40 de mituri despre alimente

Cele mai cunoscute 40 de mituri despre alimente sunt dupa cum urmeaza: 1. Spanacul are mult fier - 100 gr de spanac au 2,4 mg de fier, iar lintea, 62 mg. 2. Cine mananca iaurt traieste mult - Iaurtul contine calciu, proteine si vitamine. Dar nu are proprietati curative. 3. Pestele contine foarte mult fosfor - 100 gr de cod la cuptor contin 190 mg de fosfor, spre deosebire de 510 mg cat contin nucile. 4. Vitamina C previne raceala - daca e luata in cantitati mari (2gr/zi) poate ameliora senzatiile, dar nu simptomele racelii. 5. Carnea rosie face "sange" - Carnea rosie si cea alba au un continut asemanator de fier. Numai ca cea rosie contine o cantitate mai mare de moglobina, pigment care, in contact cu oxigenul "aprinde" culoarea fibrelor. 6. Pestele fiert se digera mai usor - Digerarea pestelui depinde mai mult de grasimea adaugata, decat de tipul de preparare. 7. Pestele contine mult sodiu - Numai daca este la conserva sau afumat. 8. Trebuie consumate la sfarsitul mesei - Consumate ca si gustari (intre mese) fructele sunt mai usor de digerat si "curata" cu adevarat intestinele. 9. Coaja e bogata in vitamine. Principiile nutritive ale fructelor sunt concentrate numai in pulpa. 10. Lamaia "dezinfecteaza" organismul. Fals! Lamaia nu protejeaza de infectiile alimentare 11. Ouale fac rau la ficat. Ouale nu sunt daunatoare pentru ficat si nici nu-l obosesc. Insa, dat fiind ca stimuleaza contractia colecistitului, sunt contraindicate persoanelor care sufera de calculi biliari. 12. Ridica nivelul colesterolului. Daca mananci doar doua oua pe saptamana nu vei afecta nivelul colesterolului. 13. Cea alba e mai putin hranitoare decar cea rosie. Puiul e un aliment bogat in proteine si minerale. 14. E indispensabila pentru crestere. Indispensabile sunt proteinele, carnea fiind cea mai importanta sursa.Insa acestea pot fi gasite si in oua, lactate, legume si cereale. 15. Ficatul este foarte harnitor. Ficatul contine multe vitamine, minerale si proteine,dar,de asemenea, si multe grasimi si colesterol. 16. Mai bun e zaharul brun,decat cel alb. Diferenta calorita dintre zaharul alb si brun e minima. 17. Carnea de porc e grasa. Nu toata. Cotletul, care este partea cea mai slaba a porcului,are aceleasi caracteristici nutritionale ca si carnea alba. 18. Branzeturile slabe sunt cele bune. Nu exista branzeturi chiar slabe, cea de vaci, cea de casa sau cele light contin 11-13% grasime, de doua ori mai mult decat o portie ca de peste la gratar. 19. Fructele nu ingrasa. Nu contin grasimi si sunt mai slabe caloric decat dulciurile. Insa,atentie la cate si de care mananci! Bananele,de exemplu,sunt pline de calorii. 20. Grapefruitul slabeste. Nu exista alimente fara calorii.Grepfruitul are 25 calorii/100 gr si iti poate fi de ajutor doar daca-l mananci in locul altui aliment consistent. 21. Ananasul arde grasimi. Fals! Ananasul doar faciliteaza digestia. 22. Salatele cu dressing fara grasime sunt cea mai buna alegere. Salatele din legume sunt foarte bogate in vitamine. Dar corpul tau nu le poate absorbi fara putin ajutor din partea grasimilor. Asta nu inseamna ca trebuie sa torni in salata dressing dupa bunul plac,un pic de ulei de masline e de ajuns. 23. Alimentele cu adaos de vitamine si minerale sunt mai bune. Depinde.Daca acestea sunt adaugate intr-un aliment dietetic,il vor transforma pe acesta in unul foarte hranitor. 24. Mazarea si fasolea ingrasa. Daca sunt consumate la inceputul mesei,impiedica asimilarea grasimilor consumate ulterior. 25. Dieta vegetariana nu are contraindicatii. E adevarat ca dieta vegetariana scade riscul pentru multe afectiuni. Dar alimentatia vegetariana,daca nu e echilibrata,poate duce la carente de calciu,fier,vitaminele B 12 si D. 26. Uleiul de masline presat la rece, e mai putin gras. Toate tipurile de ulei contin aceeasi cantitate de grasime. "Presarea la rece" de refera doar la metoda de productie. 30. Branza se consuma la sfarsitul mesei. Branza e foarte bogata in proteine si grasimi. Deci,ar trebui sa fie consumata ca o alternativa la felul doi. 27. Cei care invata au nevoie de mai multe calorii. Doar eforturile fizice au nevoie de o cantitate mare de calorii. 28. Alimentele congelate nu sunt "naturale". Temperatura joasa nu altereaza continutul de principii nutritive,vitamine si minerale. 29. Margarina, mai buna decat untul. Nu.Procedeele de productie care duc la obtinerea margarinei,altereaza acizii grasi facandu-i calitativ mai scazuti nutritional. 30. Prepararea la microunde e daunatoare. Cuptorul cu microunde permite prepararea fara ulei si nu influenteaza mult continutul de vitamine si minerale. 31. Inghetata poate substitui pranzul. Fiind un aliment nutritional complet,nu are aceeasi capacitate de a satura pe care o au cele "normale".   32. Orezul are mai putine calorii decat pastele. Cele doua alimente au un continut caloric identic:350 calorii/100 gr. 33. Zaharul provoaca diabet. Inca nu s-a demonstrat ca -in cantitati moderate- zaharul ar fi cauza acestei boli. 34. Fructele de mare sunt afrodisiatice. Nu alimentele cunt cele care influenteaza pozitiv prestatia sexuala,ci atmosferea in care sunt consumate. 35. Dieta "alba" e sanatoasa. Nu exista o dieta universala care sa faca bine tuturor. 36. Produsele integrale sunt slab calorice. Painea,pastele si biscuitii integrali sunt bogate in fibre care se umfla in stomac si pentru ca favorizeaza o absorbire lenta si graduala a zaharurilor. 37. Un suc de portocale are mai putine calorii decat un pahar de alcool. E o problema de cantitate:un deget de whisky are mai putine calorii decat un pahar mare de suc de fructe. 38. Cafeaua slaba contine mai multa cafeina decat cea concentrata. E exact pe dos.   39. Mai bine nu bei in timpul mesei pentru a evita indigestia. Apa naturala nu ar trebui sa creeze probleme, chiar daca e adevarat ca in mari cantitati poate dilua sucurile gastrice, ceea ce ar putea duce la incetinirea dietei. 40. Laptele care se strica repede contine conservanti. Fals. Acesta este supus unei tehnologii speciale:este incalzit la 135 grade Celsius si racit apoi instant. Sursa acestui articol este blogul culinar Mitinita. Heinrig Distribution: Diana Bobîrnilă

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Sirop din muguri de brad
2
Siropuri

Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...

Sirop din muguri de brad
Strudel cu prune
3
Aluaturi

Strudel cu prune

MENIU CU DRAGOSTE DE DIETA!

Strudel cu prune
Briose cu afine
4
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
5
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Parteneri
Mini pizza
Bucataras.RO

Mini pizza

Pizza ... cui nu-i place pizza? La noi, daca s-ar putea, in fiecare zi s-ar manca doar pizza! :D  De aceasta data am...

Mini pizza
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola