Prajitura cu ganache de ciocolata si migdale

Prajitura cu ganache de ciocolata si migdale este de vis pentru cei care agreaza gustul migdalelor. Daca, dimpotriva, nu sunteti prieteni cu migdalele, acestea pot fi inlocuite cu alune de padure sau nuci, dupa preferinta.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa
Prajitura cu ganache de ciocolata si migdale

Ingrediente

  • Foi:
  • 150 de grame de migdale decojite
  • 150 de grame de zahar
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 100 de grame de de unt
  • 1 ou
  • 1/2 pachet de praf de copt
  • faina cat intra pentru obtinerea unui aluat elastic si nelipicios
  •  
  • Ganache:
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 250 de grame de ciocolata cu lapte
  •  
  • Crema grilaj de migdale:
  • 150 de grame de migdale decojite
  • 200 de grame de zahar
  • 500 ml smantana pentru frisca
  • zahar vanilat
  • 1 plic de gelatina granulata
  •  
  • Pentru finisarea foii superioare:
  • 200 de grame de migdale fulgi
  • 50 de grame de miere de albine
  • 100 de grame de zahar
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • 1 plic de zahar vanilat

Mod de preparare

Se incepe cu prepararea ganache-ului, punand ingredientele specificate pe foc mic. Se amesteca continuu pana ce ciocolata se topeste complet in smantana ce fierbe. Se lasa sa se raceasca complet, apoi se da la frigider pentru cel putin doua ore.

Pentru crema de migdale griliaj, se dau in clocot migdalele, apoi se scurg. Se clatesc sub jet de apa rece si coaja se va indeparta cu multa usurinta. Se caramelizeaza usor zaharul (cele 200 de grame) impreuna cu zaharul vanilat si migdalele. Se lasa sa se raceasca complet, apoi se va macina griliajul.

Se pune gelatina la hidratat cu 2-3 linguri de apa rece iar frisca se pastreaza la frigider, sa fie rece in momentul in care se va bate.

Pentru foi, se oparesc 150 de grame de migdale si se curata la fel ca si pentru griliaj, apoi se macina. Se pun intr-un vas migdalele macinate, untul, zaharul, zaharul vanilat, praful de copt, oul. Se amesteca si se adauga faina, framantand, pana la obtinerea unui aluat elastic si nelipicios care se imparte in patru parti egale. Se incinge cuptorul la 180 de grade si din fiecare parte de aluat se intinde cate o foaie dreptunghiulara, eu am trasat pe dosul hartiei de copt dreptunghiuri de 32/22 cm si am intins aluatul in aceste limite, obtinand foi subtiri, egale.

Se coc pe rand primele trei foi, cu atentie, pentru ca foaia este gata foarte repede, deindata ce marginile prind o usoara tenta bruna, apoi focul se reduce la 150 de grade.

Se pregateste amestecul pentru finisat ultima foaie (m-am inspirat de la Prajitura Bienenstich pe care am preparat-o cu ceva timp in urma) dand in clocot toate ingredientele in afara de fulgii de migdale. Cand a clocotit, se adauga migdalele si se da deoparte. Se aseaza ultima foaie in tava (am folosit o tava cu pereti nu prea inalti, de 34/24 cm) iar amestecul de migdale-fulgi se repartizeaza, fierbinte, peste aceasta. Se da imediat la cuptor (la 150 de grade). Se tine la cuptor pana primeste o tenta aurie.

Intre timp, amestecul pentru crema ganachese va fi racit bine, asa ca se mixeaza pana la obtinerea unei creme consistente.

Se bate tare frisca pentru crema griliaj de migdale, se macina migdalele caramelizate si se amesteca cu frisca tare, se topeste in bain-marie gelatina, se amesteca gelatina racita pana la temperatura camerei cu 2-3 linguri din compozitie, apoi se omogenizeaza in toata crema.

Asamblare:

Pe prima foaie se repartizeaza o treime din ganache. Se acopera cu o treime din crema griliaj.

Se introduce tava la congelator pentru 5 minute, apoi se continua la fel cu primele trei foi pe care se va repartiza ganache-ul si cate o treime din crema griliaj de migdale. Peste ultimul strat de crema se aseaza foaia cu amestecul de fulgi de migdale.

Se da prajitura la frigider cel putin trei ore inainte de a se taia (eu am lasat-o peste noapte).

Reteta de prajitura cu ganache de ciocolata si migdale a fost propusa de lauralaurentiu pe forum culinar.


Serviti prajitura cu ganache de ciocolata si migdale de la rece.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa crema de legume si  linte
3
Supe si ciorbe

Supa crema de legume si linte

supa crema pentru zile reci

Supa crema de legume si linte
Ciorba de vacuta
4
Ciorbe

Ciorba de vacuta

O reteta care merge foarte bine la masa de pranz intr-o toamna tarzie si racoroasa

Ciorba de vacuta
Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burduf
5
Preparate sarate

Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burduf

Astazi am pregatit o reteta super simpla de placinte pufoase la tigaie, cu umplutura delicioasa de telemea, branza de burduf...

Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burduf
Parteneri
Cornuri pufoase cu magiun
Bucataras.RO

Cornuri pufoase cu magiun

Cum nu prea trece nici un week-end fara desert trebuia sa fac ceva bun si acum. Eu am urat mereu aluaturile dospite, nu sa le...

Cornuri pufoase cu magiun
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!