Cu toate ca o numim fasole verde, o gasim in comert mai degraba sub forma de pastai galbene sau cu insertii de culoare roz-roscat. Culoarea galbena a pastailor vine de la flavonoidele (substante cu efecte antiinflamatoare si antioxidante) pe care le contine; culoarea verde - de la continutul mare de clorofila (care are o actiune depurativa, antitoxica); culoarea roscata, cu care este uneori impestritata fasolea, vine de la asa-numitii pigmenti antocianici (cu efecte antitumorale si antioxidante puternice). 100g de pastai verzi contin: 31 kcal carbohidrați - 79 g zaharuri - 1,4 g fibre - 3,4 g grăsimi - 0,1 g proteine - 1,8 g vitamina A - 35 μg vitamina C - 16 mg calciu - 37 mg Toate soiurile de fasole sunt sanatoase cu conditia sa nu fie patate. Cu cat culoarea pastailor este mai intensa cu atat sunt mai benefice pentru organism. Putini stiu ca fasolea verde este una din cele mai bune surse vegetale de fier organic, continand un procentaj mai mare din acest oligoelement decat spanacul sau chiar decat urzica. Un consum ridicat de fasole verde pe timpul verii impiedica asimilarea zaharurilor, datorita continutului de fibre alimentare al acestei leguminoase. Se recomanda curele cu o durata de o luna, timp in care se consuma fasole patru zile pe saptamana. Vitamina A si C, magneziul, potasiul, acizii grasi Omega 3 continuti in pastaile de fasole, toate contribuie la efectul antiaterosclerotic, scazand procentul de colesterol negativ (LDL) si impiedicand oxidarea si depunerea acestuia pe peretii vaselor de sange.
Cum preparam si consumam fasolea verde Modul principal prin care putem gati fasolea fara sa-si piarda din proprietati este prin fierbere (pentru un timp scurt) sau la aburi. In primul rand pastailor de fasole verde li se rup capetele, dupa care se spala in 2-3 ape. Nu se fierb timp indelungat, doar pana se inmoaie, dupa care se pun pe un pat de gheata pentru a opri procesul de gatire si pentru a-si pastra culoarea vie. Conservele de fasole nu mai au aproape nicio proprietate, conform unor studii. In mod traditional la noi se gateste fasolea scazuta cu usturoi, dar si fasolea frecata (batuta sau facaluita in functie de zona) se consuma cu precadere in perioada postului. Te invit sa incerci si alte retete cu fasole verde si sa ne impartasesti reteta ta preferata cu fasole verde.
Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....
Lasagna vegetarianaSupa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!
Supa crema de legumeAceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...
Placinta frageda cu mereUn desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.
Chec de postGulasul unguresc cu carne de porc este o mancare delicioasa cu carne pe care o puteti pregati cu usurinta. Gulasul este o...
Gulas unguresc cu carne de porcPrajitura Raffaello este o prajitura de casa pentru care nu gasesc suficiente cuvinte de lauda. Are aroma intensa de cocos,...
Prajitura Raffaello1. Cele doua aluaturi se lucreaza separat. Pentru fiecare in parte, untul rece se bate spuma cu zaharul pudra si esenta de...
Biscuiti marmoratiAm facut o prajitura cu sos de capsuni si mi-a ramas in plus. M-am gandit sa fac cateva clatite. Am adaugat in compozitia lor...
Mini clatite cu crema de smantanaReteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...
Prajitura pufoasa cu fructe
Comentarii