Coroana de nuci si crema de ciocolata

Coroana de nuci si crema de ciocolata este un alt fel de cozonac pregatit special pentru masa de Craciun. Este un cozonac cu crema de ciocolata decorat cu fructe si nuci dupa bunul plac, perfect pentru masa de sarbatoare.

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
medie
Coroana de nuci si crema de ciocolata

Ingrediente

  • Aluatul:
  • 550 g faina
  • 100 g zahar
  • 2 oua
  • 60 g unt
  • 250 ml lapte
  • 50 g custard powder (budinca de vanilie la plic)
  • 30 g drojdie proaspata sau 10 g uscata
  • coaja rasa de portocale (optional)
  • Crema de ciocolata:
  • 50 g pudra de migdale
  • 50 g zahar
  • 50 g unt
  • 1 ou (cca.50 g)
  • 30 g faina
  • 20 g cacao
  • In plus:
  • 3/4 cana nuci (jumatati)
  • 1/3 cana sirop de artar sau miere+2 linguri unt topit
  • 100 g zahar
  • 1 lingurita scortisoara ceva unt topit (cca.50 g
  • daca mai este nevoie se mai adauga)

Mod de preparare

Aceasta coroana cu nuci si crema de ciocolata este o alta forma de cozonac delicios perfect pentru Craciun.

Se incepe cu aluatul. Se face o maia : drojdia se lichefiaza cu o lingurita de zahar, apoi se adauga jumatate din laptele caldut si doua linguri de faina si se lasa la dopit cam 10 min. Ouale se mixeaza cu restul de zahar. Faina se amesteca cu praful de budinca. Dupa ce maiaua a crescut, se amesteca toate ingredientele si se framanta. La urma se pune untul topit si racit. Rezulta un aluat neted si elastic care se lasa la dospit cca. o ora.

Cat dospeste aluatul o ora, se face umplutura:

se mixeaza untul cu zaharul si oul, pana se cremuieste bine. Se adauga faina amestecata cu cacao si pudra de migdale. Se ruleaza (20 cm lungime) in film alimentar si se da la congelator sa se intareasca. Apoi se scoate, se taie in 20 buc. care se fac bilute. Intr-o tava de bundtcake se pun la baza jumatatile de nuci, apoi se toarna siropul de artar+untul topit (2 linguri). Intr-o farfurie se amesteca zaharul cu scortisoara. Aluatul dospit se imparte in 20 bile, care se lasa 10 min.la odihna. Fiecare biluta de aluat se intinde putin circular, se pune o bila de crema...care apoi se acopera cu aluatul. Se mai topeste ceva unt intr-o craticioara. Fiecare bila se unge pe jumatate cu unt topit apoi se tavaleste prin zahar+scortisoara si se pune cu partea tavalita in sus in tava peste nuci+sirop artar.

Se pun 10 bilute astfel preparate pe primul rand, apoi celalalte 10 bilute se intercaleaza printre cele deja puse in tava, si formand randul al doilea. Se presara zaharul+scortisoara ramase si untul topit se toarna in fir subtire. Se lasa la dospit(acoperit), cca 30 min.

Cuptorul se preincalzeste la 200 C. Se pune tava in cuptor si se coace coroana pentru 10 min. la 200 C, apoi se scade temp. la 180 C. Si se mai lasa la copt cca. 20-25 min. Dupa ce s-a scos din cuptor se mai lasa 1 min. apoi se rastoarna pe platou. Coroana se poate infrumuseta cu fructe dupa placul si traditiile casei!


Coroana de Craciun cu nuci si crema de ciocolata se serveste dupa ce s-a racit pe masa de Craciun.

Reteta propusa de Daneza 13 Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Briose cu afine
2
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
3
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Carnati de porc cu cartofi taranesti
4
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
5
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Parteneri
Desert fursecuri cu lamaie
Bucataras.RO

Desert fursecuri cu lamaie

Pentru iubitorii de dulce cu parfum si gust de lamaie, aceste fursecuri sunt perfecte, se fac usor doar ca se lasa asteptate...

Desert fursecuri cu lamaie
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola