Sarmalute in foi de varza

Varza se tine la desarat si apoi se spala. Carnea se da prin masina. Ceapa se toaca marunt si se caleste. Daca e carnea grasa se pun 150 ml apa pentru

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Sarmalute in foi de varza

Ingrediente

  • 1 kg carne de porc sau amestec vita si porc
  • 200 grame de orez
  • 2 cepe mari
  • piper
  • ½ cana de apa fiarta
  • 1 si ½ kg varza acra
  • 100 ml suc de rosii
  • Bulion concentrat
  • Foi de dafin
  • Crengi de cimbru
  • Boia dulce
  • Frunze de marar uscat
  • Costita afumata
  • Ciolan afumat

Mod de preparare

Varza se tine la desarat si apoi se spala. Carnea se da prin masina. Ceapa se toaca marunt si se caleste. Daca e carnea grasa se pun 150 ml apa pentru 100 gr orez (4 linguri) si daca e slaba 200 ml apa pentru 100 gr orez. Apa se foloseste la tocaturi cu orez pentru a nu ramane carnea tare la fierbere. Carnea tocata se amesteca cu cimbru, boia dulce, marar, orezul, o lingura pasta de tomate, sare, piper, ceapa calita, putina afumatura taiata cubulete mici si apa. Se bate bine compozitia pana se face ca o pasta. Se impaturesc apoi sarmalele. Se pregateste o oala mare de 4-5 l. ½ din cantitatea de varza se toaca fideluta, se pune o parte pe fundul oalei, deasupra sarmalele si apoi restul de varza. Printre sarmale se pun bucati de costita de porc afumata, ciolan afumat, foi de dafin, boabe de piper, cimbru, marar, suc de rosii si bullion. Se toarna apa clocotita sa le cuprinda. Se acopera sarmalele cu doua coli hartie pergament in interiorul oalei si peste hartie se pune o tava de copt tort rotund care sa se potriveasca la gura oalei si peste se aseaza o alta oala mai mica plina cu apa avand rolul de greutate. Astfel se patrund si sarmalele de deasupra fara a se ridica la suprafata in timpul fierberii. Apa din oala de deasupra se goleste pe parcurs in functie de cat da apa in clocot. Se fierbe la foc mijlociu pana da in clocot si apoi se reduce focul la minim. Se mai misca din cand in cand oala stanga dreapta circular. Se fierb aproximativ doua ore acoperite cu hartia dupa care se da la cuptor sa scada. Din aceasta cantitate de carne ne ies aproximativ 23 sarmale potrivite. Cine doreste poate adauga si putina zeama de varza la sfarsit. Sarmalele au un gust deosebit daca se fac in tuciul de mamaliga.


Fierbinti ci ceapa si ardei iute.

Alte retete recomandate:

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Pasca poloneza clasica
2
Prajituri

Pasca poloneza clasica

Aceasta reteta de pasca poloneza clasica este absolut delicioasa! Cu blat cu cacao, crema de branza si glazura de ciocolata...

Pasca poloneza clasica
Prajitura de post, cu suc de rosii
3
Dulciuri

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Muffins cu lime si ciocolata alba
4
Prajituri

Muffins cu lime si ciocolata alba

Pentru cei ce iubesc prajiturile acrisoare, dar in acelasi timp lejere, aceste muffins sunt perfecte pentru zilele calduroase...

Muffins cu lime si ciocolata alba
Ardei umpluti cu ciuperci si fulgi de ovaz
5
Mancaruri cu legume

Ardei umpluti cu ciuperci si fulgi de ovaz

Ardeii umpluti cu ciuperci sunt gustosi si extrem de simplu de preparat. Mai contin rosii, fulgi de ovaz, boia, sare si piper.

Ardei umpluti cu ciuperci si fulgi de ovaz
Parteneri
Lasagna cu spanac si branzeturi
Bucataras.RO

Lasagna cu spanac si branzeturi

Pentru că am vrut să facem o pauză de la preparatele cu carne, după sărbători, am preparat o delicioasă lasagna cu...

Lasagna cu spanac si branzeturi
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga