Toate ingredientele au mers in masina de paine si dumneaei a framantat. Daca alegeti sa lucrati aluatul la mana, dizolvati, pentru inceput, drojdia s
Toate ingredientele au mers in masina de paine si dumneaei a framantat.
Daca alegeti sa lucrati aluatul la mana, dizolvati, pentru inceput, drojdia si zaharul in putin lapte cald, adaugati o lingura de faina din cantitatea totala, lasati sa actioneze drojdia (pana da semne ca vrea sa se umfle) apoi adaugati, intr-un vas incapator in care ati pus faina si ati amestecat-o cu sarea, laptele si apa, maiaua si uleiul si framantati energic cel putin 5 minute, aluatul trebuie sa fie nelipicios dar nu foarte tare.
Bila de aluat se lasa la odihna timp de 30 de minute, intr-un loc cald si ferit de curenti de aer, pana isi dubleaza volumul.
Pregatiti amestecul sarat cu care se vor prelinge covrigii, amestecand faina, sarea si atata apa cat e nevoie pentru a se forma un aluat fara cocoloase, de grosimea celui de clatite: este momentul sa pornim cuptorul - la pozitia 240 de grade.
Pe planul de lucru usor uns cu ulei rasturnati aluatul si il impartiti in 20 pana la 24 de bucati cat mai egale (eu am facut 24).
Fiecare bucata se ruleaza intr-un "snur" lung (aprox. 40-50 cm), cu diametru de 8 mm - 1 cm. Snurul" de aluat se indoaie in doua.
Capetele se rasucesc de doua ori, apoi se intorc invers, perpendicular pe bucla covrigului si se trec sub aceasta, la o distanta de 3-4 cm unul fata de celalalt; se apasa usor si se finiseaza forma covrigului, marind cele trei spatii (gaurile covrigului - parca este si ceva vorba de duh legata de gaura asta!) formate in urma impletirii aluatului.
Se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt (atentie, tava mea e foarte mare, 60/48 cm, intr-o tava obisnuita nu incap mai mult de patru covrigi odata) si se lasa inca 5 minutela temperatura bucatariei (in care e foarte cald, deja, odata cuptorul incins), se ung cu ou batut si se dau la cuptor (preincins la 240 de grade).
Dupa 10 minute incep sa se rumeneasca. Se scoate tava din cuptor si se preling covrigii cu amestecul sarat (cu lingura, ca si cum am turna o glazura descriind zig-zag-uri).
Se dau din nou la cuptor, inca 4-5 minute, timp in care covrigii se rumenesc frumos iar amestecul sarat se usuca.
Pofta buna!
Reteta Covrigi sarbesti a fost propusa de lauralaurentiu pe forum culinar.ro
Alte retete de covrigi gasiti aici:
Covrigi cu cascaval ,
Coronite fragede ,
Coronite cu alune
Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....
Lasagna vegetarianaSupa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!
Supa crema de legumeAceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...
Placinta frageda cu mereUn desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.
Chec de postO prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!
Prajitura cu ciresePentru ca suntem in postul Craciunului si sunt forte multe zile cu dezlegare la peste, va prezint o reteta delicioasa...
Macrou cu sos de rosii la cuptorTortul diplomat este un desert foarte cunoscut si apreciat, de care va puteti bucura si in perioada postului. Tortul se...
Tort Diplomat de postNectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...
Nectar de caisePizza in sine nu este prea bogata in ingrediente, este facuta instant cu ce am gasit prin frigider, dar interesant este...
Pizza cu blat crocant, facut cu vin spumantReteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...
Prajitura pufoasa cu fructe
Comentarii