Aperitive cu carne

Reteta Caltabos ( din cartea Silviei Jurcovan)

complexitate reteta Ridicata 
preparare reteta 2h 
admin postat de
Postat pe: 23-09-2015
Adaugă în cartea de bucate
1. Condimentele se vor pune macinate fin, combinate dupa gust.

2. Tot materialul se trece prin masina de tocat, cu sita cu gauri mici,
impreuna cu c

ingrediente

   1/2 din ficat
   un rinichi
   1/2 din plamini
   1/4 din carnea si grasimea de la capul de porc
   1/4 din slanina de la git (gusa)
   1/4 din sorici
   1/4 din carnea fiarta
   1/2 din splina
   condimente: piper
   ienibahar
   coriandru
   nucsoara rasa sau cuisoare

mod de preparare

1. Condimentele se vor pune macinate fin, combinate dupa gust.





2. Tot materialul se trece prin masina de tocat, cu sita cu gauri mici,


impreuna cu circa 300 g ceapa taiata marunt si calita in prealabil cu o lingura cu untura sau 2 linguri cu untedelemn (pina cind scade apa ce o lasa si devine lucioasa, fara sa se rumeneasca).





3. La tocatura se adauga o lingurita rasa cu piper, 1/2 lingurita cu ienibahar, o lingurita cu virf de zahar (facultativ), 2-3 cuisoare pisate bine in piulita sau o lingurita cu nucsoara rasa prin razatoarea cu gauri mici, coriandru sau boabe de ienupar macinate, seminte si frunze de cimbru, la alegere, dupa gust. Cine doreste sa inmulteasca compozitia, poate adauga circa 100 g orez fiert cu 1/2 l apa; se fierb la foc mic (bobul va absorbi apa in intrgime, cind acesta este fiert si va ramine intreg).





4. La tocatura se adauga 100-200 ml supa cu multa grasime, din oala in care a fiert capul de porc, amestecindu-se bine toate, ca sa aiba consistenta unei paste si potrivindu-se gustul cu sare fina.


Cu ajutorul spritului sau prin masina de tocat, la care s-a montat tubul pentru cirnati, se umplu intestinele de caltabosi, legindu-se la ambele capete cu sfoara subtire.





5. Cind toti caltabosii sint gata, se introduc in apa sau supa fierbinte (care a fiert in clocot) si, fara sa mai dea in clocot, se tin asa 50-60 minute, dupa care se scot cu strecuratoarea de macaroane, intepind din loc in loc cu un ac gros, sa iasa aerul, ca sa nu plesneasca si li se da drumul citeva minute in apa rece, apoi se aseaza pe platou.
Se consuma calzi sau reci. Dupa dorinta, se pot praji putin pe ambele parti inainte de a se consuma calzi cu mamaliguta sau cu piure de cartofi.


Pofta buna!





Reteta Caltabos a fost propusa de Anat pe forum culinar.ro





Alte retete de preparate tradiotionale gasiti aici:


Caltabosi,


Carnati,


Carnati preparati in casa
Incearca si Carnati de Sapoca
Daca ti-a placut reteta noastra "Caltabos (reteta din cartea Silviei Jurcovan)" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Aperitive cu carne

Recomandari pentru tine si casa ta

Promo clipper set

- 20 %
199.99 lei
159.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Incearca si alte reţete din categoria:
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite