Pulpe de rata in sos de vin rosu

Pulpe de rata in sos de vin rosu este o friptura excelenta pentru un meniu de sarbatoare. Pentru reteta ingredientele sunt: pulpe de rata, vin, ciuperci.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Pulpe de rata in sos de vin rosu

Ingrediente

  • 2 pulpe de rata ( a ca. 350 g );
  • 200 ml vin rosu
  • de preferinta sec;
  • 200-250 ml supa de pui;
  • 1 lingurita cu virf de pasta de rosii;
  • 4 catei de usturoi;
  • Sare;
  • 1/2 lingurita boabe de piper;
  • 2 cuisoare;
  • 4-6 frunze de salvie;
  • ciuperci;
  • patrunjel.

Mod de preparare

Pulpe de rata in sos de vin rosu este o friptura care poate fi servita alaturi de sosuri sau orice fel de garnitura.

Pentru a pregati friptura de rata spalam pulpele de rata cu apa rece. Apoi taiem grasimea de pe margini si punem deoparte.  Punem pulpele intr-un vas adecvat, punem 4 catei (pot fi si taiate in doua) de usturoi cu cateva frunze rupte de salvie si vinul rosu peste pulpe. Tinem pentru vreo doua ore acoperit la rece (frigider). Dupa o ora trebuia sa intorc pulpele pe partea cealalta, caci vinul nu acoperea in intregime carnea. Inainte sa ne apucam sa frigem carnea, taiem grasimea in cubulete mici si le prajim intr-o tigaie. Scoatem jumerele afara si punem putintica sare. Dupa aceia prajim la foc moderat in untura obtinuta pulpele de rata pe amandoua partile. Prima data prajim partea cu pielea. Scoatem pulpele prajite, turnam untura intr-un recipient mic. dar pastram untura. Nu aruncam bunatatea de untura. O vom folosi la ciupercute. Punem pulpele inapoi in cratita si turnam acum marinata cu frunze si usturoi, cu tot plus supa de pui. Lasam acum cu capac vreo 30-40 min la foc mic. Dupa acel timp fiindca nu avem atata sos ca sa fie carnea in intregime acoperita, intoarcem carnea pe partea cealalta si punem totodata si pasta de rosii (putem s-o dizolvam inainte cu putin lichid din cratita) impreuna cu boabele de piper si cuisoarele.

Acum avem timp sa facem sosul de ciuperci pentru fiptura: taiem ciupercile curatate in prealabil, in felii (vreo juma de cutie, sa fi fost 200-300 gr).  Curatam o ceapa medie, o taiem marunt si impreuna cu ciupercile le frigem in untura de rata pusa deoparte inainte.  Dupa ce vedem ca totul primeste deja culoare, punem capacul si lasam sa se inabuse putin. Desi ciupercile se fac intr-un fel de suc propriu la sfarsit am pus vreo doi stropi de vin alb si am aruncat putin patrunjel tocat asa de forma. Putin piper macinat si eventual putina sare dupa gust.

Gremolata de salvie se face destul de usor dintr-o jumatate de coaja rasa de lamiie, dar fara pielita alba de dedesupt plus ceva sare, un catel de usturoi si doua frunze de salvie. Astea toate tocate foarte marunt si amestecate. Deci acum cred ca si a doua jumatate de ora a trecut deja, hai 40 de min; ar trebui sa fie gata si pulpele, scoatem, tinem la cald.

Sosul obtinut trebuie trecut prin sita si degresat. Adaugam niste sare, aici atentie...daca supa era sarata, poate nu trebuie multa sare, avand in vedere ca gremolata de salvie care vine la sfirsit contine si ea sare! Fiind vorba deja de gremolata de salvie, aceasta se poate pune eventual in sos, dar chiar si peste pulpele gata pregatite de servire, adica pe farfurii. Daca sosul este prea lichid il indesam cu ceva amidon sau faina. Cum se face mamaliga, mi-e rusine sa spun. Asta stiti voi mult mai bine ca mine. Pofta mare!


Reteta de pulpe de rata in sos de vin rosu a fost propusa de pitt4 pe forum culinar.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Negresa de post cu nuci
2
Retete Kamis

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Rulouri fragede cu branza
3
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Rulouri fragede cu branza

Rulouri dulci din aluat fraged, cu branza. Dacă îi lăsați până a doua zi, vor deveni și mai buni. Sfărâmicioși și...

Rulouri fragede cu branza
Reteta Limoncello - lichior de lamai
4
Cocktail-uri

Reteta Limoncello - lichior de lamai

Limoncello de casa ce poate fi consumat atat ca aperitiv cat si digestiv

Reteta Limoncello - lichior de lamai
Macrou cu sos de rosii la cuptor
5
Mancaruri cu peste

Macrou cu sos de rosii la cuptor

Pentru ca suntem in postul Craciunului si sunt forte multe zile cu dezlegare la peste, va prezint o reteta delicioasa...

Macrou cu sos de rosii la cuptor
Parteneri
Cum se face maioneza de casa - reteta video
Bucataras.RO

Cum se face maioneza de casa - reteta video

Cum se face maioneza de casa - reteta video
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga