Tort Foret noire (Tort Padurea Neagra)

Blatul : Se bat bine galbenusurile cu zaharul, se incorporeaza faina, cacaoa si amidonul care au fost cernute impreuna. Se bat albusurile spuma si se

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Tort Foret noire (Tort Padurea Neagra)

Ingrediente

  • Blatul cu cacao :
  • 4 galbenusuri
  • 4 albusuri
  • 100 g de zahar
  • 50 g de faina
  • 20 g de Ma�z�na (amidon)
  • 25 g de cacao de calitate
  • Pentru spuma de ciocolata neagra :
  • 225 g de ciocolata cu 60 % cacao minimum
  • 80 g de lapte caldut
  • 20 g de kirsch pur
  • 300 g de smantana pentru frisca
  • 125 g de visine din visinata sau din lichior de visine (in reteta griottines Peureux)
  • Pentru insiropat blatul :
  • visinata sau lichior de la visine
  • kirsch
  • Pentru decor si rubane/benzi :
  • 100 g ciocolata neagra
  • 100 g ciocolata cu lapte
  • Pentru frisca :
  • 100 g de smantana lichida
  • 50 g de zahar pudra

Mod de preparare

Blatul :

Se bat bine galbenusurile cu zaharul, se incorporeaza faina, cacaoa si amidonul care au fost cernute impreuna. Se bat albusurile spuma si se adauga cu grija peste galbenusuri. In reteta originala se fac mai multe tortulete individuale (diametru de +/- 6 cm) si blaturile se coc doar 10 minute.

Spuma de ciocolata neagra :

Se fierbe laptele si se varsa peste ciocolata rupta-n bucati mici. Se infuzeaza 3 minute, se amesteca cu telul pana devine o crema omogena si se lasa la racit. Cand temperatura cremei ajunge la 30 C, se incorporeaza frisca batuta si kirschul. Se lasa deoparte.

Confectionarea rubanelor (reteta prevede mai multe torturi mici, fiecare montandu-se in interiorul unui cerc de ciocolata) :

Se iau benzi de acetat (rhodo�d) cu dimensiuni de aprox. 20 cm pe 4 cm si se intinde pe fiecare, cu degetul, ciocolata neagra topita la bain-marie si racita pana la 25C. Deasupra se acopera cu ciocolata cu lapte care si ea a fost topita la bain-marie si racita pana la 25C.

Cu fiecare banda se formeaza un cerc (extremitatile se pun cap la cap ca sa formeze un cerc si se pune un scotch dintr-o parte-n alta) mentinut cu tape (scotch) adeziv dupa care se pune la frigider pentru 20 minute.

In fiecare cerc se pune o bucata de blat si se insiropeaza bine. Peste blat se pun visinele care se acopera cu spuma de ciocolata. Toate cercurile se umplu pana sus si crema se netezeste cu o spatula.

Se bate frisca si se adauga zaharul pudra. Se fac cu o punga/posh cateva floricele/rosaces de frisca pe fiecare tort.

Se topeste cioclata si se pune la racit pe o placa de marmura sau o tava din inox. Cu un spaclu se detaseaza benzi de ciocolata care se imping ca sa ia forma unei spirale. Se pun pe tort peste frisca. Se pudreaza cu un pic de zahar pudra si in mijloc se pune o cireasa confita.

Se scoate banda de acetat din jurul tortului.

Observatii personale :Am facut o data si jumatate reteta, deci pentru 12 persoane.

Am copt blatul intr-o forma de 20 cm si l-am lasat la cuptor aproape 40 de minute. L-am taiat in doua.

Pentru insiropat am avut 375 ml suc, jumatate de la visinata, restul de la un compot de visine; la asta am adaugat 30 ml de kirsch.

Am folosit ciocolata cu 74% cacao.

Am avut o sticla de (un fel de) visinata facuta in Franta care are si fructele in ea si am folosit 400 g de visine.

Cand am sa-l refac am sa pun intai crema peste blat si pe urma visinele, ca blaturile sa faca corp comun cu crema si sa se tina. La taiat am avut un pic de dificultate pentru ca blaturile aveau tendinta sa se separe.

Foaia mea de acetat nu era suficient de mare ca sa acopere tot diametrul tortului (64 cm) asa ca am folosit o bucata de hartie de copt taiata la dimensiunile necesare.

Ca sa fac banda de ciocolata din jurul tortului am topit ciocolata la mo, la 50% din putere, in reprize de cate 40-50 de secunde. Dupa fiecare scoteam si amestecam. Cand a fost topita am adaugat peste ea cam o treime din cantitatea initiala (cea pusa la topit) si am amestecat pana s-a topit toata ciocolata. Am turnat pe hartia de copt si am intins-o pana la jumatatea ei iar pe restul am desenat cu cioco un fel de grilaj. Am lasat sa se intareasca un pic (la mine a durat cam 6 minute dar este in functie de ciocolata si de grosimea stratului) si pe urma am aplicat-o in jurul tortului pe care l-am pus la frigider. A doua zi am scos hartia care s-a dezlipit fara probleme.

Tortul este foarte bun, echilibrat ca gust, fara sa fie prea dulce.
Pofta buna!

Reteta Tort Foret noire a fost propusa de Anat

Discuta mai multe despre aceasta reteta pe forum culinar.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Ciorba de perisoare
3
Borsuri

Ciorba de perisoare

O ciorba cu multe....multe legume calite!

Ciorba de perisoare
Mohnkipferl - Cornulete cu mac
4
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Mohnkipferl - Cornulete cu mac

Aceasta reteta de cornulete cu mac este o reteta culinara de fursecuri deosebit de gustoase si aspectuoase. Cornuletele nu...

Mohnkipferl - Cornulete cu mac
Supa crema de usturoi
5
Supe de legume

Supa crema de usturoi

Nu-s fana supelor crema, dar sincer asta m-a dat pe spate, mi-a placut maxim, mai ales ca am incercat sa o pregatesc oarecum...

Supa crema de usturoi
Parteneri
Costite cu hasme si cartofi (la cuptor)
Bucataras.RO

Costite cu hasme si cartofi (la cuptor)

Dedic cu drag aceasta reteta unei mari iubitoare de costite: Clementina. Am folosit in loc de ceapa, hasme sau se mai zic...

Costite cu hasme si cartofi (la cuptor)
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!