Choux a la creme

Se pune sa fiarba intr-o cratita 2 1/2 decilitri de apa cu 100 gr. unt proaspat, un praf de sare si o lingurita de zahar. Se cerne 125 gr. faina pe o

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 2 1/2 decilitri de apa
  • 100 gr. unt proaspat
  • un praf de sare
  • o lingurita de zahar
  • 125 gr. faina
  • 4 oua
  • crema de vanilie
  • frisca batuta
  • glasura de zahar

Mod de preparare

Se pune sa fiarba intr-o cratita 2 1/2 decilitri de apa cu 100 gr. unt proaspat, un praf de sare si o lingurita de zahar. Se cerne 125 gr. faina pe o hartie (trebuie intotdeauna proaspat cernuta, ca sa nu aiba cocolosi). Cand apa cu untul incepe sa fiarba, se trage cratita pe margine, se toarna faina toata odata, si se amesteca repede cu o lingura de lemn. Cand pasta nu mai are nici un cocolos, se impinge iar cratita pe foc, amestecand mereu, pana ce aluatul se desprinde de pe cratita. Se da atunci la o parte, se mai amesteca, si cand incepe sa se racoreasca (nu trebuie sa fie rece de tot), se adauga 4 oua puse pe rand si anume nu se pune urmatorul decat dupa ce cel dinainte s-a amestecat bine cu aluatul. Daca este prea moale, nu se mai adauga ultimul ou. Pasta trebuie sa fie potrivit de moale, astfel ca sa curga din lingura, dar sa-si pastreze forma acolo unde cade. Se toarna compozitia intr-un cornet de hartie umplut pe trei sferturi, sau in cornetul special de panza si se pun pe tava de copt (nu se unge si nu se presara faina), mici turturite de 3-4 cm. diametru, lasand tot atata distanta intre ele, ca sa aiba loc de crescut. In lipsa de cornet, se pot pune si cu lingurita. Se dau la cuptor, la foc potrivit. Se tin cam 25-30 de minute. Nu trebuie deschis cuptorul prea des, mai cu seama cand incep gogosile sa creasca, deoarece se lasa. Cand sunt gata trebuie sa fie bine crescute si destul de uscate. Se scot de calde, cu un cutit, se taie deasupra un capacel, se umple cu crema de vanilie (daca sunt crescute bine, sunt goale inauntru), peste crema se pune o lingurita de frisca batuta, iar deasupra capacelul. Peste acesta se pune, daca dorim, o glasura de zahar.

Aluatul se mai poate pregati si din 75 gr. de unt, 125 gr. faina, o lingurita de zahar, un praf de sare, 3-4 oua.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Strudel cu prune
2
Aluaturi

Strudel cu prune

MENIU CU DRAGOSTE DE DIETA!

Strudel cu prune
Briose cu afine
3
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
4
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Carnati de porc cu cartofi taranesti
5
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Parteneri
Tort cu ganache de ciocolata, mascarpone si mandarine
Bucataras.RO

Tort cu ganache de ciocolata, mascarpone si mandarine

Nu avem nici o ocazie speciala, nici o aniversare, dar din cand in cand, imi place sa ii rasfat pe ai mei cu un tort! Un...

Tort cu ganache de ciocolata, mascarpone si mandarine
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola