Ce stiti despre turita-mare (Agrimonia eupatoria)?

(1)
admin postat de
Turita mare –

tulpini obtuz costate sau rotunde cu diametrul de max. 4mm, simple sau

ramificate spre varf, moi, paroase, indesuit foliate. Frunze de 8-16 cm, late

de 4-8 cm, cu 5-9 foliole mari intre care sunt adesea 6-10 foliole mici.
Poarta si denumirile: asprisoara,

boitoreana, buruiana-de-friguri, canipoala, coada-racului, cornatel,

dumbravnica, lipici, matcuta, scaisor, turita. Prin turita-mare avem la

dispozitie o planta medicinala magnifies, numita in germana ,,regele tuturor

plantelor".



Florile mici,

galbene alcatuiesc, ca si la luminarica, o inflorescenta in forma de ciorchine

lung. Intreaga planta este acoperita cu peri moi, frunzele mari pot atinge o

lungime de 10 centimetri si sunt penate.





Poseda un

puternic efect curativ pentru toata inflamatiile gatului si ale gurii, fiind

indicata in caz de anghina, faringita, stomatita ulceroasa sau alte inflamatii

ale mucoasei bucale. Persoanele care, datorita profesiei isi folosesc mai mult

corzile vocale ar trebui sa faca preventiv, zilnic, gargara cu ceai de

turita-mare.



Frunzele au un

efect excelent in anemie, rani, reumatism lumbago, tulburari digestive, ciroza

hepatica, in scaderea activitatii hepatice, precum si in bolile splenice (de

splina). Se pot bea zilnic pana la 2 cesti cu ceai.



Turita-mare este

una dintre plantele noastre medicinale cele mai bune, datorita efectului sau

astringent si a componentelor ...
curative.














Forme de

utilizare



Ceai (infuzie): o lingurita varfuita de planta, uscata si macinata, se pune la

o cana cu apa clocotita, se lasa un minut, se strecoara si se beau, zilnic,

cite 2-3 cani de ceai.





Bai de plante: 3 pumni de turita mare se pun intr-un vas de 4 l cu apa

clocotita, se lasa cateva minute, se strecoara si se adauga in apa pentru baie.

Durata baii este de 15-20 de minute. Dupa baie, corpul nu se usuca, se imbraca

un halat gros pentru baie si se trece la pat pentru a transpira abundent.



Alifie: intr-un vas emailat se pun 150 g untura curata de porc, se da la foc,

iar cind s-a incins se presara 2 pumni de turita mare. Se lasa pana ce se face

spuma si se amesteca bine cu o lingura de lemn. Se retrage de pe foc si se lasa

pina a doua zi, cind, se incalzeste din nou, pana ce amestecul devine fluid. Se

strecoara prin panza si alifia obtinuta se pastreaza in cutiute inchise. Se

aplica pe rani care se vindeca greu.


Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite