Simptomele cele mai comune ale deshidratarii sunt: setea puternica, buzele crapate, ametelile, gura uscata, durerea de cap, greata si urina intunecata la culoare sau produsa in cantitati prea mici. Iata ce poti face pentru a evita pericolul deshidratarii:
In cazul in care suferi de o afectiune care poate cauza deshidratarea – prin lipsa dorintei de a bea apa, greturi sau diaree – consulta un medic cat mai rapid!
Bea multa apa inainte de a face sport, dar si in timpul exercitiilor, precum si dupa ce ai terminat. Apa se elimina foarte repede din organism atunci cand este cald si faci efort. Poti apela si la bauturi speciale, destinate sportivilor, care te vor hidrata rapid. Acelasi sfat este valabil pentru orice tip de efort pe care il depui atunci cand afara sunt prea multe grade.
Indeamna-ti copilul sa bea lichide – daca are intre 4 si 10 ani, ar trebui sa bea intre 6 si 10 pahare de apa zilnic.
Nu bea cafea, cola sau alte bauturi care contin cofeina. Acestea cresc cantitatea de urina eliminata si accelereaza deshidratarea.
Nu consuma mancaruri cu un continut proteic prea ridicat – in caz ca o faci, ai grija sa bei cel putin 8-12 pahare de apa pe zi.
Evita alcoolul, inclusiv berea si vinul. Acestea te deshidrateaza usor si iti afecteaza si capacitatea de a lua decizii.
Nu lucra in aer liber daca ai stari de oboseala sau ameteala.
Poarta haine ...
usoare, de culoare deschisa. Daca transpiri, incearca sa te schimbi cat mai repede posibil.
Nu rata nicio reteta sau afla ce mai
punem la cale pe