Racituri - piftie

Piftia( raciturile) este unul dintre cele mai sănătoase preparate din porc, deoarece conține puține calorii și este bogată în proteine. Mihaela Bilic ne sfătuiește, de asemenea, să mîncăm piftie, pentru că nu este periculoasa pentru sanatatea noastra, daca ii indepartam grasimea de deasupra inainte de a o consuma. Piftia nu te îngraşă, este bună şi în alimentaţia copiilor şi, în plus, este ideală pentru...ten. Gelatina e o proteina prezenta in oase si cartilaje care are capacitatea de a absorbi de 10 ori mai multa apa decat greutatea ei. Din cauza asta trebuie sa folosim la piftie multe oase (picioare, cap de porc, spinari de pui sau curcan), doar asa preparatul final va fi ferm si bine inchegat.

Portii
8
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
420 minute
Complexitate
medie
Racituri - piftie

Ingrediente

  • 3-4 picioare de porc
  • 1/2 cap porc cu ureche cu tot
  • sorici
  • 1 morcov
  • 1 ceapa
  • 200-300 gr carne macra porc
  • 30 g boabe piper
  • 2-3 caciuli usturoi
  • sare

Mod de preparare

Spalam si radem bine cu cutitul picioarele sau capul de porc, iar daca este nevoie le parlim la focul de la aragaz. Picioarele se taie in doua pe lungime, iar capul se sparge in mai multe bucati. Adaugam si carnea. Punem la foc potrivit cu putina sare, lasind sa fiarba incet, oasele fiind acoperite cu apa , cam cu 10 cm deasupra lor. Se spumeaza mereu, apoi se adauga zarzavatul curatat , 1/2 din usturoiul pisat si sare daca mai este cazul. Lasam sa fiarba mai departe, pe ochiul cel mai mic, redus, 5-8 ore, in functie de cata carne avem in oala, pina cand aceasta se desprinde de tot de pe oase. Cu 15 minute inainte de a fi gata , adaugam restul de usturoi presat si lasam sa fiarba impreuna cu el. Stingem focul si punem raciturile la rece sa se inchege, pina a doua zi, cand cu ajutorul unei linguri adunam toata grasimea inchegata deasupra. Cu cat a fiert mai incet , la foc mic si cu cat adunam mai multa grasime, cu atat vor fi raciturile mai limpezi. Punem iar pe foc raciturile ,fara nici un pic de grasime, dar doar pina cand devin lichide si le putem strecura.Scoatem apoi carnea si o punem in bolurile din care se vor servi raciturile, iar cu ajutorul polonicului, punem zeama peste picioare, urechi, carne si ce am lasat in boluri ( fara os). O parte a raciturilor eu am pus-o in forma de guguluf, am ornat cu boabe de mazare si morcov fiert si apoi am dat-o la rece, sa se inchege, alaturi de celelalte racituri. Pe la noi se servesc raciturile presarate cu boia deasupra si cu zeama de lamaie... Pofta mare sa aveti !

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa crema de legume si ardei copt
3
Supe de legume

Supa crema de legume si ardei copt

Hranitor si dietetic!!!

Supa crema de legume si ardei copt
Prajitura cu piure de castane
4
Prajituri

Prajitura cu piure de castane

O prajiturica delicioasa, aspectuoasa care poate fi vedeta pe masa familiei noastre!

Prajitura cu piure de castane
Ciorba de burta de vita
5
Supe de carne

Ciorba de burta de vita

Delicioasa in orice sezon!

Ciorba de burta de vita
Parteneri
Aperitiv tort, cu oua si lactate
Bucataras.RO

Aperitiv tort, cu oua si lactate

Suntem în Săptămâna Albă, avem dezlegare la ouă și la produse lactate, așa că pentru Lăsata Secului de...

Aperitiv tort, cu oua si lactate
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!