No SSO cookie

Cozonaci Babani

Postat de

(5/ 1)
  • Complexitate Ridicată

    • Ingrediente

      Pentru aluat:
      1kg faina
      50g drojdie
      250g zahar
      500ml lapte
      200g grasime, ulei si unt topit
      5 galbenusuri
      1 lingurita rasa de sare
      arome: coaja rasa de lamaie, portocala, esenta de rom, vanilie

      Pentru umplutura:
      mac macinat,
      lapte
      zahar
      vanilie
      rahat
      nuca
    • Mod de preparare

      Pregatirea cozonacilor incepe intotdeauna cu aluatul. Intr-un castron mai mare cerne faina, chiar si de doua ori ca sa fie faina mai pufoasa. Se incalzeste laptele in care se dizolva zaharul si vanilia. Maiaua o fac din drojdie cu putina faina si cateva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie sa fie fierbinte. Presar peste maia o mana de faina si o las la loc cald, vreme 10-15 minute, ca sa creasca, pana se "crapa faina". Galbenusurile le frec cu sare, coaja de lamaie si portocala. Adaug maiaua, restul de lapte caldut si galbenusurile frecate de mama focului. Amestec cu mana si incep sa framant usurel, ajutandu-ma de grasimea care trebuie sa fie calduta. Pe masura ce aluatul se leaga, inmoi mana in grasime, nu o torn in aluat, pana ce o incorporez pe toata, framant bine, vreme de 30 minute, impaturind aluatul, laundu-l la pumni si cand se supara, il iau in mana si apoi il trantesc de castron, pana ii trece. Acopar apoi castronul cu un servet si il pun la crescut, in loc cald si ferit de curent, cam o ora si jumatate. Pentru umplutura fierb macul macinat in lapte cu zahar si vanilie, dupa care se adauga si restul ingredientelor mantionate. Iau aluatul crescut si il impart in doua pentru cei doi cozonaci. Mai impart fiecare jumatate iar in doua, intind doua foi pe o pelicula fina de ulei, le pun umplutura si ii rulez, apoi impletesc cate doua. Ii mai las in tavi la crescut, vreme de 40 minute, ii ung cu galbenus de ou amestecat cu lapte, sa le dau o fata faina ii mai presar cu zahar, mac sau susan si ii coc in tavi tapetate cu hartie de copt unsa cu unt, la 180 C, cam 40-45 minute.
    • Mod de servire


      Se feliaza si se servesc ca gustare sau la desert. Reteta Cozonaci Babani a fost propusa de Gabi Cara pe forum culinar.ro

      Alte retete de cozonac gasiti aici:
      Cozonac Mariana,
      Cozonacei mici, mici,
      Cozonac moldovenesc
     

    Posteaza un comentariu folosind contul de Culinar.ro

    Adaugă reţetă

    Alte reţete cu ingredientele

    Mai multe ingrediente

    Autentificare

    Nu sunteti membru inca ?

    Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

    Inregistrati-va acum

    Adresa email
    Parolă
    Invizibil pe forum (nu ma adauga in lista de utilizatori activi pe forum)
     
    Ati uitat parola?
    Înregistrare
    0.2186 :: 19.68MB