Placinta cu mere

Ne place mult placinta cu mere, de obicei mama soacra este cea care o prepara mai des. Mie imi place sa ma joc cu aluaturile, asa ca incerc sa le fac din cand in cand si altfel decat la reteta de baza, adica reteta mamei soacre. De data aceasta am folosit ca grasime ulei+untura. Uleiul ajuta aluatul sa fie mai elastic, iar untura are rol de fragezire. A iesit tare buna!

Portii
24
Timp pregatire
35 minute
Timp coacere
15 minute
Complexitate
redusa
Placinta cu mere

Ingrediente

  • Pentru Foi de aluat
  • 2 galbenusuri
  • 100 gr zahar
  • 100 ml ulei
  • 1 lingura untura solida(cat se ia in lingura)
  • 1 varf cutit sare
  • 1 plic praf de copt
  • 200 ml Iaurt
  • 500 gr faina
  • 2 lingurite esenta de lamaie
  • Pentru umplutura:
  • 1 kg mere Ionatan
  • 4 linguri zahar
  • 3 plicuri zahar cu scortisoara(de la Dr Oetker)
  • 1 lingura gris
  • Decor:
  • zahar pudra

Mod de preparare

Incepem cu prepararea merelor, pe care le dam pe razatoarea mare, cu coaja cu tot, doar inlaturam cotoarele. Coaja are dulceata ei aparte si e pacat sa o inlaturam daca merele arata bine la exterior. Punem merele razuite intr-un vas, pe foc, impreuna cu zaharul, zaharul cu scortisoara si le lasam pana cand se formeaza sirop, apoi le lasam la racit. In functie de siropul rezultat adaugam, sau nu, gris. La mine nu a fost cazul sa adaug decat o lingura, dar daca se formeaza mai mult sirop se va mari cantitatea de gris, altfel acest sirop va umezi foaia de aluat, de jos si se va intari in timpul coacerii. Exista si varianta sa se adauge merele, nesupuse tratamentului termic, dar eu prefer intotdeauna aceasta varianta, pe care o prezint aici. Cat timp merele se racesc ne ocupam de aluat. Punem intr-un vas, galbenusurile, zaharul, uleiul, esenta si putina sare si le mixam energic pana se omogenizeaza, apoi adaugam untura si iaurtul in care am diluat praful de copt. Omogenizam din nou compozitia si incepem sa incorporam treptat faina. Ne oprim din a adauga faina, cand obtinem un aluat nelipicios si usor moale. Il framantam putin pe masa infainata si il lasam la odihnit 20 de minute, acoperit, pentru a nu prinde crusta la exterior. Impartim aluatul in doua parti pe care le intindem cu ajutorul sucitorului, cat dimensiunea tavii. Tava mea a avut dimensiunea de 23/36 cm. Asezam prima foaie de aluat in tava tapetata cu hartie de copt, intindem merele peste ea si le acoperim cu cea de-a doua foaie. Dam tava la cuptor pentru 35 de minute la 180 de grade, sau pana cand foaia de deasupra se rumeneste bine. Lasam placinta sa se raceasca usor apoi o portionam si o pudram cu zahar. Este foarte buna, iar scortisoara ii accentueaza simtitor gustul! Spor si pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
2
Torturi

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji

Acest tort este despre bucuria din lucrurile simple, despre frumusețea liniilor naturale, despre natură, despre...

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
Tort  Dobos
3
Torturi

Tort Dobos

Tortul Dobos este o reteta de tort foarte cunoscuta si indragita de multi dintre noi. Tortul se poate face cu cate foi...

Tort Dobos
Briose cu afine
4
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
5
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Parteneri
Ciorba de perisoare din carne de pui
Bucataras.RO

Ciorba de perisoare din carne de pui

Ciorba de perisoare din carne de pui
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola