No SSO cookie

Magiun de prune bistritene

Postat de

(5/ 2)
  • Complexitate Medie

    • Ingrediente

      prune bistritene cat mai coapte (nu conteaza cate, dar recomand minim 4-6 kg, insa nu mai mult de 8 kg la o tura), putin otet (cate o lingura pentru fiecare kg de prune curatate de samburi).
    • Mod de preparare

      Prunele se curata de samburi, se cantaresc si se dau prin masina de tocat carne folosind sita cea mai mare. Se pot fierbe si intregi si puteti folosi spre sfarsitul fierberii un blender sa le mai maruntiti. Intr-o oala larga, pe care s-o puteti baga in cuptor puneti otet, cate o lingura pentru fiecare kg de prune (eu folosesc otet de mere), apoi puneti deasupra prunele si lasati oala acoperita peste noapte, ca prunele sa se macereze.

      A doua zi dati oala la cuptor, la 150 grade timp de 11-12 ore. Asta-i tot! Nu trebuie sa amestecati deloc! La suprafata va face o pojghita pe care, daca chiar vreti puteti s-o amestecati cu restul compozitiei de vreo 2 ori pe parcursul fierberii, sau doar la sfarsit. Spre sfarsit gustati magiunul, daca nu vi se pare indeajus de dulce puteti amesteca vreo 2-3 pumni de zahar si mai lasati sa fiarba cam 1 ora. Zahar puteti pune chiar si de la inceput, daca doriti sa fie dulce-dulce, peste prune, insa eu nu folosesc, imi place asa, "natur".

      Cand e gata, compozitia a scazut cam de 2 degete, e o pasta densa, iar o lingura infipta in oala sta teapana, nu se rastoarna. E foarte important sa nu fie apos, ci dens! Daca are prea multa zeama mai trebuie fiert, altfel se va strica! Magiunul se toarna rece in borcane sterilizate si se lasa descoperit la temperatura camerei 1-2 zile, sau se da la cuptor sub grill, tot la 150 gr, vreo 40 min. pentru a face pojghita. Din 4 kg de fructe curatate de samburi mi-au iesit 8 borcane de 350 ml, deci iese un boran din 1/2 kg de prune. Eu pun deasupra, pentru siguranta, si putin salicilat, apoi capsez borcanele.

    • Mod de servire

      Pofta buna! Reteta Magiun de prune fara zahar a fost propusa de KikenHana pe forum culinar.ro

     

    Posteaza un comentariu folosind contul de Culinar.ro

    Adaugă reţetă

    Alte reţete cu ingredientele

    Autentificare

    Nu sunteti membru inca ?

    Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

    Inregistrati-va acum

    Adresa email
    Parolă
    Invizibil pe forum (nu ma adauga in lista de utilizatori activi pe forum)
     
    Ati uitat parola?
    Înregistrare
    0.1971 :: 19.67MB