La ce folosim "trestia mirositoare"?

(1)
admin postat de
Aceasta planta

acvatica este raspindita mai ales pe linga balti, lacuri mocirle si pe malul

apelor linistite. Din milul de pe mal se ridica vertical rizomul, din care

rasar numeroase frunze in forma de spada, care ajung pina la inaltime de 1

metru. Tija, presata plat, are in mijloc un pistil conic, in nuante de la

verzuliu la maro galbui. Radacina este groasa cit degetul, crest pina la o

lungime de 1 metru si are, in stare proaspata, un gust amar, puternic

condimentat.







Florile sunt

hermafrodite, de culoare galbena. Apar intr-o inflorescenta carnoasa, de forma

cilindrica. Perigonul este cu 6 foliole verzui si androceul cu 6

stamine.Fructele sunt sub forma de bace alungite, de culoare rosiatica, de

obicei sterile.







Datorita

principiilor aromatice, rizoamele de obligeana isi gasesc utilizari multiple in

aplicatii externe, locale. Sub forma de Oleum Calami si Spiritus Calami, are o

actiune reconfortanta si de reinprospatare, aplicate prin masare in complexul

simptomatic varicos, in oboseala picioarelor sau chiar sub forma de masaj al intregului

corp, in stari gripale. Baile de obligeana au un efect tonifiant general, mai

ales in convalescente, anemie, afectiuni metabolice, diabet.







Utilizari

terapeutice: Pentru proprietatile sale tonice, aromatice, carminative,

antispastice si diuretice se utilizeaza in disfunctiile gastro-intestinale. Calami

rhizoma este cel mai ...
important dintre amarele aromatice.



Ceai(macerat la rece):

o lingurita de radacina rasa de obligena, se pune peste noapte intr-o cana cu

apa rece. Dimineata se incalzeste si se beau intr-o zi numai 6 inghitituri,

cate una inainte si dupa fiecare masa.



Suc

proaspat: din radacinile proaspete de obligeana se extrage sucul cu

ajutorul unui storcator. Se foloseste pentru revigorarea ochilor.



Adaos

pentru baie: din radacinile de obligeana taiate marunt se pun 4 linguri

intr-un vas de 4-5 l de apa rece, se lasa 8 ore le macerat, apoi se incalzeste

pana aproape de fierbere, se strecoara si se adauga in apa pentru baie.



Ceai(infuzie):

o lingura de radacina se opareste cu o cana cu apa fierbinte si se beau de 2-3

ori pe zi, ceaiul neindulcit.
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite