt date pe masina sau prin robot cum faceam eu anii trecuti, anul asta nu s-a prea vazut, eu am tinut-o cam vreo 5 ore cred.

#11 Nikky

Nikky

    Big Chef

  • Membri
  • 910 posturi
  • Location:somewhere

Postat 24 August 2004 - 02:07 PM

pupe-te mama, ce zacusca ai "tras".

eu n-o mai sterilizez, ca mi-e lene, pun aspirina pisata, nu-i ramane nici un gust.

fac cam trei feluri de zacusca: vinete+ardei copti, vinete+gogosari cruzi , gogonele+ardei copti(gogosari)

#12 Lulutza

Lulutza

    Bucataras

  • Membri
  • 90 posturi
  • Location:Ro

Postat 24 August 2004 - 03:10 PM

Nikky, zi-o te rog pe aia cu gogosari cruzi, ca tare as vrea sa fac zacusca, dar n-am nici timp nici dispozitie sa coc nu stiu cate kile de ardei.
Multumesc anticipat. icon_wink.gif

#13 Aida_15016

Aida_15016

    Captain Cook

  • Membri
  • 222 posturi
  • Location:Australia

Postat 24 August 2004 - 05:23 PM

Faina zacusca Adriana. Dar ai muncit nu gluma! Felicitari!
In legatura cu sterilizarea: dupa ce se fierb eu pun borcanele asa fierbinti intre perini sau paturi moi de lina si numai dupa ce se racesc le pun pe raft. Asa procedez si cu bulionul, dupa ce il pun fierbinte in sticle.

#14 Guest_Bebenutza_*

Guest_Bebenutza_*
  • Guests

Postat 25 August 2004 - 07:45 AM

Adriana am si niste nelamuriri. Aseara am facut zacusca dupa reteta ta. Am dat legumele insa prin robot si nu am calit ceapa. Am dat-o si pe ea prin robot. icon_redface.gif Am mai pus si un sfert de lingurita de zahar (citisem asta prin alte retete de zacusa de pe culinar) si niste foi de dafin la sfarsit...pt gust.
Am terminat-o tarziu si nu am mai pus-o in borcane. Vreau sa fac asta azi, cand ma intorc de la birou. Ideea e ca nu stiu daca trebuie sa o mai "clocotesc" odata inainte de a o pune in borcane. Sau merge si rece? Totodata ma gandeam la pliculetele de conservant pe care le-am vazut prin magazine. Nu pot sa pun un pliculet din ala? Si daca pun trebuie sa o fierb iar?
Probabil insa ca le voi fierbe ca tine. Nu am, evident, hartie din aia de a ta asa ca borcanele mele o sa stea singure cu apa in oala. Sper sa nu se plictiseasca si sa plezneasca...
Crezi ca pot sa le fierb si fara hartie?
Multumesc.
icon_rolleyes.gif

#15 Monika@USA

Monika@USA

    Eye of the Storm

  • Membri
  • 837 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Pacific NorthWest USA

Postat 25 August 2004 - 08:23 AM

Iata si "my two cents":
Ca sa nu se atinga borcanele in apa, la fierbere, Bebenuto pune niste prosoape vechi (curate), printre sticle, sau inveleste sticlele in ele, cind le pui in apa, si desigur sa pui si dedesupt de borcane, daca nu ai un gratar care sa creeze un spatiu intre borcane si fundul vasului in care le fierbi.
Parerea mea e ca zacusca trebuie sa fie fierbinte cind o pui in borcane.
Eu nu le sterilizez (din comoditate icon_redface.gif ) ci procedez ca si Aida (aspirina + impachetat in paturi groase pentru 24 de ore ).
Apoi pe rafturi, cind sint reci.
Dar fiecare cu obiceiurile lui ! icon_smile.gif


PS: "my two cents" e o expresie care similara cu "parerea mea" sau "opinia mea". icon_wink.gif
Nihil Sine Deo
user posted image

#16 Monika@USA

Monika@USA

    Eye of the Storm

  • Membri
  • 837 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Pacific NorthWest USA

Postat 25 August 2004 - 08:25 AM

Sorry,
abia dupa ce am postat am observat ca intrebarea era adresata Adrianei...
icon_redface.gif
Nihil Sine Deo
user posted image

#17 Elena Brasov

Elena Brasov

    Captain Cook

  • Membri
  • 447 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Brasov

Postat 25 August 2004 - 08:45 AM

Bine v-am regasit, m-am intors din concediu si am citit tot ce a aparut nou pe aici.
Toata aprecierea pentru calitatile tale de gospodina Adriana! Drept sa-ti spun nu mi-as fi inchipuit ca voi fetele care sunteti plecate demult din tara faceti zacusca sau puneti muraturi, mai ales ca nici aici in Romania generatia tanara nu mai are timp si dispozitie pt. asa ceva. e adevarat ca si oferta din magazine e generoasa la acest capitol si chiar sunt gustoase. Cinste voua!
Eu fac zacusca de vinete ( 5 kg vinete, 2kg.ardei capia,2 kg gogosari,1kg ardei verzi, 1kg ceapa, 1l ulei, foi de dafin) gogosarii sant singurii pe care nu ii coc, dau totul prin masina de tocat adaug la fierbere pasta de tomate sau suc de rosii pe care il fac cam pe acum in august. Nici eu nu sterilizez pun aspirina, cam 6-7 buc. Inainte de a capsa borcanele pun o lingurita de ulei incins. Fac si zacusca de ciuperci inlocuind vinetele cu ciperci sau zacusca cu fasole punand fasole boabe fiarta si data prin masina de tocat tot in locul vinetelor.

#18 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 25 August 2004 - 08:54 AM

Eu sterilizarea, daca asa se poate numi, creata de punerea produsului fierbinte in borcane si lasate sa se raceasca in patura o folosesc numai la marmelata pentru ca acolo oricum e un procent mare de zahar care impiedica cred eu, sa se strice.
La zacusca eu asa am facut mereu, nu stiu ce efect are aspirina sau alte pliculete. Fiertul borcanelor nu iti ia decit minutele necesare pentru a le pune in oala si la sfirsit pentru a le scoate si pune la locul lor, in rest oala sta acolo si fierbe linistita.
Nu e o munca titanica, eu intre timp am avut si musafiri la cina vineri seara si am fost si plecata la cina simbata si in rest mi-am facut toate treburile mele, singura chestie migaloasa a fost curatatul ardeilor si ciopirtirea lor da alta data nu ma mai chinui daca bag bratul robotului isi mixez in cele din urma.
Eu in borcane am pus-o rece pentru ca am inchis focul la ceaun simbata seara si am plecat la cina. N-avea rost sa o incalzesc ca sa o pun in borcane pentru ca insemna sa torn apoi apa clocotita intre borcane.
Eu am folosit acea hirtie dar se poate folosi orice, si ziare sau cirpe. Ideea este ca astfel daca se ating intre ele borcanele in timpul fierberii sunt mai protejate si sunt mai putine posibilitati sa se sparga.
Repet, nu stiu cum e cu aspirina dar zacusca facuta asa si sterilizata eu am mincat-o si dupa doi ani si era buna.
Elena, chestia cu timpul e relativa, daca ai chef sa faci ceva gasesti timpul, numai sa vrei.
Eu daca nu mi-o fac n-am de unde s-o iau, asa ca ori mi-o fac eu ori nimic.
Nu va mai spun cit ma costa numai ardeii si vinetele ca munca n-o pun la socoteala.
Aida, te astept sa ne povestesti reteta bulionului.

#19 Guest_Bebenutza_*

Guest_Bebenutza_*
  • Guests

Postat 25 August 2004 - 08:57 AM

Multumesc pentru sfaturi Monika. M-am adresat Adranei pentru ca era o tehnica de sterilizare a borcanelor pe care o citisem la ea, dar accept si alte sugestii cu multa placere. Trebuie sa gasesc acea solutie care mi se va potivi mie cel mai bine.
Daca zacusca trebuie sa fie fierbinte cand o pun in borcane inseamna ca azi iar o pun pe foc, nu?! icon_eek.gif
Deabea astept icon_colors.gif Sper sa nu o stric.
Apoi le voi fierbe (borcanele) infasurate in prosoape (curate, normal) dupa metoda Adrianei.
Nu am mai sterilizat niciodata borcane. Preferam sa cumpar zacusca, dar nu se compara ce e in magazine cu cea facuta de mine. E super buna!

#20 Guest_Bebenutza_*

Guest_Bebenutza_*
  • Guests

Postat 25 August 2004 - 09:03 AM

Acum am gasit raspunsul Adrianei...
Deci nu o mai fierb.
Ce usurare.
Tks!



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi