Prajitura cu pere si nuci

Prajitura cu pere si nuci este o prajitura delicioasa, deosebita, aromata. O reteta de prajitura pe care merita s-o incercati macar o data, pt ca o s-o repetati.

Timp pregatire
70 minute
Complexitate
redusa
Prajitura cu pere si nuci

Ingrediente

  • Ingrediente :
  • 3 oua
  • o cana de nuca ( eu am pus si cateva migdale si alune din gradina)
  • 2 cesti de zahar
  • o lingura cu varf de faina
  • 5 pere
  • o lamaie
  • cateva lingurite de dulceata (eu am avut de visine si piersici
  • facuta asta-vara)
  • scortisoara
  • nucsoara
  • cuisoare
  • vanilie
  •  
  • Pentru sosul caramel :
  • 90 g zahar
  • 100 ml lapte

Mod de preparare

Povestea acestei prajituri incepe cu dezgolirea perelor :).  Dintre ele, doua se taie cubulete iar celelalte trei se lasa intregi si se curata de seminte. Ca sa nu le fie prea frig perelor le stropim cu zeama de lamaie si le acoperim cu paturica din zahar, scortisoara, nucsoara si cuisoare. Le amestecam bine si le lasam sa se odihneasca.

Acum, in lumina calda a soarelui de toamna a venit randul celor trei oua, sa se amestece cu zaharul, vanilia si coaja de lamaie.

Credeti ca nuca poate sta deoparte cand vede asemenea petrecere dulce? Vazand-o nerabdatoare am macinat-o bine impreuna cu surorile ei (migdalele si alunele) si am invartit-o bine in castron.

Buuun! Acum trebuie sa pregatim tava... Eu am folosit o tava rotunda cu fundul detasabil. Pentru ca avem o compozitie moale si nu vrem sa picure in cuptor, ii facem o fustita din hartie de copt. Aceasta se face in felul urmator : taiem un patrat de hartie il impaturim in doua, apoi iar in doua si inca o data in doua, pana obtinem un triunghi. Taiem in forma de semicerc, desfacem si ...

Urmeaza momentul in care dulceata intra in scena si umple glorioasa perele ...

a sa nu scape dulceata capacim perele cu cate o felie subtire (tot de para...) Apoi le asezam frumos in tava...

Turnam compozitia peste pere, lasam un minut la soare sa isi traga sufletul si sa capete curaj si apoi ... la cuptor cu prajiturica (190 de grade, 40-50 de minute).

Pana se bronzeaza prajitura, punem zaharul la caramelizat (de preferat intr-un vas mai adanc pentru ca laptele o sa se umfle in pene).

Cand tot zaharul s-a topit (aveti grija sa nu se arda prea tare ca va fi amar) dam vasul deoparte de pe foc si adaugam laptele. Punem din nou pe foc mic si amestecam pana se dizolva zaharul caramelizat. Apoi lasam la rece sa se ingroase.

Scoatem prajitura din cuptor si ne jucam mai departe cu ea : caramel, zahar pudra, nuci...

Reteta de prajitura cu pere si nuci a fost propusa de IriA pe forum culinar.


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa crema de legume si  linte
3
Supe si ciorbe

Supa crema de legume si linte

supa crema pentru zile reci

Supa crema de legume si linte
Ciorba de vacuta
4
Ciorbe

Ciorba de vacuta

O reteta care merge foarte bine la masa de pranz intr-o toamna tarzie si racoroasa

Ciorba de vacuta
Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burduf
5
Preparate sarate

Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burduf

Astazi am pregatit o reteta super simpla de placinte pufoase la tigaie, cu umplutura delicioasa de telemea, branza de burduf...

Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burduf
Parteneri
Arc de creveti cu orez basmati
Bucataras.RO

Arc de creveti cu orez basmati

Daca nu as fi scos din greseala cozile de la creveti, ati fi vazut ce "arcuri" frumoase s-ar fi facut din coditele lor, mai...

Arc de creveti cu orez basmati
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!