Sari la conținut

Poză

Dovlecei cu orez la cuptor


6 răspunsuri la acest topic

#1 DOBER LIVIA 24978

DOBER LIVIA 24978

    micro Bucatar

  • Membri
  • 22 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 31 July 2005 - 11:34 PM

Sanatoasa
Aspectoasa
Deosebit de gustoasa

Astfel este mancarea pe care am pregatit-o astazi. V-o recomand pentru zilele de vara, putandu-se consuma atat calda cat si rece.
Am cules din gradina:
- 3 dovlecei
- 5 cartofi
- 3 morcovi
- 1 patrunjel radacina
- 1 ceapa
- 1 ardei gras rosu si unul verde
- marar si patrunjel verde
Am mai avut nevoie doar de putin ulei, "vegeta" si 2 cesti cu orez.
Am calit in ulei ceapa, radacinoasele taiate rondele, ardeii taiati solzisori.
Am stins cu apa (cam 1,5 litri), am adaugat cartofii si dovleceii taiati cubulete, apoi "vegeta". Cand a inceput sa fiarba, am adaugat orezul, am asteptat sa fiarba din nou si am dat cratita la cuptor. Cand orezul s-a fiert, am scos cratita si am presarat mararul si patrunjelul tocate.
Nu pot spune ce ne-a placut mai mult: aspectul, mirosul sau gustul. In orice caz, am lasat neatinsa friptura de vita innabusita si am mancat doar acest "orez", la care am adaugat si o salata de castraveti, cu foarte putin usturoi.
Reteta o am de la nasa mea - directoarea "Grupului Scolar Media" din Bucuresti, profesor Liliana Dragomir. Sunt sigura ca va va incanta si pe voi. Pofta buna!

#2 Constantinescu Gabriela 19208

Constantinescu Gabriela 19208

    micro Bucatar

  • Membri
  • 42 posturi
  • Location:In afara Romaniei

Postat 01 August 2005 - 12:23 PM

Vergeta nu este de loc dar de loc sanatoasa.Toate legumele sunt suficient de aromate pentru a "crea "pofta de mincare.Cred ca a fost f.reusita.Voi incerca si eu.Dar....fara vegeta.

#3 Neta

Neta

    Master of disaster

  • Membri
  • 2290 posturi
  • Location:In afara Romaniei si in Ea

Postat 06 August 2005 - 06:56 PM

2 cepe tocate se auresc cu 30 gr margarina. Se adauga 1 kg dovlecei rasi si storsi. Se mai prajeste 15 minute. Se adauga 2-3 legaturi marar tocat.
Se raceste putin, se amesteca cu 100 gr telemea rasa
100 gr cascaval ras
4 oua batute
sare , piper

Tava 20x15 unsa cu margarina si presarata cu gris.
Se toarna compozitia si se coace 45 minute.
Se raceste 10 minute inainte de servire.
smile.gif

#4 Neta

Neta

    Master of disaster

  • Membri
  • 2290 posturi
  • Location:In afara Romaniei si in Ea

Postat 06 August 2005 - 07:13 PM

In cartea de retete de peste a lui Dan Burculet ( o recomand) , am gasit cateva retete de compozitii ajutatoare la sporirea gustului mancarurilor.

Ingrediente:
50 gr morcov uscat
50 gr ceapa uscata
10 gr boia dulce
1 lingurita patrunjel uscat
1 lingurita tarhon uscat
25 gr telina uscata
1 lingura zahar
1 lingurita sare extra fina
1/2 varf de cutit de sofran sau frunze uscate de ceapa (pentru culoare)
Componentele se usuca intr-un loc ferit de umezeala , apoi se macina prin rasnita de cafea.
Morcovul , telina si ceapa le-am cumparat uscate.
smile.gif

#5 DOBER LIVIA 24978

DOBER LIVIA 24978

    micro Bucatar

  • Membri
  • 22 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 08 August 2005 - 02:55 PM

Gabriela: Ce bine ca m-ai tras de maneca cu "vegeta"! E un semnal de alarma sa renunt, sau sa raresc cat de mult posibil adaosul de "concentrate". Cred ca este vorba despre "glutamat", care se adauga in tot feluri de astfel de produse, pentru a spori gustul; dar, in acelasi timp, sporeste si pofta de mancare, ca un drog.
Aici, in Austria, am intalnit foarte multe retete in care folosesc "1 cub concentrat de supa"; e adevarat ca, alte retete cer "supa concentrata" preparata in casa - mai multa munca, dar sanatos! Ce facem insa cu carnea sau legumele ramase la fiert, dupa ce am folosit supa? Nu pun intrebarea prosteste: din carne si legume fierte putem face atat de multe, dar, cum legam intre ele doua feluri de mancare, folosind materia prima comuna, iata un subiect demn de tratat pe "Forum". Imaginatia, creativitatea si experienta fiecaruia(fiecareia) pot ajuta foarte mult pe ceilalti(celelalte), in special in a economisi timp de gandire. Am deja un subiect in minte si promit sa-l dezvolt frumos, "ca la carte", adica cu documentare, elaborare a unei strategii de munca, verificare in practica, analizarea rezultatului, masuri de imbunatatire si, de abia apoi publicarea pe site. Imi trebuie ceva timp si o voi face!
Neta: Cred ca avertismentul Gabrielei si reteta ta de "vegeta" preperata in casa sunt unul dintre cele mai mari castiguri pe care le-am avut . Cum pot insa gasi cartea lui Dan Burculet? Daca nu o pot citi, ne mai dai niste sfaturi pe tema cartii? Ma obsedeaza acum ideea pericolului folosirii concentratelor cu glutamat pentru sporirea gustului.
Si, pentru ca veni vorba despre gusturi naturale, vreau sa va spun ca am mancat sambata in Steyrling (Austria) cea mai gustoasa mancare din viata mea; lucruri normale - snitzel de porc pane cu cartofi fierti, snitel natur de vitel cu sos de ciuperci, carne fripta de porc, vitel si vita, cu fasole verde si cartofi prajiti, plus salata asortata. Secretul a fost: eram intr-o gospodarie in care se cresteau vaci si porci, cu macelarie proprie si carnea au adus-o direct din camera de transat, legumele erau innabusite sau prajite in untura facuta de ei, iar sosul la ciuperci avea gustul smantanei proaspete. Fasolea verde si cartofii fierti aveau un minunat gust de unt proaspat. Masa a fost apreciata ca "de nota 10" si de un prieten roman care, prin natura muncii lui, mananca prin cele mai renumite restaurante ale lumii. Daca mai spun si ca, in timp ce mancam, vedeam vis a vis vacutele in grajd ingrijite de un singur om, foarte harnic, aducandu-le iarba, ducandu-le la muls, etc,... Sau ca, la plecare, am cumparat 2 litri de lapte cu 1 euro!!! Ce lapte!!! L-am fiert si l-am baut a doua zi pe nerasuflate; nu stiam ca laptele poate fi atat de gustos (Deh! Bucuresteanca!). Ce binecuvantati sunt oamenii de la tara!- sau, sa ajungi pe la tara: toata masa de care spuneam mai sus, pentru cinci persoane. portii foarte mari, unde am baut cu totii 2 beri si trei halbe vin de mere (most), a costat ... 50 de euro. Va doresc la toti sa aveti parte de o experienta atat de gustoasa si naturala!

#6 Neta

Neta

    Master of disaster

  • Membri
  • 2290 posturi
  • Location:In afara Romaniei si in Ea

Postat 09 August 2005 - 11:31 AM

Cartea : 600 de PREPARATE DIN PESTE autor DAN BURCULET a aparut in editura Teora. 1997 si 1998. Se gaseste in rafturile ce apartin acestei edituri in toate librariile din Bucuresti.
Teora- Cartea prin posta
CP 79-30, cod 72450 Bucuresti , Romania
Tel./fax: 252.14.31

Sunt retete foarte bune si cu descrierea speciei respective de peste.

smile.gif

#7 Neta

Neta

    Master of disaster

  • Membri
  • 2290 posturi
  • Location:In afara Romaniei si in Ea

Postat 01 September 2005 - 02:21 PM

Preparate culinare Didi Balmez

Bors de dovlecei

2 dovlecei curatati si taiati cuburi
1 ceapa tocata
1 morcov ras
1 patrunjel ras
1/2 telina rasa
4 rosii cuburi
2 ardei grasi taiati fasioare
2 linguri de orez tinut in apa
marar
patrunjel
2 linguri smantana
1 galbenus de ou
1l de bors
sare

Intr-o oala se pun 2 linguri de ulei si se calesc , ceapa, morcovul, patrunjelul , telina si ardeii pe foc mic cu capac. Cand zarzavatul s-a muiat se pun rosiile si dupa 2-3 minute dovleceii, 2 l de apa si orezul.
Dupa o jumatate de ora se adauga sare si verdeata taiata marunt.
Cand legumele sunt fierte se adauga borsul cald si se mai dau doua clocote.
La servire borsul se drege cu amestec de 2 linguri de smantana, si galbenus, desfacut cu zeama. Daca nu se acreste cu bors, se poate servi si ca supa.

icon_smile.gif



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi