Inainte scoatem cantitatea necesara de unt din frigider sa se incalzeasca, apoi razuim 100 g de cascaval parmezan. Apoi, punem deoparte aprox. 20 g de
Inainte scoatem cantitatea necesara de unt din frigider sa se incalzeasca, apoi razuim 100 g de cascaval parmezan. Apoi, punem deoparte aprox. 20 g de cascaval, restul il amestecam, intr-un castron pentru facut aluat, cu 200 g de faina. Adaugam 1 lingurita de sare, 1 galbenus de ou, 1 lingurita de zeama de lamaie, 0,8 dl apa si totul se prelucreaza foarte bine. Daca va fi prea tare, mai adaugam putina apa. Insa, sa avem grija sa nu inmuiem prea tare coca, intrucat, din cauza cascavalului, coca pare tare. La prelucrare scoatem coca afara din castron si o punem pe masa de intins coca. Daca in urma intenderii, aluatul devine omogen si s-a inmuiat, presaram faina pe tabla de intins si intindem coca pusa in mijloc, in forma de patrat, apoi, cu ajutorul unui cutit cu lama lata intindem pe ea, in mod egal, 150 g de unt la temperatura camerei. Dupa care, indoim marginile aluatului, intins la aprox. 0,5 cm, din stanga si dreapta, astfel incat, sa se intalneasca la mijloc. Apoi, foaia ceva mai moale decat foia de taitei, se indoaie la fel partea de sus si de jos, apoi o inchidem ca pe o carte. Astfel indoita, o punem pe o farfurie presarata cu faina si o odihnim in frigider aprox. 1 ora. Apoi, intidem coca pe tabla presarata cu faina, si o indoim tot din aceeasi directie, in aceesi ordine, apoi punem inapoi in frigider. Acest procedeu se repeat inca de doua ori, dupa o odihna de ½ ora. Daca frigiderul nu este reglat la temperature cea mai joasa, atunci e suficient si mai putin. Este foarte important, ca aluatul sa fie pus pe tabla in aceeasi pozitie, din care am luat-o, deoarece, cu o indoire haotica distrugem structura foilor. Multi tin minte numarul indoiturilor, astfel incat, inainte de punerea in frigider fac atatea urme de gropite cu degetul cat este numarul turei.
Dupa terminarea seriilor de indoire a aluatului, adica dupa a patra indoire, intindem coca la o grosime de 8 mm, apoi batem un ou mai mic si ungem deasupra intr-un strat subtire. In sfarsit, adaugam cascavalu pus deoparte si cu un cutit inmuiat in apa fierbinte, taiem in felii de 2 cm latime si 10 cm lungime. Bastonasele se pun intr-o tava mai mare, emailata si o odihnim la rece timp de ½ de ora. Coacem in cuptorul firbinte, la foc iute, timp de 5 minute, apoi la foc mediu inca aprox. 15 minute, pana devin aurii-rosiatice.
Alte aperitive recomandate
Ciuperci umplute
Chiftelute
Rulada de pui
Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.
Cozonac oparitPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeReţetă de preparare a papanaşilor. Papanasi cu dulceata de afine si smantana este un desert traditional romanesc pentru...
Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantanaPentru a prepara aceasta reteta de briose cu ciocolata sunt necesare urmatoarele ingrediente: margarina, zahar, oua, lapte,...
Briose cu ciocolataAceasta reteta de cornulete cu mac este o reteta culinara de fursecuri deosebit de gustoase si aspectuoase. Cornuletele nu...
Mohnkipferl - Cornulete cu macAveam o punga de legume mexicane,ratacita prin frigider si am zis sa-i fac felul......felul doi,ca peste unu am sarit....
Tocanita cu legume mexicane si fasole fidelutaIncanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Comentarii