Cozonac cu stafide, cacao si scortisoara

• incalziti laptele intr-o craticioara si adaugati untul, lasand pe foc pana se topeste, dar sa nu fiarba• puneti

Portii
2
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
45 minute
Complexitate
ridicata
Cozonac cu stafide, cacao si scortisoara

Ingrediente

  • Aluat:
  • lapte 250 ml
  • unt 125 g
  • oua 2 buc intregi + 2 galbenusuri
  • zahar 150 g
  • sare 1 lingurita rasa
  • coaja de lamaie si portocala
  • esenta de rom 1 lingurita
  • faina 760 g
  • drojdie proaspata 25 g
  • Umplutura:
  • albusuri 2 buc
  • zahar 3 linguri
  • cacao 2 linguri
  • scortisoara 1 lingurita
  • stafide 200 g
  • esenta de rom 2 lingurite
  • coniac 1 lingura
  • Pentru uns:
  • galbenus de ou 1 bucata
  • lapte o lingura
  • zahar brun 4 linguri

Mod de preparare

• incalziti laptele intr-o craticioara si adaugati untul, lasand pe foc pana se topeste, dar sa nu fiarba
• puneti drojdia sfaramata intr-un castron si adaugati deasupra o lingura cu zahar si frecati pana devine lichida
• puneti in vasul de inox al robotului multifunctional Ankarsrum laptele cu untul topit, adaugati ouale si galbenusurile batute, zaharul, sarea, coaja de lamaie si portocala, esenta de rom si drojdia lichida, apoi mixati cu ajutorul paletei pentru aluat pana obtineti un aluat omogen, ferm si nelipicios. Montati si paleta de plastic pe marginea vasului pentru a curata excesul de aluat de pe margini
• framantati cu ajutorul robotului 10 minute, apoi lasati sa se odihneasca aluatul 5 minute si continuati apoi sa mixati inca 10 minute, la viteza mica
• acoperiti vasul cu un prosop si lasati aluatul sa creasca 1 ora, intr-un loc cald si ferit de curent
• spalati stafidele si stropiti-le apoi cu esenta de rom si coniacul
• pregatiti umplutura: montati vasul de plastic la robotului multifunctional Ankarsrum si cu ajutorul paletelor duble bateti albusurile cu zaharul pana obtineti o bezea
• adaugati cacao si scortisoara, apoi stafidele
• presarati faina pe blatul de lucru si impartiti aluatul in patru parti egale
• intindeti cu grija patru foi patrate, de lungimea tavilor in care veti coace cozonacii si ungeti-le cu crema de cacao
• rulati cu grija foile apoi rasuciti cate doua rulouri intre ele
• asezati cozonacii in doua tavi tapetate cu ulei si faina
• acoperiti tavile cu un prosop si lasati sa mai creasca 30 de minute
• ungeti cozonacii cu oul batut cu lapte si apoi presarati deasupra zaharul brun
• coaceti cozonacii in cuptorul preincalzit la 160 de grade pentru 45 de minute
• cand s-au rumenit frumos deasupra faceti testul cu scobitoarea si scoateti cozonacii din cuptor
• lasati-i sa se raceasca putin in tava, apoi transferatii pe un gratar pana se racesc complet.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)
3
Borsuri

Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)

Desigur borsul de fasole in regiunea Moldovei se face cel mai des in sezonul rece, si desigur in perioada postului. Si...

Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)
Briose cu ciocolata
4
Prajituri

Briose cu ciocolata

Pentru a prepara aceasta reteta de briose cu ciocolata sunt necesare urmatoarele ingrediente: margarina, zahar, oua, lapte,...

Briose cu ciocolata
Ciorba de perisoare
5
Borsuri

Ciorba de perisoare

O ciorba cu multe....multe legume calite!

Ciorba de perisoare
Parteneri
Calamar pane
Bucataras.RO

Calamar pane

Calamar pane
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!