Smorgastarta (Tort aperitiv)

Smorgastarta (Tort aperitiv) este o reteta culinara deosebita, perfecta pentru a fi servita la diferite ocazii festive sau petreceri. Cu mai multe tipuri de crema de branza si blat de aluat de paine, n-are cum sa nu fie altfel decat delicioasa!

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
ridicata
Smorgastarta (Tort aperitiv)

Ingrediente

  • pentru blaturile de paine:
  • 800 gr faina
  • 440 gr apa
  • 14 linguri ulei
  • 14 gr zahar
  • 14 gr sare
  • 14 gr drojdie uscata
  •  
  • pentru crema de branza cu verdeturi:
  • 200 gr crema de branza
  • 100 gr unt
  • 50 gr smantana
  • marar
  • patrunjel
  • ceapa verde
  • piper alb
  • sare
  •  
  • pentru crema de branza cu ardei:
  • 200 gr crema de branza
  • 100 gr unt
  • 50 gr smantana
  • 1 ardei gras rosu
  • boia de ardei
  • sare
  •  
  • pentru crema de branza cu somon afumat:
  • 200 gr crema de branza
  • 100 gr unt
  • 50 gr smantana
  • 150 gr somon afumat
  • 1 lingura icre rosii
  • sare de mare
  • piper alb
  • zeama de la o limeta
  •  
  • pentru crema de marar:
  • 200 gr crema de branza
  • 100 gr unt
  • 50 gr smantana
  • 1 legatura marar
  • sare de mare
  • piper alb
  • coaja rasa de la o limeta
  • pentru decorul tortului cu somon afumat si marar:
  • 100 gr crema de branza
  • 8 felii branza topita
  • 2-3 linguri icre rosii
  • 2-3 fasii somon afumat
  • felii de lamaie
  • crengute de marar
  •  
  • pentru decorul tortului cu verdeturi si ardei:
  • 100 gr crema de branza
  • 300 gr mezeluri
  • 100 gr masline verzi umplute
  • patrunjel
  • ceapa verde
  • morcov

Mod de preparare

Preparare blaturi din paine:

Se pune faina intr-un castron si se amesteca cu drojdia.Se adauga apa calduta,uleiul, sarea si zaharul si se amesteca cu o lingura de lemn pana se omogenizeaza si devine un aluat compact.
Se acopera cu un prosop si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul. Cand e crescut presaram faina pe masa de lucru,rasturnam aluatul si-i framantam usor.Punem apoi in forma de tort cu margini detasabile tapetata cu hartie de copt si-l mai lasam sa creasca 20-30 minute.
Cand e crescut presaram faina pe masa de lucru, rasturnam aluatul si-i framantam usor. Impartim in doua.
Punem aluatul in forma de tort cu margini detasabile tapetata cu hartie de copt si-l mai lasam sa creasca 20-30 minute.
Dam la cuptor la foc mediu pana se rumeneste.
Lasam sa se raceasca taiem capacul de deasupra si il indepartam apoi taiem fiecare painica in trei blaturi egale. La final vom obtine sase blaturi.
Cat stau painicile la cuptor pregatim cremele pentru umplut.

Preparare crema de branza cu verdeturi:

Frecam crema de branza cu untul la temperatura camerei apoi adaugam smantana.
Tocam marunt verdeturile si le adaugam peste crema de branza.
Asezonam cu sare si piper alb, omogenizam apoi lasam deoparte. Atentie nu se pastreaza la frigider ci la temperatura camerei.

Preparare crema de branza cu ardei:

Frecam crema de branza cu untul la temperatura camerei apoi adaugam smantana.Tocam marunt ardeiul si adaugam.
Asezonam cu sare si boia de ardei. Puteti folosi dulce sau iute, dupa preferinte.Omogenizam.

Preparare crema de branza cu marar:

Frecam crema de branza cu untul la temperatura camerei apoi adaugam smantana.
Adaugam mararul tocat marunt.
Punem si coaja rasa de la o limeta apoi omogenizam compozitia.

Preparare crema de branza cu somon:

Frecam crema de branza cu untul la temperatura camerei apoi adaugam smantana.
Adaugam somonul afumat taiat fasii.
Mixam cu ajutorul blenderului vertical ca sa facem pasta somonul apoi adaugam zeama de la o limeta si o lingura de icre rosii.

Incepem asamblarea torturilor:

Punem pe un platou primul blat si punem in jurul lui inelul reglabil pentru tort.
Punem peste el crema de branza cu marar si nivelam.
Asezam urmatorul blat si apoi crema de branza cu somon afumat. Nivelam.
Punem deasupra ultimul blat si dam la frigider peste noapte.
La fel procedam si pentru tortul cu verdeturi si ardei.
Dupa ce au stat la frigider si s-au intarit cremele indepartam cu grija inelele din jurul torturilor. Imbracam ambele torturi cu un strat subtire de crema de branza
Tortul cu crema de branza si somon il imbracam cu feliile de branza topita. Decoram cu trandafirasi din somon si crengute de marar. Facem o bordura deasupra din icre rosii .
La baza decoram cu feliute de lamaie.
Tortul cu crema de verdeturi il decoram cu mezelurile cu care facem o bordura la baza.Apoi un rand de masline feliate si deasupra un rand din frunze de patrunjel.
Deasupra facem trandafiri din mezeluri si morcovi , garnisim cu patrunjel si presaram frunzulite de ceapa tocata.


Tortul aperitiv il servim felii, ca si un tort dulce :).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantana
3
Prajituri

Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantana

Reţetă de preparare a papanaşilor. Papanasi cu dulceata de afine si smantana este un desert traditional romanesc pentru...

Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantana
Briose cu ciocolata
4
Prajituri

Briose cu ciocolata

Pentru a prepara aceasta reteta de briose cu ciocolata sunt necesare urmatoarele ingrediente: margarina, zahar, oua, lapte,...

Briose cu ciocolata
Mohnkipferl - Cornulete cu mac
5
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Mohnkipferl - Cornulete cu mac

Aceasta reteta de cornulete cu mac este o reteta culinara de fursecuri deosebit de gustoase si aspectuoase. Cornuletele nu...

Mohnkipferl - Cornulete cu mac
Parteneri
Desert biscotti cu alune, cafea si bucati de ciocolata
Bucataras.RO

Desert biscotti cu alune, cafea si bucati de ciocolata

Desert biscotti cu alune, cafea si bucati de ciocolata
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!