Cozonacul cu nuca Dobre este recunoscut pentru cat este de delicios. Poti sa pregatesti aceasta reteta de cozonac cu nuca de Craciun sau pentru orice alta sarbatoare. Iti garantam ca vei avea cei mai buni cozonaci.
Se pregatesc ingredientele pe o tava pentru a le avea la indemana (faina, zaharul si ouale trebuie sa fie la temperatura camerei). Se cerne faina intr-un castron mare. Se fierbe intr-o cratita 250 ml de lapte cu zaharul, apoi se lasa la racit.
Intr-o alta cratita se pregateste maiaua astfel: se incalzeste restul de lapte, se adauga drojdia si patru linguri de faina. Se omogenizeaza amestecul si se lasa sa creasca la cald. Se face o adancitura in mijlocul fainii cernute si se adauga ingredientele in ordinea urmatoare: maiaua, care se amesteca putin, se adauga galbenusele frecate cu sare apoi laptele cald cu zahar, untul topit si la sfarsit aromele(vanilia si romul), apoi se adauga coaja de lamaie si se framanta, adaugand ulei putin cate putin. Se framanta aluatul pana apar bule de aer in coca. Se lasa sa creasca aluatul pentru cozonac la cald circa 40 minute, dupa care se imparte coca in 4 (pentru tavi mai mici).
Cat aluatul creste se pregateste umplutura din nuci, zahar, cacao, esenta de rom, laptele cald si stafidele care au fost puse cel putin pentru 1/2 ora imbibate in lapte si rom si stoarse bine si se amesteca bine pana se obtine un amestec cremos. Se pune umplutura in fiecare bucata si se ruleaza ca un sul, se introduc capetele spre interior si se aseaza in tavile de cozonac tapetate cu hartie pergament si unsa cu unt. Se lasa la crescut 15 minute, ferite de curenti de aer, se ung cu ou batut si se presara zahar.
Se dau la cuptor si se coc la foc mediu (150 grade C) timp de 40 min. Tavile se umplu pana la jumatate cu aluat, nu mai mult pentru ca la copt cozonacii cresc si daca s-a pus aluat mai mult de jumatatea tavii da pe afara. Pentru a evita arderea, se invelesc tavile cu folie de aluminiu, inainte de a introduce tavile in cuptor. Nu se deschide usa cuptorului de loc primele 20-25 minute. Se verifica cozonacii si atunci cand au prins o culoare frumoasa, se pune o folie de aluminiu sau o hartie umeda deasupra si se continua coacerea 40 min, depinde de cuptoare.
Cozonacii cu nuca Dobre se taie felii si se servesc ca desert alaturi de o ceasca de cafea.
Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....
Lasagna vegetarianaSupa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!
Supa crema de legumeAceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...
Placinta frageda cu mereUn desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.
Chec de postAcest tort este despre bucuria din lucrurile simple, despre frumusețea liniilor naturale, despre natură, despre...
Tort de primavara cu ciocolata si fructe gojiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciRulouri dulci din aluat fraged, cu branza. Dacă îi lăsați până a doua zi, vor deveni și mai buni. Sfărâmicioși și...
Rulouri fragede cu branzaA fost un pranz delicios!
Rulade din foi de lasagna cu ficatei de puiReteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...
Prajitura pufoasa cu fructe
Comentarii