Smorgastarta (Tort aperitiv)

Smorgastarta (Tort aperitiv) este o reteta culinara deosebita, perfecta pentru a fi servita la diferite ocazii festive sau petreceri. Cu mai multe tipuri de crema de branza si blat de aluat de paine, n-are cum sa nu fie altfel decat delicioasa!

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
ridicata
Smorgastarta (Tort aperitiv)

Ingrediente

  • pentru blaturile de paine:
  • 800 gr faina
  • 440 gr apa
  • 14 linguri ulei
  • 14 gr zahar
  • 14 gr sare
  • 14 gr drojdie uscata
  •  
  • pentru crema de branza cu verdeturi:
  • 200 gr crema de branza
  • 100 gr unt
  • 50 gr smantana
  • marar
  • patrunjel
  • ceapa verde
  • piper alb
  • sare
  •  
  • pentru crema de branza cu ardei:
  • 200 gr crema de branza
  • 100 gr unt
  • 50 gr smantana
  • 1 ardei gras rosu
  • boia de ardei
  • sare
  •  
  • pentru crema de branza cu somon afumat:
  • 200 gr crema de branza
  • 100 gr unt
  • 50 gr smantana
  • 150 gr somon afumat
  • 1 lingura icre rosii
  • sare de mare
  • piper alb
  • zeama de la o limeta
  •  
  • pentru crema de marar:
  • 200 gr crema de branza
  • 100 gr unt
  • 50 gr smantana
  • 1 legatura marar
  • sare de mare
  • piper alb
  • coaja rasa de la o limeta
  • pentru decorul tortului cu somon afumat si marar:
  • 100 gr crema de branza
  • 8 felii branza topita
  • 2-3 linguri icre rosii
  • 2-3 fasii somon afumat
  • felii de lamaie
  • crengute de marar
  •  
  • pentru decorul tortului cu verdeturi si ardei:
  • 100 gr crema de branza
  • 300 gr mezeluri
  • 100 gr masline verzi umplute
  • patrunjel
  • ceapa verde
  • morcov

Mod de preparare

Preparare blaturi din paine:

Se pune faina intr-un castron si se amesteca cu drojdia.Se adauga apa calduta,uleiul, sarea si zaharul si se amesteca cu o lingura de lemn pana se omogenizeaza si devine un aluat compact.
Se acopera cu un prosop si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul. Cand e crescut presaram faina pe masa de lucru,rasturnam aluatul si-i framantam usor.Punem apoi in forma de tort cu margini detasabile tapetata cu hartie de copt si-l mai lasam sa creasca 20-30 minute.
Cand e crescut presaram faina pe masa de lucru, rasturnam aluatul si-i framantam usor. Impartim in doua.
Punem aluatul in forma de tort cu margini detasabile tapetata cu hartie de copt si-l mai lasam sa creasca 20-30 minute.
Dam la cuptor la foc mediu pana se rumeneste.
Lasam sa se raceasca taiem capacul de deasupra si il indepartam apoi taiem fiecare painica in trei blaturi egale. La final vom obtine sase blaturi.
Cat stau painicile la cuptor pregatim cremele pentru umplut.

Preparare crema de branza cu verdeturi:

Frecam crema de branza cu untul la temperatura camerei apoi adaugam smantana.
Tocam marunt verdeturile si le adaugam peste crema de branza.
Asezonam cu sare si piper alb, omogenizam apoi lasam deoparte. Atentie nu se pastreaza la frigider ci la temperatura camerei.

Preparare crema de branza cu ardei:

Frecam crema de branza cu untul la temperatura camerei apoi adaugam smantana.Tocam marunt ardeiul si adaugam.
Asezonam cu sare si boia de ardei. Puteti folosi dulce sau iute, dupa preferinte.Omogenizam.

Preparare crema de branza cu marar:

Frecam crema de branza cu untul la temperatura camerei apoi adaugam smantana.
Adaugam mararul tocat marunt.
Punem si coaja rasa de la o limeta apoi omogenizam compozitia.

Preparare crema de branza cu somon:

Frecam crema de branza cu untul la temperatura camerei apoi adaugam smantana.
Adaugam somonul afumat taiat fasii.
Mixam cu ajutorul blenderului vertical ca sa facem pasta somonul apoi adaugam zeama de la o limeta si o lingura de icre rosii.

Incepem asamblarea torturilor:

Punem pe un platou primul blat si punem in jurul lui inelul reglabil pentru tort.
Punem peste el crema de branza cu marar si nivelam.
Asezam urmatorul blat si apoi crema de branza cu somon afumat. Nivelam.
Punem deasupra ultimul blat si dam la frigider peste noapte.
La fel procedam si pentru tortul cu verdeturi si ardei.
Dupa ce au stat la frigider si s-au intarit cremele indepartam cu grija inelele din jurul torturilor. Imbracam ambele torturi cu un strat subtire de crema de branza
Tortul cu crema de branza si somon il imbracam cu feliile de branza topita. Decoram cu trandafirasi din somon si crengute de marar. Facem o bordura deasupra din icre rosii .
La baza decoram cu feliute de lamaie.
Tortul cu crema de verdeturi il decoram cu mezelurile cu care facem o bordura la baza.Apoi un rand de masline feliate si deasupra un rand din frunze de patrunjel.
Deasupra facem trandafiri din mezeluri si morcovi , garnisim cu patrunjel si presaram frunzulite de ceapa tocata.


Tortul aperitiv il servim felii, ca si un tort dulce :).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Prajitura cu cirese
2
Prajituri

Prajitura cu cirese

O prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!

Prajitura cu cirese
Macrou cu sos de rosii la cuptor
3
Mancaruri cu peste

Macrou cu sos de rosii la cuptor

Pentru ca suntem in postul Craciunului si sunt forte multe zile cu dezlegare la peste, va prezint o reteta delicioasa...

Macrou cu sos de rosii la cuptor
Tort Diplomat de post
4
Torturi

Tort Diplomat de post

Tortul diplomat este un desert foarte cunoscut si apreciat, de care va puteti bucura si in perioada postului. Tortul se...

Tort Diplomat de post
Nectar de caise
5
Sucuri fructe si legume

Nectar de caise

Nectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...

Nectar de caise
Parteneri
Pizza cu blat crocant, facut cu vin spumant
Bucataras.RO

Pizza cu blat crocant, facut cu vin spumant

Pizza in sine nu este prea bogata in ingrediente, este facuta instant cu ce am gasit prin frigider, dar interesant este...

Pizza cu blat crocant, facut cu vin spumant
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga