Gratin de cartofi Dauphinois

Gratin de cartofi Dauphinois este una dintre cele mai celebre retete cu cartofi. Pentru acest gratin de cartofi aveti nevoie de 1 kg de cartofi.

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
redusa
Gratin de cartofi Dauphinois

Ingrediente

  • 1 kg cartofi (de preferat din cei care ramani fermi la fiert)
  • 1- 2 catei de usturoi
  • cca 500ml lapte (sau cat e necesar ca sa acopere cartofii)
  • 150-200 g cascaval
  • 2-3 linguri de faina
  • sare
  • piper
  • 30 g unt + unt pentru uns vasul.

Mod de preparare

Gratin de cartofi Dauphinois este una dintre cele mai celebre retete cu cartofi. Noi ii spunem acestui fel de mancare cartofi frantuzesti.

Cartofii se curata, se spala si se taie felii foarte subtiri. Se spala, se usuca bine cu un prosop si se fierb in lapte, la foc potrivit timp de 5 minute si inca 5 minute la foc foarte mic. In timp ca cartofii fierb, ungem un vas cu unt solid, iar peste unt presaram usturoiul zdrobit bine. Scoatem cu o paleta feliile de cartofi (cu mare grija, se sfarama usor) sau pur si simplu scurgem laptele din vas. Laptele il vom folosi la prepararea sosului bechamel. Punem untul la topit pe foc mic, intr-un vas mai inalt, apoi adaugam toata faina amestecand bine.

 

Adaugam treptat cate putin lapte cald amestecand de fiecare data pana la omogenizare, pana cand se termina laptele. Punem sare si piper. In vasul uns cu unt si usturoi punem un strat de felii de cartofi si turnam cu polonicul, sau cu ce avem chef, un strat de bechamel, peste care presaram un strat de cascaval. Repetam operatiunea pana terminam ingredientele, avand grija ca ultimul strat sa fie de cascaval. Coacem la 180 grade timp de cca o ora.

 

In reteta originala de Gratin Dauphinois nu se foloseste bechamel, ci 200 ml smantana, se pune putina nucsoara, iar in loc de cascaval se foloseste branza Gruyere elvetiana sau frantuzeasca.

 

Am facut de cateva ori varianta originala, dar intr-o zi cand nu am avut smantana am inlocuit cu bechamel, i-am dat astfel o intrebuintare si laptelui folosit la fiert, iar gustul este mult mai fin asa. Eu il fac foarte cremos, asa ne place. Dupa ce se raceste, cartofii mai trag lichidul si devine mai ferm. Gustul ramane la fel de bun, cu o aroma discreta de usturoi.


Cartofii gratinati se servesc calzi. Reteta Gratin Dauphinois a fost propusa de Narnia pe forum culinar.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Briose cu afine
2
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
3
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Carnati de porc cu cartofi taranesti
4
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
5
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Parteneri
Salata de paste cu carnati, telemea si sos pesto
Bucataras.RO

Salata de paste cu carnati, telemea si sos pesto

Salatele sunt cele mai rapide soluții atunci când nu ai timp de stat în bucătărie! Plus de asta, în...

Salata de paste cu carnati, telemea si sos pesto
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola