Reteta de post din Ardeal: lapte de bou

Ca multe alte mancaruri traditionale vechi, reteta ”Lapte de bou” se prepara in special in perioadele de post, avand variante diferite, in functie de regiuni.

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
redusa
Reteta de post din Ardeal: lapte de bou

Ingrediente

  • 4 cani de seminte de dovleac
  • decojite
  • un litru de apa/ lapte
  • sare

Mod de preparare

Ca multe alte mancaruri traditionale vechi, reteta "Lapte de bou" se prepara in special in perioadele de post, avand variante diferite, in functie de regiuni.

In Comuna Racovita din Judetul Sibiu reteta se prepara din prune uscate si se manca in loc de muraturi, cu fasole batuta.

In alte regiuni, "Laptele de bou" se prepara din magiun cu apa calduta, la care se adauga paine.

Varianta din Sibiu a retetei se intalnea si in Tara Motilor (preparata cu apa) si in Maramures (preparata cu lapte).

Apa/ laptele se fierbe.

Intre timp, semintele de dovleac se prajesc la cuptor si se macina pana se obtine o faina fina.

Faina din seminte de dovleac se adauga in apa clocotita (sau in laptele clocotit).

Se amesteca "faina" din seminte de dovleac si apa clocotita (laptele clocotit) pana cand se obtine o pasta groasa, se adauga sare si se mai fierbe la foc mic pentru inca 10 minute.

Secretul bucatarului

Pentru a nu se afuma "Laptele de bou", se amesteca permanent pe durata prepararii.

Pentru ca "faina" din seminte de dovleac sa se amestece cat mai bine cu apa sau cu laptele, semintele prajite trebuie macinate cat mai fin.

Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Kotanyi Romania.

 

Reteta veche din Ardeal “Lapte de bou” a fost obtinuta din Judetul Sibiu (Ardeal) si a fost preparata de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucatarescu, in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
2
Torturi

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji

Acest tort este despre bucuria din lucrurile simple, despre frumusețea liniilor naturale, despre natură, despre...

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
Ghiveci calugaresc de vinete
3
Mancaruri cu legume

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Rulouri fragede cu branza
4
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Rulouri fragede cu branza

Rulouri dulci din aluat fraged, cu branza. Dacă îi lăsați până a doua zi, vor deveni și mai buni. Sfărâmicioși și...

Rulouri fragede cu branza
Negresa de post cu nuci
5
Retete Kamis

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Parteneri
Tocanita de vara cu ciuperci
Bucataras.RO

Tocanita de vara cu ciuperci

Tocanita de vara cu ciuperci
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga