Cozonac de post pufos si gustos

Aceasta reteta de cozonac pufos este minunata! Se vede in poze cat e de pufos, si in plus este si de post! O reteta de prajitura perfecta pentru zilele de post.

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie
Cozonac de post pufos si gustos

Ingrediente

  • toate ingredientele la temperatura bucatariei:
  • 500 de grame de faina 000 - eu am folosit 440 de grame de faina 000 si 60 de grame de faina tip 400 (de grau dur)
  • daca folositi doar cea 000
  • probabil va trebui sa micsorati putin aportul de lichid;
  • 40 de grame de drojdie de bere proaspata;
  • 250-270 ml. de suc carbogazos
  • de culoare galbena;
  • 80 de ml. de ulei;
  • 60 de grame de zahar (are zahar si sucul
  • nu e nevoie de mai mult);
  • 1 lingura de esenta de vanilie (sau 1 plic de zahar vanilat);
  • coaja rasa de lamaie;
  • 1 praf de sare;
  • umpluturi la alegere
  • eu am folosit rahat si paiete de ciocolata neagra (tot de post)

Mod de preparare

1. Se cerne faina intr-un bol. Se face loc la mijloc, in golul format se pune drojdia, jumatate din zahar si cate putin suc (3-4 linguri), amestecand continuu pana se dizolva. Se asteapta sa creasca maiaua, intr-un loc ferit de curent, pana ce se umfla bine.

2. In acest moment, eu am golit continutul bolului, restul de suc, uleiul, zaharul, sarea, vanilia si coaja de lamaie in masina de paine, selectand programul de framantare de 15 minute (evident, se poate framanta si cu mana, trebuie sa se obtina un aluat nelipicios, fara a fi tare, care incepe deja sa formeze basicute de aer in interior).

3. Am uns un bol cu ulei iar aluatul framantat l-am asezat inauntru, intorcandu-l pe toate partile sa se acopere cu o pelicula fina de ulei: Am acoperit bolul si l-am pus intr-un loc caldut, asteptand sa creasca aluatul, pana si-a dublat volumul.

4. Am rasturnat aluatul pe planul de lucru uns cu ulei (daca dati click pe poza pentru a o mari puteti observa cat de aerat este aluatul): Am impartit aluatul in doua parti egale si pe fiecare am aplatizat-o cu palma in forma unui dreptunghi. Pe una din parti am presarat paietele de ciocolata neagra:pe cealalta cubulete de rahat.

5. Am rulat fiecare parte, apoi le-am rasucit intre ele si am asezat cozonacul astfel format in forma captusita cu hartie de copt: Am acoperit forma cu un prosop de bucatarie si am asezat-o intr-un loc ferit de curenti de aer, caldut, timp de o ora incheiata, pana cand cozonacul arata astfel.

6. Am stropit suprafata cu putin suc si am dat cozonacul la cuptorul preincins la 200 de grade, dupa 10 minute reducand focul la 180 de grade. In momentul in care mi s-a parut destul de rumen, l-am acoperit cu o coala de hartie de copt umezita, continuand coacerea pana la trecerea a 40 de minute. L-am testat daca e destul de copt introducand un bat pentru frigarui in mijlocul lui.

7. Cand s-a racit l-am pudrat cu putin zahar si l-am taiat felii.


O reteta de cozonac de post, pufos si gustos propusa de Cuina Banateana.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa de rosii cu ardei copt si galuste
3
Supe de legume

Supa de rosii cu ardei copt si galuste

RETETE DIETETICE

Supa de rosii cu ardei copt si galuste
Prajitura cu mere, budinca si foietaj
4
Prajituri

Prajitura cu mere, budinca si foietaj

O reteta delicioasa cu mere care se gasesc pe tot parcursul anului nu doar primavara, deci desertul rapid si bun gata de...

Prajitura cu mere, budinca si foietaj
Scovergi ardelenesti
5
Gogosi

Scovergi ardelenesti

Reţeta de scovergi e foarte simplă şi ieftină, de post, fără ou şi fără lapte.

Scovergi ardelenesti
Parteneri
Crap prajit cu mamaliga si usturoi verde
Bucataras.RO

Crap prajit cu mamaliga si usturoi verde

Am fost la pescuit in Hale la Ploiesti si am agat un crap.......

Crap prajit cu mamaliga si usturoi verde
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!