Se pune sa fiarba intr-o cratita 2 1/2 decilitri de apa cu 100 gr. unt proaspat, un praf de sare si o lingurita de zahar. Se cerne 125 gr. faina pe o
Se pune sa fiarba intr-o cratita 2 1/2 decilitri de apa cu 100 gr. unt proaspat, un praf de sare si o lingurita de zahar. Se cerne 125 gr. faina pe o hartie (trebuie intotdeauna proaspat cernuta, ca sa nu aiba cocolosi). Cand apa cu untul incepe sa fiarba, se trage cratita pe margine, se toarna faina toata odata, si se amesteca repede cu o lingura de lemn. Cand pasta nu mai are nici un cocolos, se impinge iar cratita pe foc, amestecand mereu, pana ce aluatul se desprinde de pe cratita. Se da atunci la o parte, se mai amesteca, si cand incepe sa se racoreasca (nu trebuie sa fie rece de tot), se adauga 4 oua puse pe rand si anume nu se pune urmatorul decat dupa ce cel dinainte s-a amestecat bine cu aluatul. Daca este prea moale, nu se mai adauga ultimul ou. Pasta trebuie sa fie potrivit de moale, astfel ca sa curga din lingura, dar sa-si pastreze forma acolo unde cade. Se toarna compozitia intr-un cornet de hartie umplut pe trei sferturi, sau in cornetul special de panza si se pun pe tava de copt (nu se unge si nu se presara faina), mici turturite de 3-4 cm. diametru, lasand tot atata distanta intre ele, ca sa aiba loc de crescut. In lipsa de cornet, se pot pune si cu lingurita. Se dau la cuptor, la foc potrivit. Se tin cam 25-30 de minute. Nu trebuie deschis cuptorul prea des, mai cu seama cand incep gogosile sa creasca, deoarece se lasa. Cand sunt gata trebuie sa fie bine crescute si destul de uscate. Se scot de calde, cu un cutit, se taie deasupra un capacel, se umple cu crema de vanilie (daca sunt crescute bine, sunt goale inauntru), peste crema se pune o lingurita de frisca batuta, iar deasupra capacelul. Peste acesta se pune, daca dorim, o glasura de zahar.
Aluatul se mai poate pregati si din 75 gr. de unt, 125 gr. faina, o lingurita de zahar, un praf de sare, 3-4 oua.
Un aperitiv special pentru masa de Paste!
Terina de miel in crusta de dovlecei si susanAstazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.
Cozonac floare, reteta videoPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...
Briose cu afineAcum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...
Ciorba de salata verdeCat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!
Carnati de porc cu cartofi taranestiNu avem nici o ocazie speciala, nici o aniversare, dar din cand in cand, imi place sa ii rasfat pe ai mei cu un tort! Un...
Tort cu ganache de ciocolata, mascarpone si mandarineIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii