Sari la conținut

Poză

Verdeaþa sau ierburile aromate din ghivechi în mâncãricã


123 răspunsuri la acest topic

#1 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 25 April 2005 - 11:47 AM

M-am gândit sã trag în pozã ierburile pe care le am în ghiveci ºi care le folosesc sau aº vrea sã le folosesc la gãtit, traducerea pe care nu ºtiu cum s-o fac am luat-o din dicþionarul lui Lãzãrescu aºa cã dacã ceva nu e bun el e de vinã, am pus ºi denumirea în latinã pe care tot acolo am gãsit-o la unele ºi în altã carte la altele, cu unele denumiri nu prea sunt de acord dar oricum n-aº ºti cum sã le traduc.
Astea sunt cele din ghiveci, deasupra de la stânga la dreapta:
- erba cipollina = arpagic icon_rolleyes.gif (allium schaenoprasum) cartea mea spune cã e o variantã a usturoiului, eu o folosesc amestecând-o cu brânzã gen philadelphia ºi fãcând astfel tartine, la bucãtãria fãrã foc am ºi pus o pozã. Cartea mea mai spune cã trebuie folositã numai proaspãtã pentru cã uscatã îºi pierde proprietãþile. Am cumpãrat-o acum.
- melissa = roiniþã (melissa officinalis), am cumpãrat-o acum, cartea mea zice cã se foloseºte în mici doze pentru a da gust bãuturilor rãcoritoare, salatei, omletei, cãrnii ºi peºtelui
- ºi busuiocul pe care îl cunoaºtem toþi
Dedesubt de la stânga la dreapta:
- Dragoncello = tarhon ( artemisia dracunculus), am cumpãrat-o acum ºi doar acum uitându-mã în dicþionar am vãzut cã e tarhon dar tot nu ºtiu ce sã fac cu el încã, în cartea mea am gãsit numai cã se foloseºte la aromatizat oþetul ºi într-un loc în parantezã îi zice estragone
- Pãtrunjel normal ºi pãtrunjel creþ, ambele s-au trezit acum din hibernare

Imagini atașate

  • 109633.jpg


#2 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 25 April 2005 - 11:49 AM

Apoi mãrarul care a crescut singur din ghiveciul unde era anul trecut dupã ce ghiveciul a stat toatã iarna pe terasã în frig ºi ploaie sãrãcuþul de el

Imagini atașate

  • 109635.jpg


#3 omide

omide

    Captain Cook

  • Membri
  • 303 posturi
  • Location:Estul salbatic

Postat 25 April 2005 - 11:52 AM

Adriana, melissa e f buna si in ceai, e calmant si numai bun seara de exemplu.

#4 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 25 April 2005 - 11:53 AM

Astea douã au stat toatã iarna ºi ele pe terasã, primul e:
- timo = cimbriºor ( thymus serpillum), cartea zice cã se foloseºte la carne, peºte,legume ºi sosuri, iar al doilea când l-am cumpãrat scria pe el curry (dar ºtiu prea bine cã n-are nici o legãturã), drept sã spun nu l-am folosit niciodatã, e identic cu rozmarinul numai cã are culoarea asta argint

Imagini atașate

  • 109637.jpg


#5 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 25 April 2005 - 11:54 AM

la un moment dat astã varã fãcuse inflorescenþa asta:

Imagini atașate

  • 109638.jpg


#6 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 25 April 2005 - 11:55 AM

melissa de aproape

Imagini atașate

  • 109639.jpg


#7 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 25 April 2005 - 11:56 AM

Apoi jos în grãdinã este mentã, salvie ºi rozmarin dar o sã le trag în pozã când o sã-ºi mai revinã, deocamdatã sunt sub ploaie.

Si mai e ºi dafinul sau laurul?

Imagini atașate

  • 109640.jpg


#8 Buburuza

Buburuza

    Big Chef

  • Membri
  • 583 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 25 April 2005 - 12:34 PM

Vai, Adriana, ma simt ca la ora de botanica... Eu una iti multumesc, pt. ca de cele mai multe ori le iau gata rupte/tocate si asa vad si eu cum arata "natur". icon_lol.gif

#9 omide

omide

    Captain Cook

  • Membri
  • 303 posturi
  • Location:Estul salbatic

Postat 25 April 2005 - 12:54 PM

Planta argintie trebuie sa fie "curry plant", care se numeste asa pt ca seamana cu curry la gust, si se poate folosi in mincare. Multumim pt poze!

#10 Pisi

Pisi

    Academic Chef

  • Membri
  • 1206 posturi
  • Gender:Female

Postat 25 April 2005 - 01:21 PM

Tarhonul, la mine acasa, se foloseste intr-adevar la aromatizat otetul. Intr-un borcan se pun frunzele de tarhon (cu tot cu codite) se toarna otet deasupra si se lasa la macerat (mama il pune toamna si il folosim pana la urmatoarea recolta). Noi il folosim la acrit ciobele, are o aroma minunata.

#11 Mari-Ana

Mari-Ana

    Academic Chef

  • Membri
  • 1044 posturi
  • Location:Canada

Postat 25 April 2005 - 01:27 PM

Eu tarhon folosesc doar la ciorba de miel(acolo nu se comenteaza), si asta se intimpla o data pe an, de paste. Dar totusi plantez aproape in fiecare an in speranta ca poate, poate..., am vazut atitea retete de mancare aromate cu tarhon. Odata am pus in omleta si am mincat-o numai eu, Numai gindul cum se instrimba ai mei ma face sa-mi piara curajul.
Mari

#12 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 25 April 2005 - 05:54 PM

Omide, deci era corectã denumirea plantei, ºi la ce trebuie folositã? la chestii care au curry înãuntru? la carne?

Voi ce ierburi aveþi ºi folosiþi?

#13 omide

omide

    Captain Cook

  • Membri
  • 303 posturi
  • Location:Estul salbatic

Postat 25 April 2005 - 07:21 PM

Deci am consultat acum biblia mea cu ierburi si botanicale. Curry plant (Helichrisum italicum, uite ca e si italicum): Aici spune ca se pun citeva frunze proaspete de planta la mincaruri sau supe pt a le da un iz de curry; frunzele se adauga la fiert la sfirsit dar nu se lasa mult pt ca fierte mult dau gust amar; se scot frumos si nu se maninca, se pare ca nu cad bine la stomac. Cu amestecul de mirodenii tip curry nu au nici o alta legatura decit aroma.
Altfel florile "se preteaza" la uscat, de frumusete, dar evident in cantitati exagerate fac miros de curry in casa.
Sper sa-ti fie de folos informatiile, eu nu am dar daca as avea as incerca icon_smile.gif

#14 Lapona

Lapona

    Cu ursii albi

  • Membri
  • 6054 posturi
  • Gender:Female
  • Location:inbetween
  • Interests:Ceea ce se intampla si...de ce se intampla :)

Postat 25 April 2005 - 08:42 PM

Daca tot sunt aici sa intreb si eu cunoscatoarele: mie imi place sa cumpar patrunjelul, mararul etc. la ghivecel. Recunosc faprul ca le terminam si aruncam ghiveciu'. Gresit nu?
Pot sa le plantez intr-o jardiniera si ele o sa creasca din nou...sau?
.................................
În ţări de gheaţă urgisită,
Pe-acelaşi timp trăia cu el,
Laponă mică, liniştită,
Cu piei, pre nume Enigel.
..................................
Că dacă-n iarnă sunt făcută,
Şi ursul alb mi-e vărul drept,
Din umbra deasă, desfăcută,
Mă-nchin la soarele-nţelept.
.......................................


1. Day A.H. - only theories? Explore more at http://channel.natio...th-pole-shift-1 about the After Humans Era.

#15 Ria

Ria

    Captain Cook

  • Membri
  • 344 posturi
  • Gender:Female

Postat 26 April 2005 - 02:36 AM

TARHONUL (estragon si in franceza), eu il folosesc (musai, ca asa e in Ardeal) la iahnia de fasole si la acritul ciorbelor cu carne afumata. Tot asa, pun frunzele de tarhon la conservat intr-un borcanel cu otet (fara sare, pentru ca sarea innegreste frunzele) de unde scot si tai marunt de fiecare data cand folosesc. Normal si coditele se pot pune tot in otet, devine la fel de parfumat ca si cel de la frunze si se poate folosi la sosuri (cateva picaturi). Eu am incercat odata sa pun si un catel de usturoi in otet, da' nu ne-a placut combinatia merror.gif


#16 ella dardori

ella dardori

    Bucataras

  • Membri
  • 143 posturi
  • Location:Canada

Postat 26 April 2005 - 04:26 AM

am avut si eu busuioc in ghiveci, dar nu a tinut pt mult timp.s-a uscat.cum ingrijiti voi ierburile aromatice la ghiveci?

#17 ella dardori

ella dardori

    Bucataras

  • Membri
  • 143 posturi
  • Location:Canada

Postat 26 April 2005 - 04:30 AM

adriana, am avut si eu cimbrisor din ala argintiu (curry), si tot asa zicea ca se poate folosi la mancare, dar nu l-am folosit niciodata.

#18 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 26 April 2005 - 10:09 AM

Buruienile mele ..asa-mi numesc eu verdeturile icon_biggrin.gif

Rozmarinul-noroc ca si-a mai revenit..ca altfel nu îl fotografiam..acu o luna,am crezut ca da ortu' popii..se uscase..dar a prins iar viata. icon_smile.gif

Imagini atașate

  • 110001.jpg


#19 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 26 April 2005 - 10:17 AM

Busuiocul..de asta am trei ghivece..asta e cel mai nou,unul e de vreo 3-4 luni..iar celalalt are deja flori si face în curînd seminte,e deaproape 7-8 luni.

Nu îl îngrijesc în mod special,îl ud de 3-4 ori pe saptamîna,îl tin în fereastra la bucatarie,si vad ca-i place fantastic.
Pentru a nu se usca/muri... Nu se rupe vîrful niciodata!! se rup frumos frunzele(numai frunzele-din partea frunzei ,nu a tulpinei) începînd de mai jos(rarit sa aiba aer)

Eu tai codita frunzelor cu unghiile..daca nu avetii unghii bune icon_razz.gif ,folositi o forfecuta.

Daca e în geam la soare..si e foarte cald ,nu îl lasati sa se usuce,aveti grija sa fie tot timpul umed(nu balta)

Imagini atașate

  • 110004.jpg


#20 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 26 April 2005 - 10:22 AM

Kresse(Lepidium sativum)nush cum îi zice romaneste.

Se poate planta si pe pamînt dar tot asa în farfurioare,nu în ghivece ..numai pe chestii plate.
E picanta.o tai cu foarfeca direct pe sandvisuri icon_biggrin.gif

Imagini atașate

  • 110005.jpg




Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi