Se curata dovleceii in lung, se spala bine cu apa calduta, se taie in felii (rondele) groase de un deget, se lasa la scurs. 2 rosii se taie rondele, 2
Se curata dovleceii in lung, se spala bine cu apa calduta, se taie in felii (rondele) groase de un deget, se lasa la scurs. 2 rosii se taie rondele, 2 se toaca bine. Puiul se taie in cuburi mici (1cm/1cm), se sareaza si se pipereaza. Ciupercile si mazarea se oparesc si se lasa la scurs. Ceapa verde se toaca si rosiile tocate se calesc in 1 lingura de ulei (se mai adauga apa atit cit este necesar pentru a iesi un sos obisnuit). Intre timp se pune mamaliga la facut, cu 1 lingura de ulei si se fierbe pina ramine moale ca o smintina groasa. Dovleceii, rosiile felii, puiul, ciupercile, mazarea si patrunjelul/mararul tocat fin se sareaza, se pipereaza si se calesc in 2 linguri de ulei si apa(atit cit se cere, pentru ca ingredientele sa se inmoaie bine, sa fie pe trei sferturi facute). Intr-o tava sau vas yena unsa/uns cu ultima lingura de ulei se toarna alternativ un strat de mamaliga, unul de legume cu pui, atit cit ajung cantitatile, astfel incit ultimul strat sa fie de mamaliga si se formeaza cu lingura cite o adincitura pentru fiecare portie, in functie de numarul de persoane. Este necesar sa se lucreze rapid, pentru ca ingredientele sa nu se raceasca si pentru ca mamaliga sa nu se intareasca. Se toarna 50 ml de apa deasupra si se da la cuptorul bine incins (se lasa 10 minute, daca dupa primele 5 minute este nevoie, se mai stopeste un pic cu apa,pentru ca mamaliga sa nu se usuce). Dupa ce trec cele 10 minute, se sparg deasupra ouale, fiecare ou in cite o adincitura din mamaliga si se toarna sosul de ceapa verde. Se mai lasa 3 minute.
Acest ghiveci bine "odihnit" la cuptor se poate minca fierbinte (eventual cu smintina) sau rece. Se poate taia in patrate mari, fiecare cu cite un ou deasupra ori in functie de modul in care ati distribuit ouale (daca aveti o forma rotunda, inalta, de metal, pentru prajituri foarte inalte, se poate taia cu aceea - exact cum scoti cu paharul mijlocul tortului - avind grija ca fiecare portie sa aiba neparat cite un ou). Pofta buna!!!
Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.
Cozonac oparitPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeUn aperitiv delicios, se poate servi cald sau rece, potrivit in orice moment!
Rulouri cu ciuperciTortul Dobos este o reteta de tort foarte cunoscuta si indragita de multi dintre noi. Tortul se poate face cu cate foi...
Tort DobosAceasta reteta de vara este un aperitiv cald, delicios, perfect pentru orice masa din zi.
Vinete umplute la cuptorIncanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Comentarii