Cosulet comestibil

Cosuletul comestibil arata ca si un cos impletit din nuiele, doar ca este din aluat. Il puteti umple cu salata sau cu ce doriti.

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata
Cosulet comestibil

Ingrediente

  • 400 gr faina alba
  • 50 gr zahar
  • 1 praf de sare
  • 1 pliculet drojdie uscata (7 gr)
  • putin extract de vanilie ( eu l-am facut in casa)
  • 2 oua (la temperatura camerei)
  • 60 gr un topit
  • 150 ml lapte cald

Mod de preparare

Am amestecat toate ingredientele intr-un bol, pana am obtinut un aluat omogen. Apoi am rasturnat pe planseta si am framantat bine. Am lasat aluatul sa creasca intr-un loc caldut si ferit de curent (cuptorul cu microunde nepornit este perfect). Apoi am trecut la asamblarea cosuletului: aici este partea ceva mai migaloasa. Am imbracat un castron de jena in folie de aluminiu, am uns-o putintel cu ulei (ca sa devina doar usor alunecoasa si sa impiedice lipirea aluatului). Am lasat putin castronul deoparte si am intins bine foaia de aluat, pe care apoi am taiat-o fasii lungi si late de 1 deget.

Am trecut la impletirea cosuletului. Intr-o tava incapatoare si tapetata cu hartie de copt am asezat castronul cu gura in jos si fundul in sus. Acesta este suportul pt. cosuletul nostru. Intai am dispus radial fasii lungi pe suprafata castronului (pe verticala), cu foarte putin spatiu intre ele pe fundul castronului (care va deveni si fundul cosuletului). Aceste fasii se departeaza mai mult spre gura castronului...fasiile le-am lasat lungi, sa atarne in tava, cel putin pt. moment. Ca sa formez bine baza cosuletului, am observat ca fasiile se suprapun si formeaza un soi de bila, asa ca am luat o forma de fursecuri rotunda si am decupat surplusul...nu puteam lasa cosuletul asa, deci am luat aluatul decupat, l-am intins din nou cu sucitorul..si cu aceeasi forma rotunda am taiat un cerc, pe care l-am lipit apoi de fasiile decupate anterior. Asa am format baza plata si frumoasa a cusuletului. Buuuun...si iata-ma din nou, gata de impletit. Cu celelalte fasii de pe planseta am inceput sa "tes" orizontal printre fasiile verticale asezate pe castronul amintit mai sus, exact ca un impletitor de cosuri din rachita (de fapt, asa va arata la final cosuletul). Munca aceasta ia ceva timp si foarte multa rabdare, dar in final, impletitura "creste" frumos pe castron, iar gospodina devine din ce in ce mai mandra de munca depusa...veti vedea.

Dupa ce am reusit sa impletesc tot cosuletul pe castron, am taiat fasiile verticale care depaseau marginile cosuletului, iar din ultimele fasiute ramase am impletit o bentita...exact ca la cositele fetitelor in zile de sarbatoare! Cu aceasta bentita am inconjurat tot cosuletul, ca sa formez "buza" cosului. Dupa ce mi-am admirat munca, am uns cu ou batut si am dat la cuptor, la foc mediu, pana ce s-a copt si s-a rumenit frumos. am scos cu grija din cuptor si am lasat la racit. Abea apoi am scos castronul-suport din interiorul cosuletului si am indepartat toata folia de aluminiu. Am lasat cosul sa se odihneasca pana a doua zi (cu gura in jos si fundul in sus, ca sa nu-si strice forma). Am umplut cosuletul cu oua rosii si l-am asezat in mijlocul mesei de sarbatoare, gata sa fie admirat, apoi mancat!
Enjoy!

Cu aceasta reteta doresc sa particip la concursul Castiga timp - testeaza produse Philips, care a inceput deja pe data de 22.04. Ma bucur tare mult ca am reusit si eu sa aflu la timp de aceasta campanie, mai ales ca am mare nevoie de un astfel de produs pt. testat. Trebuie sa recunosc ca pana acum am avut un robot de bucatarie de care am fost foarte multumita, dar care a cedat de curand. Din pacate, timpul meu liber este, practic inexistent, eu tot alergand intre serviciu, casa si navete, iar oboseala si criza de timp si-au facut simtita prezenta. Practic, aceste produse Philips sunt o minune la casa omului, pt. ca injumatatesc timpul petrecut la prepaparea retetelor, iar eu as putea sa ma ocup de multele treburi ramase in urma.


sugestie: daca va ramane aluat si timp la dispozitie, puteti impleti inca o bentita, pe care s-o coaceti putin curbata, iar dupa racire s-o atasati cosuletului, ca sa aiba si toarta.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Ciorba de perisoare
3
Borsuri

Ciorba de perisoare

O ciorba cu multe....multe legume calite!

Ciorba de perisoare
Mohnkipferl - Cornulete cu mac
4
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Mohnkipferl - Cornulete cu mac

Aceasta reteta de cornulete cu mac este o reteta culinara de fursecuri deosebit de gustoase si aspectuoase. Cornuletele nu...

Mohnkipferl - Cornulete cu mac
Supa crema de usturoi
5
Supe de legume

Supa crema de usturoi

Nu-s fana supelor crema, dar sincer asta m-a dat pe spate, mi-a placut maxim, mai ales ca am incercat sa o pregatesc oarecum...

Supa crema de usturoi
Parteneri
Mancarica de vineri - ciuperci cu ardei copt
Bucataras.RO

Mancarica de vineri - ciuperci cu ardei copt

Este buna cate o pauza de la carne. Am avut ciuperci de roua, primele ce au aparut anul acesta. Ardeiul kapia copt [ de pe...

Mancarica de vineri - ciuperci cu ardei copt
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!