No SSO cookie

Haiose, sau prajituri delicioase din Ardeal

Postat de

(5/ 2)
  • Complexitate Redusă

    • Ingrediente

      Pentru aluat (ies aprox. 40-45):
      I. 600 gr. faina; 3 galbenusuri; 2 linguri zeama de lamaie; 2 linguri lapte batut; 1 lingurita rasa sare; 1 lingurita zahar; vanilie; apa minerala cat cuprinde;
      II. 500 gr. osanza/hai cruda, macinata
      - grasimea de pe langa rinichii si burta porcului (sau unt);
      200 gr. faina;
      Pentru umplutura:
      Magiun de prune sau alt gem gros (caise).
    • Mod de preparare

      a) Prepare aluat:

      1. Intr-un castron se amesteca ingredientele de la punctul I. si se framanta bine pana aluatul se desprinde de pe degete. Separat se amesteca bine osanza cu cele 200 gr. faina. Ambele se acopera cu folie si se dau ½ ora la frigider.

      2. Se intinde apoi o foaia de aluat in forma dreptunghiulara apoi se unge cu 1/3 din amestecul de osanza.

      3. Foaie se impatura apoi in 4. E important sa retineti ordinea in care impaturiti foaia (eu fac stanga –dreapta, dreapta-stanga, jos-sus, sus-jos).

      4. Puneti aluatul impaturit intr-un vas presarat cu faina si dati la frigider ½ ora. Dupa acest rastimp intindeti din nou foaia, ungeti-o cu inca o parte din amestecul de grasime impaturiti-o la fel ca inainte (in aceeasi ordine) si dati-o din nou la frigider pentru ½ ora.

      Apoi mai repetati inca o data operatiunea cu a treia parte de grasime si mai lasati-o la frigider inca ½ ora inainte de a o folosi. Eu pregatesc aluatul seara si nu-l folosesc decat a doua zi.

      5. Se intinde o foaie dreptunghiulara groasa de 1 cm (nu mai subtire de atat) si se taie patrate de 3-4 cm cu un cutit incins de mai multe ori pe flacara (cutitul incins va ajuta ca straturile sa nu se lipeasca intre ele si la coacere se vor deschide frumos).

      6. Pe fiecare patratica se pune cate o lingurita de magiun si se indoaie.

      7. Triunghiurile obtinute se aseaza intr-o tava tapetata cu unt si faina sau cu hartie de copt si se coc la mijlocul cuptorului.

      8. Haiosele trebuie coapte in cuptorul preincalzit la 200 grade C timp de 5-7 minute, pana ce straturile infloresc, iar apoi temperature se reduce la 160 grade C si se mai coc pana se rumenesc.

      9. Apoi se scot, se lasa la racit si se servesc pudrate cu zahar pudra vanilat din abundenta.

    • Mod de servire

      Haiosele cu magiun se servesc pe tava sau platou de Craciun.


      Reteta propusa de kikenHana.

     

    Posteaza un comentariu folosind contul de Culinar.ro

    Adaugă reţetă

    Cauta retete de mic-dejun in functie de ingredientele pe care le ai!

    Alte reţete cu ingredientele

    Mai multe ingrediente

    Autentificare

    Nu sunteti membru inca ?

    Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

    Inregistrati-va acum

    Adresa email
    Parolă
    Invizibil pe forum (nu ma adauga in lista de utilizatori activi pe forum)
     
    Ati uitat parola?
    Înregistrare
    0.6601 :: 19.69MB