Tort cu fructe si crema mascarpone

Tortul cu fructe si crema mascarpone este absolut delicios. Datorita retetei prezentata in imagini pas cu pas, puteti si dumneavoastra sa pregatiti acest tort delicios pentru orice ocazie festiva.

Timp pregatire
70 minute
Complexitate
medie
Tort cu fructe si crema mascarpone

Ingrediente

  • Blatul (multumesc Pocahontas! ):
  • - o cana cu zahar
  • - jumatate cana cu ulei
  • - un ou
  • - o cana lapte
  • - 2 cani faina
  • - o lingura rasa de bicarbonat
  • - coaja de grapefruit (nu am avut lamaie)
  • - coaja de lamaie confiata
  • - vanilie
  • - 3 linguri magiun de prune
  • - 3 linguri cacao
  •  
  • Creme:
  • - 6 oua (6 galbenusuri
  • 3 albusuri)
  • - 300 ml frisca
  • - 90 ml lapte
  • - coniac dupa gust
  • - 250 g mascarpone
  • - ata pentru taiat blatul
  • - 80 grame ciocolata alba
  • - un pliculet de gelatina
  • - o jumatate de borcan compot de visine
  • preferabil fara samburi (ale mele au avut samburi si le-am curatat)
  • - 2 cutii cu compot de mandarine (folosim si fructele bine stoarse si sucul)
  • - o fiola de vanilie
  • - 100 g zahar
  •  
  • Decorarea tortului;
  • - a doua jumatate din compotul de visine (fructe si sirop)
  • - 3 ciocolate albe
  • - jumatate de ciocolata cu lapte
  • - coniac si/sau lichior (eu am avut lichior de lamaie)
  • - 2
  • 5 linguri amidon
  • - o punga de caramele (sugus)
  • - coloranti alimentari (mai ales verde)

Mod de preparare

In primul rand se aprinde cuptorul la 180 de grade, ca sa se incinga bine inainte sa punem blatul la copt.
Apoi, am amestecat bine oul cu zaharul, am adaugat apoi ingredientele umede (laptele, uleiul, magiunul) si mirodeniile. Am adaugat faina amestecata cu bicarbonat si cacao.

Intr-o tava de tort cu fundul detasabil am pus hartie de copt , am adaugat compozitia...si am pus-o sa naduseaca la cuptor timp de 30-35 de minute. Spre final am terorizat un pic blatul , intepandu-l cu o scobitoare pana s-a plictisit si mi-a lasat-o curata. Dupa ce s-a copt, l-am scos si l-am lasat sa se odihneasca pana s-a racit.

Mai intai am crestat blatul de jur imprejur (2 taieturi, ca sa imi iasa 3 bucati de blat), cat sa pot sa bag ata prin taietura. Apoi am luat o bucata de ata cat sa inconjor blatul si sa mai am si de ce sa tin bine. Am bagat ata usor in taieturi, am prins cu mana dreapta de capatul stang al atei si cu mana stanga de capatul drept si am tras usurel pana a iesit ata dreapta (va dati seama cate a patimit bietul blat? L-am batut, apoi l-am copt, apoi l-am intepat si la sfarsit l-am sugrumat!)

 

Mai departe am facut baza pentru cele 2 creme:
- am amestecat foarte bine galbenusurile cu zaharul. Apoi am adaugat laptele si am pus totul pe focul cel mai mic, amestecand in continuu.

- Cat timp s-a racit baza pentru crema am pus hartie de copt si inelul inapoi in jurul primei bucati de blat. L-am insiropat cu compot amestecat cu coniac, apoi am asezat visinele.

- Am luat 2/3 din baza de crema, am amestecat-o cu mascarpone, vanilie, 2 linguri de frisca batuta si 2 linguri de gelatina (preparata astfel : am lasat-o cu 100 ml apa rece timp de 10 minute , apoi am dizolvat-o pe bain-marie )

- Am batut bine cele 3 albusuri

- Apoi le-am incorporat in crema. Trei sferturi din crema a ajuns peste visine

-Am pus a doua parte de blat, l-am insiropat si l-am acoperit cu mandarine

-Pentru a doua crema am adaugat ciocolata alba in baza de crema ramasa si am amestecat bine pe foc mic pana s-a topit ciocolata. Dupa ce s-a racit am adaugat 4 linguri de gelatina si aproximativ 250 ml frisca batuta. Am pus-o pe toata peste mandarine. A urmat blatul numarul 3, insiropat si crema ramasa de la stratul cu visine.

Apoi am lasat tortul la frigider pana dimineata.

Decorarea tortului:

Am taiat o fasie de hartie de copt mai inalta decat tortul si am intins-o. Am topit ciocolata la bain-marie (separat ciocolata alba de cea cu lapte). In partea de jos a hartiei m-am straduit sa fac un fel de valuri din ciocolata cu lapte. Apoi am completat cu ciocolata alba astfel incat sa obtinem o banda mai inalta decat tortul. am lasat sa se raceasca un pic ciocolata, apoi am infasurat hartia in jurul tortului (la aceasta operatiune mi-ar fi trebuit inca vreo 2 maini ca sa nu manjesc chiar totul in ciocolata, insa pana la urma m-am descurcat)

Infasurat bine, am pus tortul la frigider.
M-am apucat apoi de topingul de visine : am pus intr-o tigaie visinele, o cana cu sirop, putin coniac si lichiorul de lamaie. Mi-a trecut prin gand sa flambez compozitia, dar mi-a fost mila de propriile sprancene, asa ca m-am abtinut Intr-o canuta am amestecat amidonul cu niste compot si l-am adaugat in tigaie. Asa... mai departe am dezbracat tortul cu maare grija si emotie de hartia de copt, avand grija sa nu care-cumva sa rup ciocolata. Apoi, am pus visinele cu sirop cu tot si am inceput sa ornez.

Reteta de tort cu fructe si crema mascarpone a fost propusa de IriA pe forum culinar.



Serviti tortul cu fructe si crema mascarpone la ocaziile festive.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa crema de legume si  linte
3
Supe si ciorbe

Supa crema de legume si linte

supa crema pentru zile reci

Supa crema de legume si linte
Ciorba de vacuta
4
Ciorbe

Ciorba de vacuta

O reteta care merge foarte bine la masa de pranz intr-o toamna tarzie si racoroasa

Ciorba de vacuta
Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burduf
5
Preparate sarate

Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burduf

Astazi am pregatit o reteta super simpla de placinte pufoase la tigaie, cu umplutura delicioasa de telemea, branza de burduf...

Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burduf
Parteneri
Gnocchi din cartofi mov, cu ghebe sotate si cipsuri
Bucataras.RO

Gnocchi din cartofi mov, cu ghebe sotate si cipsuri

Un fel de mancare rafinata, amestec de arome de toamna si culori. Nu puteam sa las sa treaca toamna si sa nu folosesc...

Gnocchi din cartofi mov, cu ghebe sotate si cipsuri
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!