Haiosele sunt niste prajituri delicioase, cu aluat sfaramicios cu multe foi ce se topesc in gura si umplutura de gem delicios de prune. Reteta de haiose poate fi pregatita de Craciun sau de orice ocazie festiva. Haiosele se umplu cu gem gros de prune in general, dar poate fi folosit orice tip de gem.
a) Prepare aluat:
1. Intr-un castron se amesteca ingredientele de la punctul I. si se framanta bine pana aluatul se desprinde de pe degete. Separat se amesteca bine osanza cu cele 200 gr. faina. Ambele se acopera cu folie si se dau ½ ora la frigider.
2. Se intinde apoi o foaia de aluat in forma dreptunghiulara apoi se unge cu 1/3 din amestecul de osanza.
3. Foaie se impatura apoi in 4. E important sa retineti ordinea in care impaturiti foaia (eu fac stanga –dreapta, dreapta-stanga, jos-sus, sus-jos).
4. Puneti aluatul impaturit intr-un vas presarat cu faina si dati la frigider ½ ora. Dupa acest rastimp intindeti din nou foaia, ungeti-o cu inca o parte din amestecul de grasime impaturiti-o la fel ca inainte (in aceeasi ordine) si dati-o din nou la frigider pentru ½ ora.
Apoi mai repetati inca o data operatiunea cu a treia parte de grasime si mai lasati-o la frigider inca ½ ora inainte de a o folosi. Eu pregatesc aluatul seara si nu-l folosesc decat a doua zi.
5. Se intinde o foaie dreptunghiulara groasa de 1 cm (nu mai subtire de atat) si se taie patrate de 3-4 cm cu un cutit incins de mai multe ori pe flacara (cutitul incins va ajuta ca straturile sa nu se lipeasca intre ele si la coacere se vor deschide frumos).
6. Pe fiecare patratica se pune cate o lingurita de magiun si se indoaie.
7. Triunghiurile obtinute se aseaza intr-o tava tapetata cu unt si faina sau cu hartie de copt si se coc la mijlocul cuptorului.
8. Haiosele trebuie coapte in cuptorul preincalzit la 200 grade C timp de 5-7 minute, pana ce straturile infloresc, iar apoi temperature se reduce la 160 grade C si se mai coc pana se rumenesc.
9. Apoi se scot, se lasa la racit si se servesc pudrate cu zahar pudra vanilat din abundenta.
Reteta de haiose a fost propusa de kikenHana pe forum culinar.
Haiosele cu magiun se servesc pe tava sau platou la mesele de sarbatoare.
Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.
Cozonac oparitPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeDesigur borsul de fasole in regiunea Moldovei se face cel mai des in sezonul rece, si desigur in perioada postului. Si...
Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)Pentru a prepara aceasta reteta de briose cu ciocolata sunt necesare urmatoarele ingrediente: margarina, zahar, oua, lapte,...
Briose cu ciocolataM-am inspirat de la Jamila, doar ca eu am adaugat frisca si binenteles niste zmeurica proaspat culeasa. Aragazul meu inca nu...
Desert prajitura desteapta cu ciocolataIncanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Comentarii