Prajitura cu mere si nuci caramelizate

Prajitura cu parfum de toamna! E prajitura care-mi aminteste de copilarie si de fiecare data o mananc cu mare pofta.

Portii
10
Timp pregatire
90 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
medie
Prajitura cu mere si nuci caramelizate

Ingrediente

  • Aluat(ingrediente pt. o tava de 26x39cm):
  • 500 g faina
  • 250 g unt moale, la temperatura camerei
  • 3 linguri de smantana
  • 3 linguri de vin alb(sau inlocuiti cu 3 linguri apa minerala + 1 lingurita otet)
  • 2 galbenusuri
  • 10 linguri de zahar
  • 1 plic praf de copt
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 fiola esenta de vanilie
  • 1 praf de sare
  • Umplutura:
  • 2 kg de mere
  • zahar dupa gust
  • 2-3 linguri de ulei
  • In plus:
  • 2 albusuri(cele ramase de la galbenusurile pentru aluat)
  • 2 linguri de zahar
  • 200 g nuci (100 g le macinam, iar 100 g le caramelizam in 2-3 linguri de zahar)

Mod de preparare

Aluat: Punem faina intr-un bol iar in mijlocul ei punem restul ingredientelor: galbenusurile, untul taiat bucati, smantana, vinul, zaharul si zaharul vanilat, praful de copt, esenta si praful de sare. Amestecam toate ingredientele si framantam pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini (daca vi se pare prea lipicios mai adaugati putina faina). Invelim aluatul in folie alimentara si il dam la frigider pentru aprox 1 h jumatate - 2 h. Intre timp pregatim umplutura: Spalam bine merele, le curatam de coaja si le dam prin razatoarea mare. Le punem intr-o oala, le amestecam cu zahar dupa gust si cele 3 linguri de ulei. Punem oala pe foc mic pentru cateva minute pana se inmoaie si se calesc putin. Amestecam din cand in cand in compozitie. Dam oala de pe foc pana se raceste compozitia, apoi dam la frigider pentru 30 de minute. Aluatul obtinut il impartim in 2 parti egale si formam 2 foi subtiri. tava o tapetam cu hartie de copt si punem prima foaie de aluat pe care o intepam din loc in loc cu o furculita. Peste aluatul din tava punem compozitia de mere rece si acoperim cu a2a foaie de aluat pe care o intepam cu furculita. Mixam albusurile spuma cu cele 2 linguri de zahar si le turnam in tava peste prajitura. Deasupra albusurilor punem nucile macinate (adica 100 g din cantitatea totala de nuci). Dam tava la cuptorul preincalzit la foc potrivit pentru aprox. 45-50 de minute. Verificati daca prajitura este gata si inchideti cuptorul. Dupa ce ati inchis focul si placinta s-a mai racit, presarati deasupra 100 g nuci caramelizate macinate (caramelizati 2-3 linguri de zahar intr-o craticioara si il amestecati cu nucile intregi apoi turnati compozitia pe hartie de copt pana cand se raceste. Maruntiti nucile la robot foarte putin si le turnati la final peste prajitura din cuptor).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
2
Torturi

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji

Acest tort este despre bucuria din lucrurile simple, despre frumusețea liniilor naturale, despre natură, despre...

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
Tort  Dobos
3
Torturi

Tort Dobos

Tortul Dobos este o reteta de tort foarte cunoscuta si indragita de multi dintre noi. Tortul se poate face cu cate foi...

Tort Dobos
Briose cu afine
4
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
5
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Parteneri
Chiftele de ton cu sos de iaurt
Bucataras.RO

Chiftele de ton cu sos de iaurt

Este prima data cand fac chiftele din peste , dar cu siguranta le voi repeta pentru ca mi-au placut tare mult.

Chiftele de ton cu sos de iaurt
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos gorgonzola și mușchi de vită citeste mai mult
Paste cu sos gorgonzola și mușchi de vită
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!