Paine in ghiveci

Masurati 125 g faina si framantati cu 75 g apa calduta in care ati dizolvat drojdia proaspata. Obtineti o bila de aluat elastic careia ii faceti o cru

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Paine in ghiveci

Ingrediente

  • 650 g faina de paine
  • 16 g drojdie proaspata
  • 200 g unt
  • 3 oua
  • 10 g sare
  • 30 g zahar
  • apa
  • lapte

Mod de preparare

Masurati 125 g faina si framantati cu 75 g apa calduta in care ati dizolvat drojdia proaspata.

Obtineti o bila de aluat elastic careia ii faceti o cruce in varf si o puneti intr-un vas acoperic cu folie.

Dati maiaua la loc cald sa creasca 40-45 minute.

Cand maiaua e crescuta puneti in vasul in care framantati restul de faina, ouale batute, sarea, zaharul si lapte cat cuprinde sa se formeze un aluat molcut (cam 150-200 ml).

Framantati aluatul cam 5-7 minute si incorporati untul moale.

Cand aluatul a absorbit untul adaugati maiaua rupta bucatele si mai framantati 5 minute.

Puneti aluatul intr-un vas uns cu putin unt, acoperiti cu folie si lasati la crescut intr-un loc cald 2 1/2 ore.

Scoateti aerul din aluat si impartiti-l in doua bile.

Ungeti ghivecele cu ulei si tapetati-le cu hartie de copt pe care ati mototolit-o in prealabil (in felul asta e mai maleabila si-i puteti da ce forma vreti. Tapetati cu hartie pana sus, la baza ghiveciului.

Puneti aluatul in forme(aluatul trebuie sa ocupe 2/3 din spatiu),acoperiti-le si lasati sa creasca pana aluatul ajunge la buza formei.

Ungeti cu galbenus batut cu lapte si presarati eventual susan/mac/chimen).Coaceti la cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 45 minute. Daca aveti cuptor electric si partea superioara incepe sa se rumeneasca prea tare, setati cuptorul sa de-a caldura doar de jos (fara griller).
Pofta buna!

Reteta Paine in ghiveci a fost propusa de KikenHana pe forum culinar.ro

Alte retete de paine gasiti aici:

Paine siciliana,

Paine rustica cu cartofi,

Paine cu mere

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantana
3
Prajituri

Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantana

Reţetă de preparare a papanaşilor. Papanasi cu dulceata de afine si smantana este un desert traditional romanesc pentru...

Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantana
Briose cu ciocolata
4
Prajituri

Briose cu ciocolata

Pentru a prepara aceasta reteta de briose cu ciocolata sunt necesare urmatoarele ingrediente: margarina, zahar, oua, lapte,...

Briose cu ciocolata
Mohnkipferl - Cornulete cu mac
5
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Mohnkipferl - Cornulete cu mac

Aceasta reteta de cornulete cu mac este o reteta culinara de fursecuri deosebit de gustoase si aspectuoase. Cornuletele nu...

Mohnkipferl - Cornulete cu mac
Parteneri
Reteta de preparare a papanasilor cu smantana si topping delicios de visine
Bucataras.RO

Reteta de preparare a papanasilor cu smantana si topping delicios de visine

Reteta de preparare a papanasilor Initial am vrut sa fac gogosi. Ulterior, m-am gandit sa experimentez si eu papanasii. Asa...

Reteta de preparare a papanasilor cu smantana si topping delicios de visine
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!