No SSO cookie

Tort Esterhazy

Postat de

(5/ 1)
  • Complexitate Ridicată

    • Ingrediente

      Pentru blaturi aveti nevoie de:
      10 albusuri (aprox. 350 g),
      300 g zahar pudra,
      330 g nuci/migdale macinate,
      20 g faina.
      Pentru crema aveti nevoie de:
      10 galbenusuri,
      375 ml lapte,
      180 g zahar,
      400 g unt,
      1 pliculet gelatina granulata(8 g),
      70 g nuca/migdale maruntita,
      50 ml coniac, vanilie.
      Pentru glazura aveti nevoie de:
      1 albus,
      zahar pudra,
      50 g ciocolata,
      1 lingura unt.
    • Mod de preparare

      1. Albusurile se bat spuma tare, iar apoi se incorporeaza zaharul si se mai bat cateva minute pana obtinem o bezea ferma si lucioasa.

      2. Faina se amesteca cu nucile si se incorporeaza in bezea. Se coc pe hartie de copt, la 220 grade, pentru 5 minute, 5 foi a cate 200 g fiecare.

      3.Galbenusurile se freaca cu zaharul pana se albesc apoi se toarna laptele fierbinte in fir continuu, amestecand energic, apoi compozitia se pune pe foc si se amesteca cu o lingura de lemn pana se ingroasa usor.

      4. Daca trecem un deget pe spatele lingurii trebuie sa ramana o dunga clara, care nu se uneste. Se ia de pe foc si se lasa la racit. Cand amestecul e doar caldut gelatina se inmoaie in putina apa, apoi se topeste si se incorporeaza.

      5. Se adauga acum si esenta de vanilie si coniacul. Untul la temperatura camerei se freaca pana devine spumos, apoi se incorporeaza usor crema de vanilie, avand grija sa nu te taie compozitia, daca totusi se intampla acest lucru, dati totul la frigider vreo 10 minute si apoi bateti din nou crema. La sfarsit adaugati nucile. Daca crema e prea moale lasati-o la frigider cateva minute inainte de a asambla tortul.

      6. Se ung cu crema si marginile laterale ale tortului, insa nu si partea superioara a ultimului blat, unde se va pune fondantul asta daca vreti sa respectati design-ul original, daca nu puteti unge tot tortul cu crema.

      7. Amestecati albusul cu atata zahar pudra incat sa obtineti o glazura densa, groasa, care sa nu curga usor(cam 10 linguri). Daca glazura va fi prea moale va curge pe marginile tortului, lucru care nu e de dorit, ungeti cu glazura partea superioara a tortului. Marginile tortului se tapeteaza cu nuca zdrobita.

      8. Se topeste ciocolata cu o lingura de unt, apoi cu ajutorul unei seringi sau a unui posh facut din hartie de copt trasati o linie continua de ciocolata sau mai multe cercuri concentrice. Aveti grija ca ciocolata sa fie lichida, cu destul unt in ea, altfel se va intari prea repede si nu veti apuca sa faceti liniile. Cu ajutorul unei scobitoare trasati apoi linii in glazura.

    • Mod de servire

      Pofta buna! Reteta Tort Esterhazy a fost propusa de KikenHana pe forum culinar.ro

     

    Posteaza un comentariu folosind contul de Culinar.ro

    Adaugă reţetă

    Alte reţete cu ingredientele

    Mai multe ingrediente

    Autentificare

    Nu sunteti membru inca ?

    Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

    Inregistrati-va acum

    Adresa email
    Parolă
    Invizibil pe forum (nu ma adauga in lista de utilizatori activi pe forum)
     
    Ati uitat parola?
    Înregistrare
    0.3835 :: 19.68MB