Gratin de dovlecei

Dovleceii se curata, se taie in felii de 5 mm grosime, pe lungime, se presara cu putina sare si se lasa sa "transpire" aproximativ 15 minute (sarea ex

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Gratin de dovlecei

Ingrediente

  • 1
  • 2 kilograme de dovlecei
  • 350 ml. de iaurt
  • 200 de grame de branza telemea
  • 3 catei mari de usturoi
  • 30 de ml. de ulei de masline extravirgin
  • 250 de grame de pesmet
  • 50 de grame de cascaval ras
  • unt pentru uns forma
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Dovleceii se curata, se taie in felii de 5 mm grosime, pe lungime, se presara cu putina sare si se lasa sa "transpire" aproximativ 15 minute (sarea extrage apa in exces pe care o contin).

Branza telemea se rade si se incorporeaza, impreuna cu un catel de usturoi tocat, in pesmet, omogenizandu-se bine.

Iaurtul se bate cu putina sare, piper, 20 de ml. de ulei de masline extravirgin si 2 catei de usturoi tocati fin.

Se pregateste o forma gratinabila ( de 24 de cm. diametru) ungandu-se bine cu unt.

Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.

Feliile de dovlecel se zvanta cu hartie absorbanta de lichidul in exces, se plonjeaza in iaurt, apoi in pesmet.

Se tavalesc feliile de dovlecel in pesmet, astfel incat sa fie imbracate pe toate partile, apoi se aseaza in forma bine unsa, perpendicular pe fundul acesteia.

Se continua pana cand s-au inghesuit strans toti dovleceii.

Deasupra se toarna iaurtul ramas si se stropeste cu restul de ulei de masline:

Se repartizeaza deasupra restul de pesmet, amestecat cu cascavalul ras:

Se da la cuptorul preincins la 180 de grade Celsius pentru 45-55 minute, pana cand gratinul este bine rumenit.

Se lasa sa se raceasca si se serveste caldut sau rece, direct din forma in care s-a copt. Este delicios cu un sos de iaurt cu usturoi, dar si simplu.


Alte retete culinare recomandate:

Dovlecei cuptor

Dovlecei umpluti

Ciuperci umplute

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)
3
Borsuri

Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)

Desigur borsul de fasole in regiunea Moldovei se face cel mai des in sezonul rece, si desigur in perioada postului. Si...

Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)
Briose cu ciocolata
4
Prajituri

Briose cu ciocolata

Pentru a prepara aceasta reteta de briose cu ciocolata sunt necesare urmatoarele ingrediente: margarina, zahar, oua, lapte,...

Briose cu ciocolata
Ciorba de perisoare
5
Borsuri

Ciorba de perisoare

O ciorba cu multe....multe legume calite!

Ciorba de perisoare
Parteneri
Prajitura cu gem de prune si aluat razuit
Bucataras.RO

Prajitura cu gem de prune si aluat razuit

Prăjitura cu gem de prune și aluat răzuit, este una din prăjiturile copilăriei pe care ne-o prepara mama, cu gem de...

Prajitura cu gem de prune si aluat razuit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!